+11
-2
+9
Kaip apsisaugoti nuo erekcijos sutrikimų?

Šiuolaikinėje visuomenėje svarbi ne tik bendra žmogaus sveikata, bet ir sklandi lytinių organų sistemos veikla. Vienas plačiausiai paplitusių vyrų seksualinės sveikatos sutrikimų yra erekcijos disfunkcija (ED). Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) erekcijos disfunkciją apibrėžia kaip nuolatinį ar pasikartojantį vyro negalėjimą pasiekti ir/arba išlaikyti pakankamos varpos erekcijos lytiniam aktui atlikti. ED paplitimas didėja su amžiumi, nuo 6,5 procentų 20–29 metų amžiaus grupėje iki 75 procentų 77 metų ir vyresnio amžiaus vyrų grupėje. Jaunesniame amžiuje ED priežastys dažniau – psichologinės, nulemtos baimių, klaidingų įsitikinimų. Vyresnio amžiaus vyrams dažniau pasireiškia lėtinė ED, kurią lemia organinė priežastis – smulkių kraujagyslių endotelio disfunkcija. Manoma, kad apie 80–90 procentų erekcijos sutrikimų, kuriuos patiria vyresnio amžiaus vyrai yra sąlygoti organinių priežasčių. Mokslininkai pastebėjo, kad širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys vyrai dažniau skundžiasi ED. Manoma, kad tai susiję su kraujagyslių aterosklerotiniu procesu, kuris gali pažeisti kraujagysles, kurios ,,maitina“ lytinius organus.

Daugelyje mokslinių straipsnių rašoma, kad tarp vyrų lytinio pajėgumo ir gyvenimo būdo yra stiprus tarpusavio ryšys. Tyrimai patvirtino, kad pasyvus gyvenimo būdas, kaip ir kiti rizikos veiksniai – nutukimas, per didelis cholesterolio kiekis kraujyje, II tipo cukrinis diabetas, arterinė hipertenzija, stresas, depresija, rūkymas yra reikšmingai susijęs su ED atsiradimu. Selvinas su kolegomis nustatė, kad ED dažnumas didėja, kai tiriamųjų kūno masės indeksas (KMI = kg/ūgis (m²) yra didesnis nei 30, nepriklausomai nuo vyrų amžiaus. Nutukę vyrai 20 procentų dažniau skundžiasi ED nei antsvorio neturintys vyrai. Taip pat nustatyta, kad vyrai sergantys II tipo cukriniu diabetu patiria ED tris kartus dažniau nei nesergantys šia liga bendraamžiai. Net iki 68 procentų arterine hipertenzija sergančių vyrų patiria lengvesnių ar sunkesnių ED. Erekcijos sutrikimas gali būti gresiančio širdies smūgio požymis. Įrodyta, kad nuo pirmųjų ED požymių iki infarkto ar priešinfarktinės būklės praeina apie 2–4 metai, todėl pirmieji ED simptomai turėtų tapti signalu pasitikrinti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.

Yra svarių įrodymų, kad fiziškai pasyvus gyvenimo būdas gali sukelti erekcijos sutrikimų. Vyrai, kurie dirbo sėdimą darbą, dažniau skundėsi ED. Taip pat įrodyta, kad televizijos žiūrėjimo laikas yra susijęs su erekcijos sutrikimo paplitimu.

Nustatyta, kad ED rečiau pasireiškia reguliariai sportuojantiems vyrams. Aerobiniai pratimai (bėgimas, plaukimas, slidinėjimas ir kita) anot mokslininkų yra gera prevencinė priemonė prieš erekcijos disfunkciją. Atlikus tyrimą su 110 vyrų, kurie turėjo seksualinių problemų, nustatyta, kad 195 minutės per savaitę fizinių pratybų turėjo reikšmingą poveikį erekcijos funkcijai. Pagal tarptautinį erekcijos funkcijos indeksą IIEF–5 (angl., The International Index of Erectile Function-5), kuris naudojamas erekcijos funkcijos sutrikimams nustatyti, po dvejų metų eksperimento tiriamiesiems IIEF–5 pagerėjo nuo 13,9 iki 17 balų. Mokslininkai nustatė, kad seksualinę funkciją pagerino vyrai, kurie tris kartus per savaitę po 60 minučių atliko didelio intensyvumo aerobinius pratimus. Tyrėjai pataria vengti tokių fizinių pratimų, kurie sukelia didelį spaudimą į tarpvietę, dėl ko gali būti pažeistos kraujagyslės ir nervai, einantys į lytinius organus. Patariama riboti jojimo ir važiavimo dviračiu laiką, arba pasirinkti neseniai mokslininkų sukurtą dviračio sėdynę „no-nose“ (,,be snapelio“), kuri leidžia išvengti minėtų pasekmių.

Reguliarūs fiziniai pratimai kontroliuoja kūno svorį, gerina fizinį pajėgumą, o tai sustiprina ir vyrų savivertės jausmą, kuris susijęs su kokybiškesniu intymiu gyvenimu.

Ly­tinis gyvenimas yra svarbus vyrų gyvenimo pilnatvei. Daugelio mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad daugeliui vyrų apie penktąjį gyvenimo de­šimtmetį lytinė funkcija pastebimai pablogėja ir senstant, lytinė disfunkcija vis sunkėja. Kadangi fiziniai pratimai kontroliuoja pagrindinius ED rizikos veiksnius – nutukimą, cholesterolio kiekį, II tipo cukrinį diabetą, taip pat mažina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų atsiradimo riziką, todėl yra reikšmingi erekcijos disfunkcijos prevencijai ir gydymui. Fiziniai pratimai gali sumažinti ED, net jei pradedama sportuoti sulaukus vidutinio amžiaus, svarbu nerūkyti, nevartoti alkoholio, neturėti antsvorio. Erekcijos funkcijos sutrikimui gydyti rekomenduojamos kompleksinės priemonės – fiziniai pratimai, sveika mityba ir medikamentai (pvz. avanafilis).

Autorius: A.Mockienė