Kaip išsivirti skanią kavą

Beveik visi rytą pradedame kavos puodeliu. Į puodelį šliūkštelim du kupinus
šaukštus kavos, ją užplikiname karštu vandeniu, pagal skonį pasaldiname, kas
mėgsta baltą, įsipila grietinėlės… Bet Venecijos pirkliai, 17a pradžioje
parvežę kavą į Europą, tikriausiai apsiverstų karste, pamatę, kaip jų ainiai
geria šį nuostabų gėrimą. Paragauti tikros kavos, pajusti jos išskirtinį skonį
galima tada, kai jos virimui skirsime dėmesio.

Galima skanią kavą išsivirti naudojant ,,turkos“ puodelį. Į jį įpilti norimą
kiekį šalto vandens, įberti du šaukštus maltos kavos, pastatyti ant karštos
ugnies ir laukti, kol puodo šonuose pasirodys virimo ženklai (putelės).Tada ant
silpnos ugnies tęsti virimo procedūrą – laukti, kol visame inde pakils puta.
Neleidžiant jai ,,persiversti“, nukelti nuo viryklės ,,turką“, įberiant į ją
žiupsnelį druskos, ir įstatyti jį į šaltą vandenį, kad kava vienodai atvėstų ir
tirščiai nusėstų į dugną.

Žinoma, šitokiu kavos virimo būdu naudojasi tie, kurie gali tam skirti ilgesnį
laiką. Skubantiems gali padėti kavos aparatai. Kaip juos išsirinkti?

Kavos aparatai su filtrais

Tai populiariausi ir pigiausi kavos aparatai. Jų naudojimo principas labai
paprastas: į specialų rezervuarą pilame tiek vandens, kiek puodukų kavos
gersime. Į tam skirtą talpą įdedame filtrą su malta kava. Įkaitęs iki 95
laipsnių vanduo bėga pro filtrą ir srovele pripildo kavinuką. Šis kavos virimo
būdas ypač populiarus Amerikoje ir Vokietijoje, todėl ir vadinamas amerikietišku
ar vokišku. Vieno puodelio kavos pagaminimas trunka apie minutę laiko. Šie
aparatai turi šildomą padėklą, todėl kava ilgai išlieka karšta. Aišku, pati
skaniausia kava yra ką tik išvirta ir tikrai neverta ją šildyti ar ilgesnį laiką
laikyti kitam. Todėl perkant virimo aparatą, reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis
atlieka reikalingą funkciją – šildomasis padėklas nustatytu laiku pats
išsijungia. Tai patogu ir taupumo sumetimais – nėra reikalo kavą šildyti kelias
valandas. Be to, per tą laiką ji tikrai praras skonį. Kavos aparatų kainą lemia
tik dizainas ar pagaminimo markė, o kavą jie visi išverda vienodą – skonis
priklauso tik nuo pupelių kokybės.

Espresso kavos aparatai

Kiekvienas kavos gurmanas žodį ,,espresso“ taria su pasimėgavimu. Pažodžiui
išvertus iš italų kalbos espresso reiškia ,,išgręžtas, supresuotas“. Bet nuo
1901 metų, kai inžinierius iš Milano Luidžis Beceris išrado kavos virimo
aparatą, visas pasaulis espresso supranta kaip stiprią kavą, gaunamą specialiu
presavimo būdu. Šio aparato veikimo principas irgi yra labai paprastas: karštas
vanduo, įkaitintas iki 90 laipsnių, esant aukštam spaudimui, bėga per supresuotą
maltą kavą apie 20 – 25 sekundes. Tuo metu per kavos briketą prabėga apie 50 –
60 mililitrų vandens. Kenksmingos medžiagos (derva, riebalai ) nusėda filtre ir
kavos tirščiuose. Taip paruošta kava yra stipresnė ir grynesnė. Teisingai
nureguliavus spaudimą, kavos porcija paruošiama per 30 sekundžių. Jei virimo
procesas trunka ilgiau, kartu su kava išbėga ir kenksmingos medžiagos ( derva,
riebalai ).

Prekybos centruose galima įsigyti dviejų tipų espresso kavos aparatų: garo ir
pompos (siurblio) konstukcijų . Pirmieji gana pigūs, veikia jie garo katilo
principu, ir paruošta kava beveik nesiskiria nuo išvirtos paprastu aparatu su
filtru. Išskirtinio espresso kavos požymio – gražios šviesios putos, čia niekada
nepamatysime.

Klasikiniame espresso kavos aparate spaudimą sukelia specialus siurblys (apie 15
bar), vanduo boileryje neužverda. Tokių aparatų kaina gana aukšta – nuo 1500 Lt.
Bet tik jais galima namuose išsivirti tikros itališkos espresso kavos. Tokiuose
aparatuose įdiegta labai daug automatikos. Pavyzdžiui, jis pats sumala iki
reikiamos normos kavos pupeles, aparate yra skyrius kavos tirščiams surinkti. Ši
kavos mašina automatiškai reguliuoja pageidaujamą kavos stiprumą ir porcijos
dydį. Įmantresni aparatai atlieka dar daugiau programų.

Įsigydami šiuos brangius kavos aparatus būkime atidūs , atkreipkime dėmesį į
instrukcijoje nurodytus duomenis, lemiančius prietaiso kokybę. Gero aparato
charakteristikoje turėtų būti akcentuoti tokie jo privalumai:

Siurblio spaudimo veikla – 15 bar;
Rezervuaro spaudimas sumaltai kavai – 8- 10 bar;
Boilerio įkaitimo temperatūra – 87 – 98 laipsniai.

Nuo galingumo, nurodyto ant prietaiso pakuotės, priklauso virimo greitis, bet
tai neįtakoja kavos kokybei. Atidžiai perskaitykite instrukciją , joje
išvardijami visi kavos virimo aparato privalumai.

Nuo ko priklauso aparato kaina

Prietaiso kainą lemia šie faktoriai:

Ekranas, žymintis visus režimo privalumus;
Funkcija, pagreitinanti ,,kapučino efektą“;
Antrojo boilerio funkcijos (galimybė vienu metu gaminti ir espresso, ir kapučino
kavą);
Įvairių užprogramuotų funkcijų gausumas;
Išankstinio sudrėkinimo funkcija (tai pagerina kavos skonį ir aromatą);
Konteinerio vandeniui dydis, kavos porcijų dydis;
Šildymo padėklo dydis.

parengė Marija Eimantienė