Pasaulyje dėl pavojingo, nesuderinto vartojamų vaistų tarpusavio poveikio, neteisingo jų vartojimo kasmet miršta tūkstančiai žmonių. Jei žmogus vartoja kokius nors vaistus, tai, lankydamasis pas gydytoją, turi jį apie tai būtinai informuoti. Dažnai pasitaiko, kad ligonis turi ne vieną ligą ir lankosi ne pas vieną gydytoją. O vaistiniai preparatai ne tik atskirai veikia organizmą, bet ir sąveikauja tarpusavyje, be to, įvairiai kontaktuoja su suvalgytais maisto produktais.

Pastaruoju metu į tai ypač kreipiamas dėmesys JAV, nes dėl nežinojimo pacientai padaro daug apmaudžių klaidų ir, užuot pasigydę, dažnai pakenkia savo organizmui. Todėl medikai stengiasi tai aiškinti pacientams ir skelbti informaciją spaudoje.
Specialistai rašo, kad, norint išvengti problemų ir nemalonių pasekmių, reikia žinoti, kad negalima migdomųjų preparatų užgerti greipfrutų ar apelsinų sultimis: citrusiniuose vaisiuose esantys flavonoidai sudaro žmogaus kraujyje didesnę tų vaistų koncentraciją, o tai yra pavojinga.
Sergantieji astma turėtų žinoti, kad teofilino sąveika su riebalais gali sukelti stiprius galvos skausmus, sutrikdyti miegą ir netgi išprovokuoti širdies aritmiją.
Arba štai arbata – visų mėgstamas gėrimas, net pripažįstamas kaip gydantis. Tačiau pernelyg daug jos geriant galima prisišaukti anemiją, nes ji trukdo organizmui pasisavinti geležį.
O štai avižiniai dribsniai, dažnai vartojami kaip sveikos mitybos komponentas, taip pat trukdo pasisavinti vaistus.
Sergantys skrandžio, virškinimo trakto ligomis, ar kenčiantys dėl depresijos paprastai vartoja monoamininės oksidazės enzimo turinčius vaistus. Jei žmogus valgo pernokusius bananus, šokoladą, neišnokintą sūrį, vartoja vyną, tai jis turi žinoti, kad šiuose produktuose esantis tiraninas neigiamai reaguoja į enzimą. Dėl to gali pakilti kraujospūdis, atsirasti galvos skausmai, širdies aritmija.
Taip pat žinotina, kad antibiotikų negalima užgerti pienu, nes tokiu atveju susidaro organizme netirpstančių druskų ir vaistai nepasisavinami.
Negalima vartoti vaistų kartu su saldymedžio šaknimis. Tokiais atvejais suaktyvėja kalio jonų iš organizmo šalinimas, o tai gali sutrikdyti širdies darbą.
Kai kas žinotina moterims. Žinomas atvejis, kai gėrusi kontraceptines tabletes kartu su jonažolėmis moteris pastojo, nes jonažolės veikia šiose tabletėse esantį estrogeną.
 

Eugenija Antanaitytė "valstietis.lt"
 
IMED