Kai kojos – lyg akmeninės
Lėtinis venų nepakankamumas, paprastai vadinamas tiesiog išsiplėtusiomis venomis – tai veninės kraujotakos sulėtėjimas, dėl kurio ilgainiui atsiranda venų sienelių pažeidimų. Manoma, kad sunkesne ar lengvesne venų nepakankamumo forma serga kas antra moteris ir kas ketvirtas vyras. Ši liga trukdo gyventi visavertį gyvenimą – darosi sunku vaikščioti, ilgai stovėti ar sėdėti, kojos tampa sunkios; atrodo nebegražiai, todėl nemalonu, kai reikia nusirengti (pvz., baseine ar prie jūros); kartais ja sergant tenka net atsisakyti darbo, nes jis tampa per sunkus. Apie šią dažną ligą ir jos gydymą pasakoja KMUK kardiochirurgijos klinikos angiochirurginio skyriaus vadovas prof. habil.dr. Aleksandras Antuševas.

Lėtinio venų nepakankamumo priežastys
Venų nepakankamumą sukelia įvairios priežastys, tam daug įtakos turi ir paveldėjimas. Jeigu abiem tėvams teko gydyti išsiplėtusias venas, labai didelė tikimybė, kad to prireiks ir jų atžalai.
Venų nepakankamumu visame pasaulyje serga daug žmonių, ir kuo aukštesnis šalies civilizacijos lygis, tuo daugiau sergančiųjų šia liga. Greičiausiai tai priklauso nuo gyvenimo būdo. Antsvoris, nesubalansuota mityba, judėjimo stoka, ilgas stovimas (pvz., pardavėjos, kirpėjos) arba nuolatinis sėdimas darbas, netinkami drabužiai, avalynė ir t.t. – tai veiksniai, neigiamai veikiantys venų būklę. Moterys venų nepakankamumu serga kelis kartus dažniau nei vyrai – tam įtakos turi jų kūno struktūra, hormonų disbalansas – ypač paauglystėje, nėštumo metu, prasidėjus menopauzei. Taip pat dažniau serga ir vyresni žmonės, mat senstant nusilpsta jungiamasis audinys, pasikeičia gyvenimo būdas, išsivysto gretutinės ligos.
Kokie pirmieji venų ligų požymiai?
Kojų nuovargis, tempimas, mėšlungis, kojų skausmas, tinimas – tai pirmieji simptomai, kurie pasireiškia net ir beveik sveikoms kojoms pavargus, ilgai pastovėjus ir pan. Paprastai jie būna trumpalaikiai, pavartojus gydomąjį tepalą su heparinu (pvz., lioton/5359″>Lioton 1000), pailsėjus, šie požymiai praeina. Jei šie požymiai dažnėja, ilgai nepraeina – tai jau signalizuoja apie rimtesnę ligą. Nesigydant odos paviršiuje atsiranda odos pigmentacijos pakitimų, dermatito požymių, egzemų, galiausiai – ir trofinių opų.
Be abejo, kaip ir visas ligas, taip ir išsiplėtusias venas reikia pradėti gydyti kuo anksčiau. Jau pajutus pirmuosius simptomus patariama vartoti vietiškai veikiančius tepalus (heparino, ginkmedžio, flavonoidų) arba sisteminius (geriamuosius) venotonikus, kurie sustiprina venų sienelių tonusą, pakeisti gyvenimo būdą, dėvėti specialias elastines kojines. Tai apsaugos nuo ligos progresavimo ir galbūt padės ateityje išvengti operacijos.
Kaip išvengti venų ligų?
Genetikos, be abejo, pakeisti negalime, o ji gana dažnai lemia venų ligas. Tačiau venų ligas neigiamai veikiančių veiksnių tikrai galime saugotis. Reikėtų mažinti antsvorį, vengti nuolatinio stovimo ar sėdimo darbo, neavėti per dažnai aukštakulniais, nedėvėti labai aptemptų drabužių. Pasirinkus tinkamą sporto rūšį, vandens procedūras, sveiką mitybą, galima pagerinti venų būklę. Kai venos išsiplėtusios, patariama, pasitaikius progai, kojas kurį laiką palaikyti pakėlus aukščiau, pajudinti pėdas, blauzdas, nes ilgai sėdint ir nejudant atsiranda kraujo sąstovis kojose. Jeigu tenka ilgai sėdėti nejundant, ypač šiltoje patalpoje, reikėtų naudoti elastines kojas, specialius tepalus ir gerti daug skysčių.
Gydymas
Gydymas yra keturių rūšių:
1. Vaistais. Vaistų yra gana daug. Esant ūmiam uždegimui, kojų skausmui, mėšlungiui, tempimui, verta pavartoti vietiškai tepamą heparino gelį, pvz.:lioton/5359″>Lioton 1000. Jis sumažina sunkumą, tinimą, uždegimo požymius, pašalina kitus nemalonius simptomus. Tikslinga pavartoti vaistų, gerinančių venų tonusą, – tai gali apsaugoti nuo ligos komplikacijų ir padėti išvengti operacijos.
2. Skleroterapinis – suleidžiama vaistų, kurie sukelia paviršinių venų obliteraciją.
3. Chirurginis. Operacijos atliekamos tada, kai liga jau yra gerokai progresavusi – kai venų sienelės pakitusios visam laikui. Operacijos metu šalinamos varikozinės venos ir susidarę mazgai. Operacijos nereikėtų bijoti ar atidėlioti – tai gana paprasta operacija, po jis jau antrą dieną ligonis gali vaikščioti, o dar po poros dienų jau važiuoja namo. Operacijos vietose randų gali nelikti visai arba likti labai nedideli.
4. Nemedikamentinis. Kol liga yra pradinių stadijų, galima ir nemedikamentiniais būdais apsisaugoti nuo ligos progresavimo ir išvengti komplikacijų. Kojų pakėlimais, specialios elastinės kojinės, kojų bintavimas elastiniu bintu, kojų mankšta, antsvorio mažinimas, karštų vonių, pirčių vengimas, sveika mityba – tai paprasti, visiems prieinami dalykai, kurie padeda geriau jaustis ir likti sveikesniems.
Parengė Laura Jankevičienė

Straipsnis iš žurnalo “Sveikas žmogus”