Ką daryti, kad smegenų darbas būtų efektyvesnis?

Nervinė įtampa, didelis mokslų ir darbo krūvis, nesubalansuota mityba, nekokybiškas poilsis ir sėslus gyvenimo būdas labai kenkia smegenų funkcijoms. Net ir jauni asmenys, ypatingai studentai ir karjeros siekiantys darbuotojai skundžiasi sutrikusia atmintimi, sulėtėjusia protine veikla, dėmesingumo trūkumu ir išsiblaškymu. Kas tokiu atveju galėtų padėti?

Smegenims svarbi ne tik tinkama mityba, bet ir fizinis aktyvumas

Rekomenduojama maitintis taip, kad mityboje netrūktų nei baltymų, nei gerųjų riebalų, nei antioksidantų, nei vitaminų ar mineralų. Reikėtų valgyti daugiau riebios žuvies, liesos raudonos mėsos ir paukštienos, ankštinių daržovių, ryškių vaisių ir uogų bei augalinių aliejų ir riešutų. Gyvulinius riebalus dažniau reikėtų keisti augaliniais ir vengti keptų bei daug cholesterolio ir maisto priedų turinčių pusgaminių bei greitojo maisto. Neįtikėtina, tačiau rūkyti mėsos gaminiai ir skrudintos bulvytės smegenims gali padaryti nepataisomos žalos, ypač jeigu toks maistas valgomas dažnai ir dideliais kiekiais. Ką jau kalbėti apie tokių gaminių maistinę vertę… Tad skatiname vietoje mėsainio ar riebių padažų dažniau rinktis graikinių riešutų saujelę ar avokadą – taip smegenys bus kur kas geriau „pamaitinti“.

Būtina paminėti fizinio aktyvumo svarbą bei dienos režimo naudą. Reguliari fizinė veikla padeda geriau aprūpinti smegenis deguonimi, skatina nervinių ląstelių medžiagų apykaitą ir taip padeda gerinti protinę veiklą. Ne be reikalo tarp aktyvaus mokymosi sesijų, paskaitų ar po darbo rekomenduojama pasportuoti – taip ne tik suaktyvėja viso organizmo kraujotaka, bet smegenys gali pailsėti nuo intensyvios protinės veiklos.

Žinoma, labai svarbus ir miegas. Jo metu smegenys atsinaujina, perkelia informaciją iš trumpalaikės atminties į ilgalaikę, apdoroja visas gautas žinias ir panašiai. Būtina suprasti, kad reikšminga ne tik miego trukmė, bet ir jo kokybė – tik gilaus miego metu vyksta smegenų atsinaujinimui svarbūs procesai. Miego higienai reikia skirti pakankamai dėmesio, nes jokie maisto papildai ar netgi visiškai subalansuota mityba neatstos kokybiško poilsio teikiamos naudos. Miego trūkumas pirmiausiai pasireiškia būtent dėmesingumo sumažėjimu ir atminties suprastėjimu, tad į šiuos ženklus dėmesį atkreipti tiesiog būtina. Geriausias „vaistas“ – kokybiškas poilsis.

Kai mityba nėra subalansuota, į pagalbą galima pasitelkti specialius maisto papildus

Jei su mityba gaunamų smegenims svarbių maistinių medžiagų kiekis nepakankamas, tuomet gali prireikti vartoti maisto papildus, kuriuose gausu įvairių protinei veiklai svarbių sudėtinių dalių. Tokiuose maisto papilduose dažniausiai bus dviskiaučių ginkmedžių ekstrakto arba kitų augalų ekstraktų, kuriuose gausu flavonų glikozidų, kofermento Q10. Neretai bus randama 5-hidroksitriptofano (5-HTP, svarbaus serotonino pirmtako), įvairių aminorūgščių arba į jas panašių medžiagų (pavyzdžiui, L-arginino, L-gliutamino, L-gliutationo, serino ir jo darinių ir t.t.). Taip pat dažnai bus cholino ir jo darinių, karotinoidų ir į juos panašių medžiagų, Omega riebiųjų rūgščių ir kt. Tokiuose preparatuose dažniausiai būna ir įvairių vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, B grupės vitaminų, vitamino C, riebaluose tirpių vitaminų (A, E, D3), magnio, cinko, geležies, mangano, vario, jodo, seleno, chromo ir kitų pilnavertei smegenų veiklai svarbių medžiagų. Kad pasireikštų teigiamas efektas, dažniausiai reikia bent 3-4 mėnesius trunkančio vartojimo kurso, tačiau pirmieji geri požymiai gali būti juntami jau ir po mėnesio.

Atmintį pagerinti gali padėti ir specialūs medikamentai

Sutrikus atminčiai ir tuomet, kai mokymosi poreikis ypatingai išauga, galima apsvarstyti specialių vaistinių preparatų vartojimą. Tokie vaistiniai preparatai, kurie gerina smegenų ląstelių medžiagų apykaitą, funkciją bei padeda sukurti tvirtesnius ryšius tarp neuronų, vadinami nootropais. Jie ypatingi tuo, kad jų dėka veiksmingai gerinamas smegenų atsparumas neigiamiems veiksniams, reikšmingai pagerėja intelektinė veikla ir akivaizdžiai sustiprėja pažintinės smegenų funkcijos. Nootropai gali būti vartojami ir vieni. Jie taip pat gali būti derinami su kitais vaistiniais preparatais bei maisto papildais, kuriuose yra įvairių augalinių ekstraktų, Omega riebiųjų rūgščių, aminorūgščių, flavonoidų, vitaminų ir mineralų.

Nootropų grupės veikliosios medžiagos gerina atmintį ir gebėjimą mokytis. Veikdamos cholinerginius receptorius bei cholino apykaitą, tokios medžiagos didina neuronų aktyvumą. Tyrimais nustatyta, kad pacientams nootropų grupės medžiagos pagerina dėmesį, mokymąsi, atmintį, orientaciją ir kitus protinius sugebėjimus. Renkantis nootropus , atkreipkite dėmesį, kad yra naujesnės ir senesnės kartos nootropai.

Paruošė vaistininkė Rūtelė Foktienė