+0
-1
-1

Iš ligos istorijų.

<…> Nelaikau savo vyro pagyvenusiu, juolab senu. Jam 42 metai. Pastebėjau, kad paruošiamųjų glamonių metu jis lėčiau susijaudina, tačiau būtų dar nieko, sustandėjusi vyro varpa lytinio akto metu suminkštėja, todėl negali baigti akto. Susinerviname abu, aš bandau guosti, bet nieko neišeina. Kartais jis kaltina mane, kad aš pati nelabai stengiuosi. Ar gali būti taip dėl to, kad mes rečiau mylimės? Vyras paskutiniu metu labai sustorėjo, per aktą uždūsta, intensyviai šnopuoja. Patariau jam mesti svorį, nerūkyti. Jis tik pyksta. Kaip galima mums padėti?
<…>   Daug ir plačiai kalbama apie seksą, tačiau visur herojai jauni. Man 60 metų, vyrui 61, bet aš nesijaučiu sena ir norėčiau būti lytiškai aktyvi dar ilgiau. Deja, atsirado problemų. Aš dažniau būnu neišsimiegojusi ir pavargusi, makštyje sausa. Be to, gyvenimas verčia gyventi kartu su vaikais ir anūkais. Nematau išeities, juo labiau negaliu apie tai kalbėtis su vaikais, o ir draugės beveik visos našlės.

Vyrų ir moterų seksualumo skirtumai        
Moterų seksualumą labai veikia organizmo hormoninė būklė, amžius, nėštumas, gimdymas, maitinimas krūtimi, kontracepcijos būdas, menopauzė, ginekologinės operacijos ir jos lytinio partnerio sveikata. Moterų seksualumas daugiau reiškiasi švelnumu ir rūpesčiu, o vyrų – noru užkariauti, nugalėti.
Vyrų seksualumą veikia amžius ir labai daug išorinių veiksnių: mityba, auklėjimas, per didelis užimtumas, nuovargis, fizinė bei psichinė įtampa, nuobodulys, partnerės pašaipos, nepasitikėjimas.
      
Seksualumas ir amžius
Seksualumas bręsta ir formuojasi visą gyvenimą. Su amžiumi ir esant geram partneriui jį galima padaryti tiesiog tobulą. Tačiau nepasirengusios moters seksualumui didelį smūgį suduoda menopauzė. Be patiriamų nemalonių fiziologinių pojūčių, pasireiškia ir simptomai, susiję su makšties gleivinės senėjimu.
Vyresniems vyrams dažnai sutrinka erekcija. Dažniausiai šis negalavimas turi psichologinį pagrindą, tačiau erekcija sutrinka ir sergant somatinėmis ligomis: įvairiomis kraujagyslių ligomis ir ypač cukriniu diabetu. Erekcijos sutrikimų pasitaiko ir vartojant kai kurių medikamentų nuo padidėjusio kraujospūdžio ar antidepresantų.

Kas yra norma, o kas – ne
Kiekvieno žmogaus seksualinis gyvenimas individualus. Norma yra tai, kas tenkina abu partnerius. Nesvarbu, kas tai yra – greita ejakuliacija ar lėta, trumpas lytinis aktas ar ilgas, dažna seksualinė veikla ar reta. Ar pradėti lytinius santykius 18, 20, 30 metų amžiuje, ar mylėtis dažnai ar visai nesimylėti – tai tik kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Nereikia niekada klausytis, kaip yra kitiems, taip tik įsivarysite kompleksų. Yra porų, kurioms 2 kartai per parą – norma, o kitoms 2 kartai per mėnesį yra tokia pati norma. Yra keli procentai visiškai sveikų, normalių ir nemažai pasiekusių gyvenime žmonių, kurie iš viso niekada nėra turėję lytinių santykių.

Seksualumo draugai
Savo seksualumą galima ir reikia puoselėti, treniruoti ne kokiomis nors ypatingomis priemonėmis, bet kasdiene veikla. Pirmiausia režimas. Reikia vengti rūkymo, įtampos, reguliariai eiti ilsėtis ir miegoti 7-8 valandas per parą, kuo mažiau laiko praleisti prie kompiuterio. Sportas. Bent jau pakankamai vaikščioti, ir rasti laiko bėgioti bei mankštintis. Grūdinimasis. Mityba. Daug vandens, daržovių, aliejaus, baltos mėsos ir jūrų žuvies, ląstelienos turinčių produktų, medaus, riešutų. Ir optimistinio nusiteikimo.
Potencijos draugais yra laikomi tam tikri produktai. Tai pikantiški prieskoniai, žalia arbata, nedidelėm dozėm raudonas vynas ir konjakas, jūros produktai.

Seksualumo priešai       
Noras mylėtis susilpnėja sergant hipertonija, depresija, inkstų ligomis, hormonų apykaitos sutrikimais, diabetu, alkoholizmu. Lytinį potraukį slopina ir kai kurie vaistai, taip pat nesikalbėjimas, ne visiškai sklandūs tarpusavio santykiai, nuovargis, persisotinimas, abejingumas.
Moksliškai įrodyta, kad rūkymas, nutukimas ir perteklinis alkoholio vartojimas yra susiję su kraujagyslių ateroskleroze. Kitaip tariant, aterosklerozė siaurina ne tik širdies, bet ir vyrų varpos, beje, ir moterų klitorį maitinančias kraujagysles. O tai blogina libido, lytinį susijaudinimą ir galimybę patirti orgazmą.
Kraujo stazė, arba kraujo susistovėjimas, nuovargis, persitempimas, pyktis, konfliktai, didelis antsvoris, besaikis rūkymas ar narkotikų vartojimas yra potencijos priešai. Beje, ir moterų seksualumo priešai. Meilė sau, saviįtaiga, rūpinimasis savimi ir artimu, reguliarus poilsis, mitybos režimas, sportas padeda ilgam išsaugoti lytinį pajėgumą.

Lietuvos sveikata