Mano dukrai – keturiolika. Kai tik ateina mėnesinių laikas, jai pakyla kraujospūdis, sutrinka širdies veikla, pykina. Keletą kartų kvietėme greitąją, buvo paguldyta į stacionarą ištyrimui, nes įtarė antrinę hipertenziją. Gydytojai ramina, kad tai brendimo problemos. Nesistebiu, kad tai nėra hipertenzija, nes mūsų šeimoje ja niekas neserga. Ar gali būti, kad tai yra premenstruacinis sindromas? Kada jis praeis? O gal tai vis dėlto vaikų hipertenzija? Kas tai per liga, kaip ji atpažįstama ir gydoma?
Angelė

Specialisto komentaras

Kauno medicinos universiteto klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas doc. dr. Rimantas Kėvalas:
– Kad giminėje niekas neserga arterine hipertenzija, dar nereiškia, jog vaikas ja irgi nesirgs. Iš to, ką mama pasakoja apie dukros vargus, tai gali būti premenstruacinis sindromas.
Prasidėjus menstruacijoms, jis turėtų baigtis. Bet tai gali būti ir juvenilinė, tai yra jaunatvinė hipertenzija. Kaip žinia, ji skirstoma į pirminę ir antrinę.
Mūsų klinikos antrajame skyriuje kaip tik ir gydomi kardiologiniai ligoniai, kur yra ir mergaičių ginekologinių lovų.
Aprašomai problemai reikia dviejų specialistų – vaikų kardiologo ir ginekologo ištyrimo ir aptarimo. Mamos klausime įžvelgiu arba nesusikalbėjimą su medikais, arba kai kurių paauglės psichologinių problemų. Taigi, šioje situacijoje matyčiau tris dalykus. Pirmasis yra premenstruacinis sindromas.
Progesteronas, moteriškas lytinis hormonas, kaupia vandenį, natrį ir gali sukelti hipertenziją. Bet prasidėjus mėnesinėms šis negalavimas turėtų dingti. Tokiu būdu šiai paauglei teks iškentėti sunkų periodą.
Antra, jei tai yra hipertenzija, kaip atskira liga, būtinas ištyrimas, kuomet pastoviai bent 24 valandas stebimas ir matuojamas kraujo spaudimas. Ir trečia, galbūt tai psichologinės keturiolikmetės problemos: užimtumas, kompiuteris, meilė, tėvų santykis su vaiku. Pastarieji yra labai svarbūs.

Šiandien rezidentams skaičiau vieną laišką, kurį paliko paauglė mergaitė prieš nuspręsdama nusižudyti. Ji to nepadarė, mes ją išgelbėjome. Laiške paauglė kaltina tėvus meilės, dėmesio stoka, kad visas rūpestis skirtas kitai seseriai. Visa tai yra labai svarbūs dalykai, kartais pasislepiantys po įvairių ligų simptomais.
Aš visiškai tikiu, kad vilniečiai kolegos padarė viską atmesdami vaikų pirminę arba antrinę hipertenziją. Antrinė hipertenzija reiškia, kad ji yra dėl kitos ligos.
Greičiausiai, rašydami brendimą, sostinės vaikų gydytojai priskyrė hipertenzijos epizodus prie premenstruacinio sindromo. Toks mano išorinis komentaras. Kitokiam man reikia pacientės, mano kolegų konsultacijų ir išvadų.

Lietuvos sveikata