Skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige vyrai serga trigubai dažniau negu moterys, o didmiesčių gyventojai – dvigubai dažniau negu gyvenantieji mažesniuose miesteliuose.

Vienas būdingiausių ir svarbiausių šios ligos požymių yra skausmas. Dažniausiai opaligė pasireiškia kaip maudžiantis skausmas žarnyno srityje. Šį skausmą paprastai sukelia dirginančios opą virškinamosios skrandžio sultys, taip pat maisto poveikis ir pačiai opai, ir skrandžio nervų tinklui.
Sergant skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige skausmas yra labai ritmiškas (jo atsiradimo laikas ir ryšys su valgymu), periodiškas (skausmo atsiradimas, paūmėjimai, pradingimas), jam taip pat būdingi sezoniniai paūmėjimai. Būdingas bruožas yra tai, kad sergant opalige skausmas sumažėja arba ir visai dingsta pavalgius ar išgėrus antacidinių (neutralizuojančių agresyvų druskos rūgšties veikimą) preparatų.
Vienas dažniausių ir ankstyviausių skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opaligės simptomų yra rėmuo (atsirūgstama tarsi rūgštimi). Taip pat kaip ir skausmas, rėmuo dažniausiai kamuoja naktį ir esant tuščiam skrandžiui.

Tarp opaligės priežasčių – ir netinkama mityba, ir žalingi įpročiai. Pavyzdžiui, nikotinas stimuliuoja druskos rūgšties gamybą, apsunkina maisto virškinimą, pažeidžia skrandžio sieneles. Alkoholis taip pat didina agresyvų virškinamųjų skrandžio sulčių veikimą ir mažina gynybines jo gleivinės savybes. Tačiau dauguma mokslininkų mano, jog pagrindiniai faktoriai, sukeliantys opaligę, – nerviniai-psichiniai veiksniai. Tai pernelyg didelė protinė ar psichologinė įtampa, stresai ir neigiamos emocijos.

Viena didžiausių klaidų, kurias daro žmonės, vos pajutę nemalonius pojūčius pilvo srityje – savigyda. Iš tiesų kai kada, išgėrus vandenyje ištirpintos sodos, skausmas sumažėja arba visai dingsta, pajuntamas palengvėjimas. Tačiau nemalonius simptomus sukėlęs sutrikimas šitaip nėra pašalinamas, dėl jo požymių slopinimo atsirandančios komplikacijos gali būti labai sunkios. Tik šeimos gydytojo arba specialisto paskirtas gydymas duos rezultatų.

Lietuvos sveikata