+2
-2
0
Infekcinė eritema („penktoji liga“, Erythema infectiosum, virusinė vaikų infekcija, Slapped cheek desease, Fifth desease) Infekcinė eritema dar yra vadinama „penktąja liga“. Tai – virusinė infekcija, kuria daugiausiai serga vaikai. Tėvai ar žmonės, dirbantys su vaikais, taip pat gali užsikrėsti šia infekcija. Labiausiai pastebimas infekcinės eritemos simptomas – raudonas bėrimas ant skruostų. Nėra jokio šios ligos gydymo – po tam tikro laiko infekcija pati praeina.

Paplitimas

Vyrai ir moterys šia liga serga vienodai dažnai. Infekcine eritema daugiausiai serga vaikai nuo 5 iki 15 metų. Infekcinės eritemos epidemijos dažniausiai būna vėlyvą žiemą arba ankstyvą pavasarį. Apie 60 proc. suaugusiųjų iki 20 m. turi antikūnų prieš infekcinę eritemą sukeliantį parvovirusą B19.

Priežastys

Infekcinę eritemą sukelia parvovirusas B19. Virusai nuo vienų žmonių kitiems perduodami oro-lašeliniu būdu, pvz.: kosint, čiaudint. Nėščioji, serganti infekcine eritema, ligą gali perduoti savo negimusiam vaikui. Padidėjusi rizika susirgti infekcine eritema yra nėščioms moterims, anksčiau nesirgusioms šia liga, taip pat žmonėms, kurių sumažėjęs imunitetas, bei žmonėms, sergantiems lėtine anemija. Inkubacinis periodas parvovirusui B19 yra nuo vienos iki trijų savaičių.

Simptomai

● Kelias dienas prieš atsirandant bėrimams, gali būti švelnūs gripo simptomai, niežėjimas;
● Skruostuose gali atsirasti bėrimas, oda parausta. Tą pačią dieną arba po kelių dienų bėrimas išplinta į rankas ir kojas;
● Dažniausiai odą niežti;
● Suaugusiesiems, ypač moterims, dažnai būna skausmingi, sutinę sąnariai;
● Gali būti pakilusi temperatūra;
● Pacientai gali skųstis nuovargiu.

Dažnai liga praeina nepastebimai, nes nėra aiškiai matomų simptomų. Nepaisant to, nuo žmonių, kuriems nepasireiškia ligos simptomai, kiti žmonės gali užsikrėsti. Susirgus infekcine eritema, įgyjamas imunitetas. Tai reiškia, kad šia liga sergama tik kartą.

Diagnostika

Liga dažniausiai nustatoma remiantis nusiskundimais. Siekiant patvirtinti ligą, gali būti atliekamas kraujo tyrimas, kuriuo nustatomi antikūnai prieš parvovirusą B19.

Gydymas

Šiai ligai nėra jokio gydymo. Infekcinė eritema po tam tikro laiko pati praeina.

Komplikacijos

Liga dažniausiai praeina be komplikacijų. Bėrimas dažniausiai išnyksta per savaitę. Per kelias kitas savaites jis gali pasikartoti kaip atsakas į stresą, didelius temperatūros svyravimus, fizinį krūvį. Sąnarių patinimas taip pat yra laikinas. Infekcinė eritema gali sukelti trumpalaikę mažakraujystę. Infekcine eritema užsikrėtusios moterys turi 5 proc. tikimybę perduoti šią ligą savo vaikui. Jeigu vaisius yra infekuotas parvovirusu B19, yra maža tikimybė, kad bus persileidimas ar gims negyvas naujagimis. Jeigu vaisius yra infekuotas ir jam išsivysto ryški anemija, gali prireikti kraujo transfuzijos.

Prognozė

Tipiškais atvejais ligos prognozė yra puiki. Kai pacientui yra susilpnėjęs imunitetas, gali išsivystyti aplastinė krizė, tačiau tinkamai gydant, ligos prognozė lieka gera.

Prevencija

Kol kas nėra vakcinos nuo infekcinės eritemos. Išvengti infekcijos padeda gera asmens higiena (reguliarus rankų plovimas), vengimas sergančių asmenų.

iMed