Šiemet Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžete centralizuotai perkamiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms skirta net 141,6 mln. litų (8,5 proc. daugiau negu pernai). Didelė šios sumos dalis bus panaudota centralizuotai perkamiems vaistams. 2007 metais Valstybinė ligonių kasa prie SAM centralizuotai nupirko vaistų ir medicinos pagalbos priemonių maždaug už 130 milijonų litų ir patenkino daugelio pacientų lūkesčius.

Valstybinė ligonių kasa centralizuotai pirkti medicinos priemones ir vaistus pradėjo nuo 1998 metų. Tad patirties šioje srityje sukaupta nemažai. Į centralizuotai perkamų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių sąrašą įrašomi itin brangūs, pagal griežtas indikacijas vartojami preparatai bei medicinos pagalbos priemonės (dirbtiniai širdies vožtuvai ir kraujagyslės, sąnarių endoprotezai, lęšiukai, akių protezai ir kt.). Ligoninių, dienos stacionarų vaistinės centralizuotai perkamus vaistus gauna tiesiai iš tiekėjo ir juos nemokamai išduoda pacientams.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos inicijavo šios ministerijos, farmacijos bendrovių, medikamentų tiekėjų, Viešųjų pirkimų, Specialiųjų tyrimų tarnybų atstovų, VLK specialistų pasitarimą dėl centralizuotų pirkimų tobulinimo. Mat Valstybinės ligonių kasos atitinkamai viešųjų pirkimų komisijai iškyla nemažai problemų, kai pagal jau patvirtintą centralizuotai perkamų vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių sąrašą tenka pirkti kai kurias priemones ir vaistus iš vienintelių jų gamintojų, tai yra, monopolininkų, nes Viešųjų pirkimų įstatymas čia nenumato pirkimo būdo pasirinkimo variantų.

„Centralizuotų pirkimų nauda neabejojame: už tą pačią sumą nuperkama daugiau medicinos priemonių ir vaistų, nes nemokama prekybos antkainio bei gaunama įvairių nuolaidų, pavyzdžiui, per pastaruosius metus itin mažėjo elektrokardiostimuliatorių, oksigenatorių, endoprotezų ir kt. priemonių kainos. Vis dėlto, centralizuotiems pirkimams skiriant vis daugiau lėšų, derybose su medikamentų (ypač perkant iš vienintelio šaltinio šaltinio) tiekėjais privalome siekti, jog perkant daugiau medikamentų, bent kiek mažėtų ir jų kaina“, – teigė Valstybinės ligonių kasos prie SAM direktorius Algis Sasnauskas.

Pasitarimo metu diskutavusieji SAM sekretorius H. Baubinas, Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus pavaduotojas V. Jakštas, tarptautinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas R. Juozapavičius, Etinių farmacijos kompanijų atstovybių asociacijos direktorius G. Barcys ir kiti dalyvavusieji pateikė pasiūlymų kaip galima būtų tobulinti centralizuotus pirkimus reglamentuojančius teisės aktus, patį procesą ir pan.

Numatoma ir toliau ieškoti būdų kaip tobulinti tokius centralizuotus pirkimus.

Valstybinės ligonių kasos prie SAM
Ryšių su visuomene skyrius
www.sam.lt