Mano 10 metų sūnui nustatė naująjį, vadinamąjį kiaulių gripą. Šeimos gydytoja išrašė vaistų už 130 litų, tarp jų ir priešvirusinį “Tamiflu”. Aplėkiau turbūt pusę Vilniaus vaistinių, bet visur išpirktas. Tai kuo man dabar vaiką gydyti?
Marija, 35 m.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikos vedėjas gydytojas infektologas
prof. habil.dr. Vytautas Usonis:

– Priešvirusiniai vaistai yra reikalingi tik sunkiai sergantiesiems ir tiktai pirmosiomis ligos dienomis. Kiek laiko praėjo nuo ligos pradžios? Koks ligos sunkumas? Kodėl vaikas nebuvo siunčiamas į ligoninę?
Visiškai nenorėčiau komentuoti kitų gydytojų sprendimų, bet situacija yra truputį kebli. Sprendžiant iš klausimo, vaikas yra gydomas namuose, jis nesiunčiamas į ligoninę, todėl galima spėti, kad jo būklė nėra sunki. Mes Universiteto vaikų ligoninėje šaukiame gydytojų konsiliumą, kuris sprendžia, ar vaikui reikia skirti priešvirusinį vaistą.

Gydymo standartas nurodo, kad būtinybė kaip galima anksčiau paskirti priešvirusinį vaistą yra tik tuomet, jei liga sparčiai progresuoja ir yra sunki nuo pirmųjų valandų, pirmąją parą. Bet jei liga nesunki ir jau sergama antrą, trečią dieną, priešvirusinių vaistų veiksmingumas labai krenta, užtat pavojus dėl atsparių gripo padermių kyla.

Vaistus reikia pasaugoti ne tiek galvojant apie pinigus, kiek apie viruso rezistentiškumą (atsparumą). Kad neatsirastų viruso padermių, kurios yra atsparios priešvirusiniams vaistams, labai plataus priešvirusinių vaistų vartojimo reikėtų vengti.

Vis viena tas gydytojas, kuris paskyrė gydymą šiam vaikui, tikriausiai išrašė ir karštį mažinančių vaistų, jei temperatūra yra aukšta, ir skysčių, kitokių vaistų, kaip yra gydomas įprastinis gripas. Tačiau noriu pabrėžtinai įspėti, kad su priešvirusiniais vaistais reikia elgtis taip pat atsargiai kaip su antibiotikais. Jiems yra indikacijos.
Dabar H1N1 gripą jau daugiau mažiau pažįstame, todėl visiems ligoniams priešvirusinių vaistų skirti tikrai nereikėtų.

Lietuvos sveikata