Kaip tinkamai gydyti vaikų peršalimą?

Vaikų peršalimas – viena dažniausių ligų. Sezoninės peršalimo ligos, atrodo niekada nesibaigia ir viena sloga veja kitą slogą… Vaikui užtenka peršalti, perkaisti, pavargti ir štai – vėl peršalimas. Tačiau tokiu būdu formuojasi vaiko imuninė sistema, todėl į peršalimo ligas reikėtų žiūrėti kaip į įprastą vaiko vystymosi dalį. Kuo pavojingas peršalimas, kaip jį gydyti ir ką daryti, kad vaikas sirgtų rečiau? 

Peršalimas nulemia didesnį organizmo imlumą kitoms ligoms

Peršalimą dažniausiai sukelia virusai, mat net apie 80-90 proc. peršalimo atvejų kilmė yra virusinė. Šie virusai pažeidžia viršutinius kvėpavimo takus, todėl peršalimu sergantis vaikas tampa kur kas imlesnis kitoms ligoms, pavyzdžiui, bronchitui, plaučių uždegimui, vidurinės ausies uždegimui. Įprasčiausi peršalimo požymiai yra gerklės skausmas, sloga, čiaudulys, užsikimšusi nosis, šiek tiek pakilusi kūno temperatūra, bendras negalavimas, galvos skausmas. Tinkamai gydomas peršalimas paprastai neužsitęsia ir vaikas pasveiksta be komplikacijų. Peršalimą dažniausiai galima gydyti namuose, tačiau yra ir tokių atvejų, kai būtina kreiptis į vaikelio gydytoją. Delsti negalima, jei suserga kūdikis arba labai mažas vaikas; jei pasireiškia didelis karščiavimas; jei vaikas serga kitomis lėtinėmis ligomis; jei atsiranda kitų simptomų, pavyzdžiui, neblykštančių odos bėrimų arba traukulių; jei vaiko būklė negerėja bent kelias dienas; jei vaikas vangus ir mieguistas; jei mažylis atsisako vartoti skysčius ir gausiai vemia bei viduriuoja. Neramumą turėtų kelti ir blyški, tarsi marmurinė vaiko oda, organizmo dehidratacijos požymiai, stiprus galvos skausmas ir kaklo sustingimas.

Kaip gydyti vaikų peršalimą?

Vaikų peršalimas paprastai gydomas simptomiškai. Tai reiškia, kad stengiamasi palengvinti virusų sukeltus simptomus, pavyzdžiui, gerklės skausmą ar varginantį nosies užgulimą. Būtina pasistengti, kad mažylis galėtų laisvai kvėpuoti per nosį. Nosytė valoma arba pučiama taip dažnai, kaip to reikia. Kūdikiams naudojami siurbtukai ir jūros vandens lašai, didesni vaikai nosytę išpučia patys. Kiekviena šnervė pučiama atskirai. Jei sekretas labai tirštas arba kietas, jis suminkštinamas jūros vandeniu. Ypač didelis nosies užburkimas mažinamas nosies lašais, tačiau nosytė prieš jų lašinimą turi būti labai gerai išvalyta (kitaip vaistai tiesiog neveiks).

Peršalimo ligų gydymo esmė – pakankamas skysčių vartojimas ir poilsis. Vaiko nereikėtų vesti į darželį ar mokyklą, nes jo imuninė sistema silpnesnė, negana to, jis gali užkrėsti kitus mažylius.

Mažų vaikų kosulys vaistais paprastai neslopinamas, nebent taip rekomenduoja gydytojas ir sausas kosulys labai dirginantis, trukdantis miegoti. Drėgnas kosulys skatinamas gausesniu skysčių vartojimu, atsikosėjimą gerinančiais preparatais. Patalpos, kuriose būna vaikas, turi būti kuo dažniau vėdinamos. Jos negali būti per sausos – geriausia, kai santykinė oro drėgmė siekia apie 50-60 proc. Vaikų skausmas ir karščiavimas mažinami tuomet, kai tai būtina ir vaikas dėl to jaučia diskomfortą arba tuomet, kai karščiavimas didesnis nei 38,5 laipsniai Celsijaus. Ibustar 40 mg/ml geriamoji suspensija vaikams  yra uždegimą slopinantis ir skausmą malšinantis vaistinis preparatas (nesteroidinis vaistas nuo uždegimo, NVNU). Ibustar vartojamas trumpalaikiam simptominiam silpno ar vidutinio stiprumo skausmo bei karščiavimo gydymui. Ibustar tinka 10 kg ir daugiau sveriantiems (1 metų ir vyresniems) vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Kaip išvengti peršalimo?

Rekomenduojama kuo dažniau plauti rankas ir vengti sergančių asmenų. Sloguojant reikėtų naudoti tik vienkartines nosinaites ir jas saugiai išmesti. Dažnas patalpų vėdinimas taip pat padeda sumažinti peršalimo ligų tikimybę. Vaiką reikėtų grūdinti nuo pat mažų dienų – dažnas ėjimas į lauką, buvimas gryname ore, tinkama apranga ir sveika mityba padeda išvengti peršalimo ligų arba bent jau suretinti jų pasireiškimą. Jei vaiko mityba nepakankamai įvairi, tuomet reikėtų apsvarstyti papildomą vitaminų ir mineralų vartojimą. Pavyzdžiui, įrodyta, kad vitaminas C padeda ne tik apsisaugoti nuo peršalimo ligų, bet ir greičiau pasveikti jomis jau susirgus.

Pasveik.lt informacija