Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko įsakymu specialios paskirties maisto produktai bus kompensuojami ne tik vaikams, sergantiems fenilketonurija, bet ir vyresniems nei 18 metų ligoniams. Fenilketonurija yra genetiškai paveldima medžiagų apykaitos liga, dėl kurios žmonės negali valgyti įprasto maisto.

Iki šiol specialiosios paskirties maisto produktai, kurių sudėtyje nėra baltymų, būdavo kompensuojami tik vaikams iki 18 metų, sergantiems fenilketonurija. Paskelbus sveikatos apsaugos ministro R. Turčinsko pasirašytą įsakymą „Valstybės žiniose“, kompensuojamus specialiosios paskirties maisto produktus galės vartoti ir sunkia genetine liga – fenilketonurija – sergantys suaugusieji.

Fenilketonurija – viena dažniausiai Lietuvoje pasitaikančių medžiagų apykaitos ligų. Lietuvoje dėl šios ligos visi naujagimiai tikrinami dar gimdymo namuose. Ją diagnozavus, šeima su vaiku nukreipiama į Žmogaus genetikos centrą, kur juos konsultuoja, detaliau ištiria ir paskiria tinkamą gydymą.

Fenilketonurija – iš lėto progresuojanti liga, kuri sutrikdo vaiko nervų sistemos raidą. Negydomi vaikai sunkiai kalba, būna agresyvūs, sutrinka jų vystymasis. Lietuvoje ši liga nustatoma vienam iš 9 tūkstančių naujagimių, taigi per metus gimsta apie 3–4 vaikus, sergančius fenilketonurija.

Sergantieji negali valgyti mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų, saldumynų, normalios duonos, riešutų, ankštinių daržovių, kai kurių vaisių, nes daugelyje produktų yra amino rūgšties, dėl kurios vaiko organizme kaupiasi toksinai. Tai, ką vaikas gali valgyti, taip pat reikia kruopščiai dozuoti.

Tinkamai maitinami vaikai, sergantys fenilketonurija, gali normaliai mokytis, jų psichikos ir fizinė raida nesutrinka, tuo tarpu negydomi vaikai turi sunkių psichikos sveikatos problemų, jiems dažnai kartojasi traukuliai.

Daugelis tokių ligonių turinčių artimųjų anksčiau su baime galvodavo apie tai, kas bus, kai jų vaikai sulauks aštuoniolikos ir valstybė specialių maisto produktų nebekompensuos. Gydymas brangus – apie 10 tūkstančių litų trims mėnesiams.