Gyslotis

Senovės kinai, graikai ir romėnai gyslotį vartojo dizenterijai gydyti, juo
stabdė kraujavimą, gydė žaizdas, kepenų ligas, o jų sultimis malšino ausų ir
dantų skausmus.Daugiametį žolinį augalą, kuris iki rudens žydi panašiais į
cilindrinę varpą žiedais, žino net kiekvienas vaikas.

Gydymo tikslams renkami augalo lapai ir sėklos. Geriausiai gyslotį rinkti jam
žydint arba jau subrendus sėkloms giedrą dieną. Surinktus lapus reikia išdėlioti
ant popieriaus ir džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje, nepamirštant lapų
pavartyti, kad šie džiūdami nejuoduotų. Gerai sudžiovintas ir teisingai laikomas
augalas vaistingų savybių nepraranda net trejus metus, yra žalios spalvos,
silpno kvapo ir kartoko skonio.

Veikliosios gysločio medžiagos:

mažina uždegimus,
ramina skausmus,
stabdo kraujavimą,
veikia baktericidiškai,
skatina skrandžio liaukų sekreciją,
lengvina atsikosėjimą sergant peršalimo ligomis, bronchitu, kokliušu,
tuberkulioze,
gydo opas, žaizdas, šunvotes,
reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, todėl tinka aterosklerozei gydyti.

Gysločio nuovirui reikia:

du valgomuosius šaukštus augalo lapų užpilti stikline verdančio vandens,
uždengti ir įstačius į kitą indą su verdančiu vandeniu kaitinti apie pusvalandį.
Po to apie 10 minučių aušinti kambario temperatūroje, perkošti ir jei kaitinant
vanduo nugaravo, jį galima papildyti iki 200 ml. Esant sumažėjusiam skrandžio
rūgštingumui ar žaizdom, gerti po pusę stiklinės 3 – 4 kartus per dieną likus 15
min. iki valgio.

Gysločio sultims reikia:

šviežius ir nuplautus gysločio lapus sumaigyti ir užpilti tokiu pat kiekiu
cukraus pudros, pastatyti dviem savaitėm tamsioje vietoje. Gautos sultys
vartojamos po valgomąjį šaukštą 3 -4 kartus per dieną iki valgio likus 20 min.

Liaudies medicinoje gyslotis dar vartojamas:

viršutinių kvėpavimo takų ligoms, šunvotėms, sumušimams, graužikų, vabzdžių bei
gyvačių įkandimams gydyti.
Tam reikia sumaigyti šviežio augalo lapus ir dėti ant žaizdos.

Kadangi gysločio sėklos turi daug gleivių, iš jų pasigaminus gleivingą užpilą
galima vartoti esant vidurių užkietėjimui – vienam kartui reikia du valgomuosius
šaukštus sėklų užpilti 100 ml vandens.

Jaunus gysločio lapelius, kaip didelį vitaminų šaltinį, galima dėti į salotas.