Ar jums būna, kad, apsilankę gydytojo kabinete, iš jo išeinate nepatenkintas? Kažko nepasakėte, kažko nesužinojote, kažko nepaklausėte. Iš to gimsta nepasitenkinimas pokalbiu su gydytoju. Ką reikėtų žinoti, kad tokia situacija nepasikartotų? Kaip susikalbėti su gydytoju?

Ką reikėtų pasakyti gydytojui?

„Kiekvienas vizitas prasideda nuo gydytojo klausimo „kuo skundžiatės?“ Į šį klausimą reikėtų išsamiai atsakyti. Papasakoti, kas jaudina, kada prasidėjo sveikatos sutrikimas. Į šį klausimą reikia atsakyti sąžiningai ir jokiu būdu nepykti, kad daktaras daug klausinėja,“ – pabrėžė Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Vidaus ligų skyriaus vedėja Birutė ALEKNIENĖ.

·   Taip pat gydytojui reikia pasakyti, kas jums sukelia alergiją (vaistai, maistas).
·   Nepamirškite paminėti, kokius vaistus šiuo metu vartojate. Galite paminėti ir vartojamus maisto papildus.
·   Moterys turi medikui pasakyti, kokias kontracepcijos priemones vartoja, bei prisiminti savo menstruacijų ciklo dieną.

„Reikėtų žinoti savo persirgtas ligas – plaučių uždegimai, gelta, tuberkuliozė, infarktas, insultas ir kt. Taip pat svarbu paminėti lėtines ligas (pavyzdžiui, diabetą, kepenų ligas). Pasakykite gydytojui, jei sergate onkologine liga. Kartais žmonės taip įpranta slėpti savo diagnozę, kad apie tai nesako net greitosios pagalbos gydytojui. O medikai atlieka daugybę tyrimų, bandydami nustatyti jau žinomą ligą,“ – sakė gydytoja Aleknienė.

Medikė patarė užsirašyti ant lapelio informaciją apie savo ligas. Būna, kad žmogus patenka į ligoninę, o medikai dar neturi jo ligos istorijos. Tad apie savo ligas tenka pasakoti pačiam. Ypač toks užsirašymas tampa svarbus vyresnio amžiaus žmogui. Jie ilgainiui pamiršta savo gyvenimo momentus, buvusias ligas.

Pasidomėkite šeimynykščių ligomis

Šeimos narių ligų istorija – dar vienas gydytoją dominantis klausimas. Nemažai ligų yra paveldimos, todėl būtų pravartu žinoti, kokiomis ligomis sirgo tėvai ar seneliai. „Deja, bet vadinamąją anamnezę pakankamai sunku sudaryti, nes žmonės retai žino, kokios ligos kamuoja jų artimus giminaičius. Moterys būtinai turėtų pasidomėti mamos apie moteriškas ligas, vyrams reiktų žinoti, ar šeimoje buvo infarktų, ar perduodama genetiškai padidėjusio kraujospūdžio liga,“ – sakė gydytoja.
Kalbant apie skundą, dėl kurio kreipiamasi į medicinos specialistą, taip pat reikėtų paminėti keletą svarbių dalykų:

·   Prieš kiek laiko pasireiškė sveikatos sutrikimas?
·   Ar jis turi tendenciją kartotis ar tai buvo vienkartinis epizodas?
·   Ar panašių situacijų yra buvę prieš keletą metų?
·   Ar kas nors pasikeitė per pastarąsias kelias savaites (mityba, režimas, fizinis aktyvumas, nauji medikamentai)?
·   Ar pastaruoju metu jūsų gyvenime buvo didelių stresinių situacijų (artimųjų mirtis, skyrybos, gyvenamosios vietos keitimas)?

Ko klausti gydytojo?

Pacientai pirmą kartą susidūrę su kokiu nors sveikatos sutrikimu, pateikia standartinius klausimus „kokia tai liga? kodėl man? ar tai išgydoma? kaip bus gydoma?“
Kai praeina išgąstis, žmonės dar paklausia, kokie būtų gyvenimo būdo patarimai – ką reikėtų valgyti? ko nevalgyti? ar galima sportuoti? ir t.t.

„Jei dėl tos pačios ligos pas gydytoją einate ne pirmą kartą, galite ant lapelio susirašyti jus dominančius klausimus. Juk būna, kad gydantis namie iškyla koks klausimas, kuris nėra gyvybiškai svarbus, tačiau žmogui rūpi sužinoti į jį atsakymą. Kad nepasimirštų atėjus į gydytojo kabinetą, užsirašykite. Tuomet vizitas pas mediką bus labai konstruktyvus ir informatyvus,“ – patarė Aleknienė.

Lietuvos įstatymai suteikia pacientams teisę žinoti viską apie savo sveikatos būklę. Todėl gydytojo drąsiai klauskite:

·   kokiu būdu bus gydoma;
·   kodėl tuo, o ne kitu;
·   ar yra kitų gydymo alternatyvų;
·   ar reikės už ką nors mokėti.

Neįprasti gydytojo klausimai

„Žmonės kartais išpučia akis išgirdę kokį netikėtą jiems klausimą, – šypsosi Aleknienė. – Tačiau visi pacientui pateikiami klausimai yra svarbūs ir reikalingi.“ Medikas būtinai paklaus, koks jūsų darbas, nes gana dažnai būtent darbo pobūdis nulemia kai kuriuos sveikatos sutrikimus ir rimtas ligas. Net jeigu jau esate pensijoje, jūsų buvęs užsiėmimas gali apie save priminti praėjus daugeliui metų.
Vyresnio amžiaus pacientų gydytojas klausia, su kuo jie gyvena. Jei žmogus yra vienišas, medikas turės susisiekti su socialiniais darbuotojais.

Įtardamas mažakraujystę, medikas klaus, ar esate vegetaras, ar valgote mėsą. Taip pat jūsų gydytoją gali dominti, kaip maitinatės, kiek kartų per dieną valgote, kiek maisto suvalgote, ką mėgstate valgyti.

Kartais sveikatos specialistas gali paklausti, kelintame aukšte jus gyvenate. „Jeigu močiutė skundžiasi kojų skausmais, būtinai paklausiu, ar jos name yra liftas ir kelintame aukšte ji gyvena,“ – sako gydytoja.

Daiva Ausėnaitė
 
Kad vizitas pas gydytoją nenuviltų