Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos visuomenės sveikatos administratoriai informuoja, kad Pasaulio sveikatos organizacijos priimtoje Pasaulinėje strategijoje dėl dietos, fizinio aktyvumo ir sveikatos valstybės narės skatinamos imtis visų priemonių, kad visuomenė būtų skatinama sveikai maitintis ir būtų sumažintas lėtinių neinfekcinių ligų ir jų rizikos veiksnių paplitimas. 

Šiandien, kai yra sukurtas sveikatinančios mitybos mokslas, nuodugniai ištirta maisto produktų sudėtis, kiekvienas, norintis būti sveikas, turi domėtis ir žinoti valgomo produkto sudėtį bei jo biologinę ir fiziologinę vertę. Yra nustatyta, kad mūsų kūnas sudarytas iš 64 proc. vandens, 20 proc. baltymų, 10 proc. riebalų, 1 proc. angliavandenių, 5 proc. mineralinių medžiagų.

Maisto pramonė siūlo įvairių maisto produktų: virtų, rūkytų, vytintų, pasterizuotų, modifikuotų bei apdorotų jonizuojančiąja spinduliuote. Labai populiarūs tapo greitasis maistas, pusfabrikačiai, šaldyti produktai, prekybos centruose įsigyti jau pagaminti patiekalai. Bet ar jie yra sveikatinantys ir naudingi? Ar taip maitindamiesi gauname visas būtinas mūsų organizmui medžiagas? Pasak mokslininkų, greitasis maistas nėra sveikas, nes jame yra daug riebalų.

O juk žinome, kad tai, kas sveika, ne visada būna skanu, ir atvirkščiai – tai, kas skanu, ne visada naudinga mūsų organizmui. Tad kaip nepasiklysti maisto produktų „jūroje“, kaip juos pasirinkti, kaip saugoti, į ką atkreipti dėmesį, kad maistas netaptų nesaugus vartoti? Prekybos centruose nuo maisto produktų pasiūlos raibsta akys. Į vežimėlius krauname kas papuola, nes dėl laiko trūkumo, skubėjimo bei labai smulkaus šrifto produkto ženklinimo etiketėje dažnai net neįskaitome visos nurodytos mums reikalingos ir naudingos informacijos.

Maisto produktą pirmiausia renkamės akimis. Mus patraukia spalvinga ar įmantri pakuotė, ypatinga paties produkto išvaizda. Kitas pasirinkimo kriterijus – kvapas. Tačiau produkto pasirinkimą dažnai lemia įpročiai, tradicijos ir kaina. Renkantis produktą, vien produkto kaina, jo pakuotė, viliojantys užrašai negali būti pagrindiniai jo pasirinkimo kriterijai.

Sveikatos apsaugos ministerija yra parengusi maisto pasirinkimo piramidę. Trys piramidės aukštai pažymėti skirtingomis spalvomis – apatinis žalias, vidurinis geltonas, viršutinis raudonas. Tai atitinka šviesoforo spalvų reikšmes. Maisto piramidės apačioje yra 8 stiklinės vandens (tai vidutinis privalomas skysčių per parą suvartojimo kiekis).

Svarbiausią pagrindinę piramidės dalį užima duona, grūdai, bulvės, vaisiai ir daržovės, kurių rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną. Piramidėje pabrėžiama, kad kaloringai maitinantis ir mažai judant gresia antsvoris, nutukimas, širdies kraujagyslių ir kitos lėtinės ligos. Antrame piramidės aukšte yra mėsa ir pieno produktai, mažesnę šio aukšto dalį sudaro aliejus bei riešutai.

Šiuos produktus reikia vartoti kasdien, bet saikingai. Piramidės viršūnę užima tie produktai, kuriuos rekomenduojama vartoti retai ir mažais kiekiais (saldainiai, sviestas, pyragaičiai, cukrus, druska). Pagal suderintos mitybos principus, per dieną turėtume suvalgyti 5–11 porcijų neriebių ir nesaldžių grūdų ir kruopų gaminių, 2–4 porcijas vaisių, 3–5 porcijas daržovių ir tik 2–3 porcijas pieno produktų, mėsos, žuvies, kiaušinių, ankštinių kultūrų ir riešutų.

Vadovaudamiesi šiais nurodymais, pabandykite padalinti lėkštę į tris dalis ir įsivaizduoti, kiek vietos joje turėtų užimti anksčiau išvardyti produktai. Pamatysite, kad jūsų lėkštėje turėtų būti daug daržovių, duonos arba kruopų ir nedidelis gabalėlis mėsos ar žuvies. Viena porcija yra santykinis produkto kiekis – duonos riekė, obuolys, stiklinė pieno, 100 g mėsos ar žuvies.

Būtina laikytis mitybos režimo. Racionalus yra toks režimas, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei – mažiau nei trečdalį. Vakarieniauti reikia prieš dvi valandas iki nakties miego. Nereguliarus ir retas valgymas kenkia sveikatai, dėl ko žmonės dažniau serga skrandžio ligomis bei turi virškinimo sutrikimų.

Lietuvos sveikata