Žodis "nitratai" pastaruoju metu gąsdina daugelį žmonių, kurie valgo maistą, pirktą parduotuvėse ar turgeliuose. Kokiais būdais sumažinti jų kiekį maiste?

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pabrėžia, jog nitratai ypač pavojingi tam tikroms žmonių grupėms: kūdikiams iki trijų mėnesių amžiaus, besilaukiančioms moterims, žmonėms, turintiems tam tikrų fermentų trūkumą, infekcinėmis ligomis sergantiems vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms bei sergantiems kraujotakos bei kvėpavimo sistemos ligomis, anemijomis.

SAM pranešime rašoma jog, tam, kad sumažintume nitratų kiekį maisto gamybai reikėtų naudoti tas daržovių dalis, kuriose kaupiasi mažesnis nitratų kiekis, pavyzdžiui, nulupus agurką bei nupjovus prie kotelio esančią 2 – 3 cm dalį, nitratų kiekis sumažėja 15–20 proc.

Nitratų kiekis sumažėja ir apdorojant maistą – mirkant, konservuojant, rauginant, naudojant druską, vitaminą C, pavyzdžiui, luptose virtose bulvėse nitratų kiekis gali sumažėti 65–80 proc., virtose morkose – 60 proc.

Verdant 1 proc. valgomosios druskos tirpale, nitratų kiekis sumažėja daugiau (20 proc.), negu verdant be druskos. Konservuojant bei rauginant daržoves nitratų kiekis taip pat sumažėja 62–66 proc. Laikant šaldytas daržoves, nitratų ir nitritų kiekis jose nekinta, bet daržovėse, laikomose rūsiuose per žiemą, esant pastoviai temperatūrai ir drėgmei, nitratų kiekis sumažėja.

Specialistai įspėja, jog sriubai nereikėtų naudoti sultinio, kuriame virė daržovės, nes nitratai pereina į vandenį, kuriame jos verdamos, ir gaminant maistą kūdikiams (pvz., skiedžiant sausus pieno mišinius) nereikėtų naudoti šulinių, užterštų nitratais, vandens.

Medik