Insultas visada smogia netikėtai ir iš pasalų. Vieną dieną žmogus gyvena visiškai normalų gyvenimą, o kitą jis jau apsiverčia aukštyn kojomis ir pasikeičia visiems laikams. Bet ar tikrai insultas ištinka netikėtai? Smegenų kraujotakos sutrikimas – taip sąlyginai galima pavadinti insultą, arba, kaip anksčiau jį vadino, smūgį.
 
Kai miršta smegenys
 Nuo pirmojo šios ligos aprašymo medicininėje literatūroje praėjo šimtmečiai: žmonės pabuvojo Mėnulyje, išrado lazerį, sukūrė nanotechnologijas, o insultas liko toks pat, koks buvęs – smūgiu, ir paprastai pasalūnišku – kaip peiliu į nugarą. Jis pakerta, atrodytų, visiškai sveikus ir net nesenus žmones, ir visas jų gyvenimas akimirksniu pasikeičia visiems laikams. Iš tiesų insultas yra tas pats, kas ir infarktas, tik ne širdies, o smegenų. Patyrus infarktą, apmiršta dalis širdies raumens, patyrus insultą – dalis smegenų. Ištikus insultui, ne šiaip ūmiai sutrinka kraujotaka (susiaurėjus, užsikimšus arba trūkus kraujagyslėms), bet ir apmiršta smegenų audiniai.
 
Laikas yra viskas
 Insultai skirstomi į išeminius ir hemoraginius. Hemoraginiai insultai, arba tiesiog kraujo išsiliejimas į smegenis, įvyksta plyšus smegenų arterijai. Tokiu atveju ne tik dėl deguonies stygiaus žūsta ląstelės, bet išsiliejęs kraujas dar ir užspaudžia audinius. O štai išeminis insultas išties panašus į infarktą. Jis įvyksta kraujui liovusis tekėti į smegenis. Dažniausiai arteriją užblokuoja krešulys arba nuo kraujagyslės sienelės atitrūkę aterosklerozinės plokštelės gabalėliai. Ir tada smegenų ląstelės ima žūti dėl deguonies stygiaus. Išeminis insultas tyko savo aukų rytais dar nepakilusių iš patalo, antrasis gali užpulti bet kuriuo paros metu, paprastai išgyvenus didelę įtampą arba stresą. Kai žmogų ištinka insultas, šeimos nariams ir visiems, kas tuo metu yra šalia, būtina veikti kiek įmanoma greičiau – greičiau, nei infarkto atveju. Patyrus infarktą, negrįžtami procesai prasideda vidutiniškai po 10 valandų. Patyrus insultą – jau po trijų–penkių. Tai dar viena priežastis būti nepaprastai atidiems savo ir savo artimųjų sveikatai. Jeigu netikėtai tampa nejautrus skruostas, ranka, staiga sutrinka kalba – visi šie simptomai po trumpo laiko gali ir išnykti, – būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją ir gultis į ligoninę. Jokių „man jau viskas gerai“ negali būti, nes insultas gali grįžti ir tada jau smogti visa jėga.
 
Atgaivina… muzika
 Daugelis insultą išgyvenusių pacientų patiria smegenų traumas, pažeidžiančias judėjimo ir kalbos funkcijas. Nė nereikia sakyti, kaip tai paveikia gyvenimo kokybę.
Gydymas ir reabilitacinė terapija po insulto būna labai įvairi ir labai individuali. Egzistuoja šimtai metodikų, vaistinių preparatų – ne ką mažiau. Ir kiekvienam konkrečiam žmogui parenkamas kitoks jų derinys. Bet yra vienas dalykas, padedantis visiems pacientams be išimties. Tai muzika. Ir ypač klasikinė. Naujausi tyrimai parodė, kad būtent muzika stimuliuoja galvos smegenų funkcijas, taip palaiko neuronų jungtis ir gerina paciento judėjimo įgūdžius. Tokią išvadą neseniai padarė atitinkamus tyrimus atlikę amerikiečiai mokslininkai. Pasirodo, po muzikos terapijos insultą patyrę žmonės vaikšto greičiau už kitus pacientus su analogiška diagnoze ir nueina toliau. Galų gale, juk klausantis klasikinės muzikos net pasikeičia komos būklės žmonių širdies ritmas!
 
iMed

Testas – kaip atpažinti žmogų, kuriam gresian insultas?

Insulto ligos aprašymas

Migrenos klubas.