Kaip mažinti apetitą

Kaip mažinti apetitą?

Kai
norisi į skrandį kas penkiolika minučių krauti visokį šlamštą, reiktų
susimąstyti, ar ne laikas pristabdyti? Juk visą tai reiks suvirškinti, o
virškinimo metu išsiskyrusias kenksmingas medžiagas – pašalinti. Vadinasi, be
saiko kimšdamos tik apkrauname kūną, duodame jam papildomo darbo. Besaikio
apetito mažinimas pareikalaus daug valios pastangų, tačiau kokiais puikiais
rezultatais paskui galėsite džiaugtis…

Mitybos dienoraštis

Pirmiausia
nuspręskite,  ar  jums tikrai reikia riboti suvalgomo maisto
kiekį. Nesiimkite eksperimentų su sveikata – svorį meskite tik tada, kai būtina
ir prisiminkite, kad anoreksiškas grožis laimės neatneš. Jei vis tik
nusprendėte mesti svorį, bet vis pralaimite kovą su žvėrišku apetitu, jums reikės
save motyvuoti. Vadinasi, turėsite įtikinti save, kad rezultatas vertas kančių
ir pastangų. Psichologinis nusiteikimas čia labai svarbus.

Bus
lengviau suvokti būtinybe pažaboti apetitą, jei matysite, kiek per dieną
suvalgote. Pradėkite rašyti Mitybos dienoraštį. Tris-keturias dienas visur su
savimi nešiokitės užrašų knygelę, į kurią rašysite kiekvieną, net ir mažiausią,
valgymą. Rašykite maisto rūšį, kiekį ir laiką, kada buvo valgyta. Po pusės
savaitės paanalizuokite surinktus duomenis, maždaug paskaičiuokite suvalgytas
kalorijas. Gali būti, jog nuoširdžai išsigąsite. Dažnai valgymu nelaikome
paskubomis sukrimsto sausainio ar sumuštinio. Deja, taip pat dažnai didžioji
per dieną gaunamų kalorijų dalis susidaro būtent iš tokio užkandžiavimo.
Pagalvokite ir apie tai, kurie maisto produktai davė jums naudos (vitaminų,
mikroelementų, naudingų skaidulų), o kurie tik be reikalo apkrovė skrandį.
Mitybos dienoraštis padės suvokti jūsų mitybos klaidas. Ar jas ištaisysite –
priklausys tik nuo valios stiprumo.

“Kiauras skrandis” arba dar apie E621

Nepulkite
kaltinti savęs: “kokia aš nenormali, tiek daug kemšu ir nesijaučiu soti”. Dėl
to gali būti kaltas pats maistas. Turbūt skaitėte apie klastingąjį E621? Jis –
tai pramonininkų išdaiga mūsų skrandžiui. Šis konservantas, kitaip vadinamas
natrio glutamatu, gali sukelti stiprų nepasisotinimo jausmą. Natrio gliutamato
gausu įvairiuose produktuose: traškučiuose, vaisvandeniuose,
prieskoniuose,  padažuose, mėsoje ir
kitur. Natrio glutamatas sustiprina bet kokio maisto skonį, todėl vėliau,
valgydami maistą be jo, skonio nebejaučiame. Tai šiek tiek narkotinį
primenantis poveikis. Pavyzdžiui, vaikai, valgydami traškučius, sukiša į save
daugybę riebalų ir kalorijų, bet vis tiek jaučiasi alkani, nori dar ir dar.
Toks „kiauro skrandžio“ sindromas gali kamuoti ir jus, jei esate pripratusi
prie maisto, „pagerinto“ natrio glutamatu.

Stenkitės
maistą gardinti tik natūraliais prieskoniais. Lygiai taip pat kaip E621,
apetitą stiprina druska ir aštrūs prieskoniai. Tad ruošdamos maistą nepersistenkite
skanindamos. Iš pradžių galite jausti skonio trūkumą, tačiau ilgainiui
atgausite savo skonio receptorius ir vėl mėgausitės natūraliai skaniu maistu.
Turbūt jau nereikia sakyti, kad privalote vengti greito maisto užkandinių?
Skrudintų bulvyčių ir mėsainio porcija jus veda ne kur kitur kaip prie
sekančios porcijos.

Mažos gudrybės, padėsiančios kovoti su
alkiu

Valgykite
namuose. Jau gamindamos maistą sužadinsite skrandį kvapais, išsiskirs daugiau
skrandžio sulčių ir bus efektyvesnis virškinimas. Gamindamos būsite pačios
atsakingos už savo maisto kokybę, taigi sumažės rizika prisikimšti nereikalingų
riebalų, E621, gauti per daug kalorijų ar sunkiai virškinamo maisto. Taigi,
būsite tikra, kad valgote tai, kas jums teikia naudą.

Valgykite
reguliariai. Jei sugebėsite valgyti penkis kartus per dieną tuo pačiu metu
nedidelėmis porcijomis, tai jau bus didžiulis žingsnis kovoje su antsvoriu ir padidėjusiu
apetitu. Po kiek laiko priprasite prie tokio rėžimo ir nebegalvosite apie
užkandžius tarp valgymų. Be to, reguliari mityba užtikrina reguliarų šalinimo
procesą. Tai taip pat labai svarbu gerai savijautai.

Jei
negalite nekramsnoti, rinkitės tinkamus užkandžius ir porcijas. Gal dirbdamos
prie kompiuterio tiesiog privalote kramtyti? Kai kurioms tai padeda susikaupti
ir numušti stresą. Tokiu atveju neprievartaukite savęs, tačiau pasirinkite
taip, kad kramtytumėte sveikai ir saikingai. Tai gali būti saujelė riešutų ar
džiovintų uogų tris kartus dienoje, koks nors vaisius (venkite babanų, jie turi
nemažai kalorijų), ypač puiku, jei pajutusi alkį sukrimsite morką – tai tikras nekaloringas
vitaminų užtaisas.

Nustokite
valgyti „emociškai“. Nesigriebkite maisto, jei nejaučiate alkio. Daugybė moterų
užkandžiauja iš nuobodulio, liūdesio, pajutusios emocinį tuštumą, nerimą. Jei
jaučiate, kad valgote, nes tuščias ne skrandis, o širdis, sustokite. Grūsdamos
į save maistą tik gilinsite problemą, o priaugusios svorio ir pačios saves
nebemylėsite. Taigi, pajutusios nerimą ir liūdesį geriau traukite ne prie
šaldytuvo, o į sporto salę, susitikti su draugais ar pasivaikščioti parke.

Gerkite
pakankamai skysčių. Per dieną turite gauti ne mažiau 2 litrų vandens. Jis
užpildys skrandį ir nejausite alkio. Stiklinė vandens prieš maistą padės
nepersivalgyti, pagerins virškinimą. Atsargiai su sultimis, jomis malšindamos
troškulį gaunate papildomų kalorijų. Sultis, kavą, pieną laikykite
užkandžiavimu, o ne atsigėrimu.

Pajutusios
alkį, griebkite šokolado. Tik ne pieniško, kuris sukelia norą smaližiauti, o
juodojo. Keli gabalėliai tikro juodojo šokolado efektiviai malšina alkį.

Visada
prisiminkite – saikas ir kantrybė atneš džiugius rezultatus.