Lietuvos gydytojų sąjunga kartu su opozicinės Socialdemokratų partijos atstovais reikalauja atšaukti šią vasarą įsigaliojusią naują receptų išdavimo tvarką.

Dėl šios tvarkos kreiptasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

Pagal naują receptų išdavimo tvarką gydytojas, skirdamas vaistus, recepte gali rašyti tik bendrinį veikliosios medžiagos pavadinimą, o konkretų vaistą pacientas pasirenka vaistinėje. Gydytojui draudžiama bet kokia forma skatinti ligonį pasirinkti konkretaus pavadinimo medikamentą.

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Juozas Olekas aiškina, kad naujoji tvarka leidžia pelnytis vaistininkams.

„Visas gydymas perkeltas ant keleto stiprių vaistinių tinklų komercijos direktorių. Jie sprendžia, kokį didžiausią pelną gali gauti vaistinių tinklas, prispausdamas iš vienos pusės vaistų gamintojus, jei jie nori patekti į parduodamų vaistų sąrašą, kita vertus, paspausdamas savo darbuotojus vienu ar kitu būdu, kad jie parduotų konkretų vaistą”, – dėstė J.Olekas.

Jis teigė dėl šio klausimo Seimo pavasario sesijos pabaigoje kreipęsis į STT.

„Gydytojo atskyrimas nuo gydymo sukelia labai nemažą abejonių skaičių, kad kažkam tas yra naudinga. Juo labiau, kiek man žinoma, be šio sprendimo, po truputį didėja centralizuotas vaistų pirkimas ir auga atitinkamų didmenininkų įtaka, kurie gali pasakyti, kad jūsų vaistai bus perkami centralizuotai, jei juos pradėsite platinti per mūsų kompaniją”, – kalbėjo J.Olekas.

Jis ir Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) vadovas Liutauras Labanauskas trečiadienį Seime per spaudos konferenciją tikino, kad turi būti grąžinta senoji receptų išdavimo tvarka, kai gydytojas recepte galėjo nurodyti konkretų vaisto pavadinimą. Anot jų, medikas geriausiai žino, koks konkretus medikamentas labiausiai tinka vienam ar kitam žmogui.

Anot J.Oleko, įtarimų kelia ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) „neveikimas” neskelbiant naujo kompensuojamųjų vaistų sąrašo.

Jo žodžiais, patvirtinus šį sąrašą, būtų sutaupoma po kelis šimtus tūkstančių ar daugiau Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų per mėnesį. Esą vilkinant sąrašo patvirtinimą, gali būti daromos išimtys vaistų kompanijoms.

„Vyksta diskusijos dėl tam tikrų išimčių, kurios neturi bendrų taisyklių (…) Arba jos pritaikomos konkrečiam vaistui, konkrečiai kompanijai, kuri gali padaryti įtaką nenuleidusi savo kainos. (…) Daromi dideli finansiniai nuostoliai pačiai sveikatos sistemai ir už tai turėtų prisiimti atsakomybę ir pats ministras”, – kalbėjo J.Olekas.

Anot jo, STT taip pat turėtų aiškintis dėl galimos korupcijos sveikatos sistemoje.

„Tai naudinga atskiroms kompanijoms, kurios turi didesnę ar mažesnę įtaką, gamybinėms kompanijoms, kurios sugeba nemažinti kainos ir gauti išimtis savo vaistams, ir didmeninėms, kurios pristato vienų ar kitų gamintojų vaistus, užsitikrindamos išskirtinę galimybę centralizuotai parduoti tuos vaistus ir turėti gana nemažus pelnus”, – dėstė socialdemokratas.

Gegužę pasirašęs įsakymą dėl naujos receptų rašymo tvarkos, sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys tikino, kad taip siekiama skatinti vaistų gamintojų konkurenciją, mažinti galimą medikų suinteresuotumą farmacininkų pelnu.

Tuo metu LGS kelia klausimą, kas turėtų prisiimti atsakomybę už pasekmes, kai vaistininkui tinkamai neįvertinus paciento būklės, šiam bus pasiūlyti jo ligą komplikuosiantys vaistai.