Kauno medicinos universiteto klinikų Ausų, nosies, gerklės ligų klinikoje atliktos dvi unikalios operacijos – jauniausiam Lietuvoje pacientui įstatytas kochlearinis implantas. Antroji operacija atlikta pagyvenusio amžiaus vyrui, sergančiam sunkios formos otoskleroze.

Pasak Ausų, nosies, gerklės klinikos vadovo prof. Virgilijaus Ulozo, kochlearinis implantas įdėtas vienerių metų amžiaus berniukui. Iki šiol būdavo operuojami 14 – 15 mėnesių kūdikiai, tačiau visame pasaulyje tokias operacijas galima atlikti ir iki vienerių metų. Mažam vaikui tokias operacijas atlikti yra sudėtinga – reikalinga ypatinga chirurgo patirtis ir įgūdžiai, nes ausies kaulas mažas, atstumai tarp nervų ir kraujagyslių taip pat trumpi.

Ausų, nosies, gerklės ligų klinikos gydytoja Eglė Gradauskienė sako, kad vienerių metukų vaikui įdėjus kochlearinį implantą, jo tolesnis mąstymo ir kalbos vystymasis gali būti visiškai normalus, toks pat, kaip ir sveiko vaiko, o kartais net ir geresnis, nes su tokiu pacientu labai daug dirba įvairūs specialistai. Kuo anksčiau operuojamas negirdintis vaikas, tuo geresni būna operacijos rezultatai.

Pasak prof. V. Ulozo kochlearinis implantas sąlyginai brangus – jo kaina siekia net 75 tūkstančius litų, neskaitant pačios operacijos bei ilgos ir sudėtingos reabilitacijos, tačiau negirdinčio žmogaus gyvenimas ir integracija į visuomenę yra daug brangesni.

Antroji operacija – taip pat kochlearinio implanto įstatymas – buvo atlikta 36 metų amžiaus žmogui, sergančiam sunkios formos otoskleroze. Otosklerozė – tai liga, kurios esmė yra ausies sraigės kaulėjimas, kai nejuda klausos kauliukų grandinė. Tačiau žmogus sirgo sunkia otosklerozės forma, kai buvo pakenktas ne tik garso pralaidumas, bet ir pažeistas garso suvokimas, todėl jam nebepadėjo kiti chirurgijos būdai nei klausos aparatai – žmogus negirdėjo. Tokiam pacientui reikėjo specialaus kochlearinio implanto elektrodo bei visai kitokios operacijos metodikos. Pasak prof. V. Ulozo, operacija pavyko gerai, jos metu buvo patikrinta ir įsitikinta, kad kochlearinis implantas funkcionuoja, bet žmogus dar nejaučia jo poveikio, nes implantą galima įjungti tik po keturių savaičių.

Abi operacijas atliktos Ausų, nosies, gerklės ligų klinikoje padedant Varšuvos medicinos akademijos Otorinolaringologijos katedros – prof. Kazimierz Nemczyk. Kartu ANG ligų klinikoje viešėjo dr. Antoni Bruzgielewicz ir dr. Robert Bartoszewicz.

Eglė Žemaitienė
KMUK atstovė spaudai
www.kmuk.lt