Kalėdos , Nauji Metai ! Kodėl svarbūs virškinimo fermentai?

Retas susimąsto, kad virškinimo fermentai organizmui turi neįtikėtinai didelę svarbą. Kas yra virškinimo fermentai? Kokių rūšių būna virškinimo fermentų, kuriuos galima vartoti papildomai? Kokie virškinimo fermentai vartojami dažniausiai ir kokie preparatai šiandien populiarėja itin sparčiai?

Kas yra virškinimo fermentai?

Virškinimo fermentai – tai baltyminiai katalizatoriai, padedantys pagreitinti biochemines reakcijas tūkstančius kartų. Esminė jų funkcija yra padėti virškinimo metu taip suskaidyti maiste esančias maistines medžiagas, kad jas būtų įmanoma įsisavinti. Paprastai tariant, virškinimo fermentai skaido dideles molekules į mažesnės molekulinės masės junginius. Tik visiškai suskaidytas medžiagas įmanoma pasisavinti, o organizmas gali funkcionuoti, augti ir vystytis.

Virškinimo fermentų gamyba ir išskyrimas gali sutrikti ne tik dėl įvairių ligų, bet ir dėl netinkamo gyvenimo būdo. Tuomet atsiranda ne tik virškinimo sistemos sutrikimų, bet gali pradėti trikti ir kitų organų bei organų sistemų veikla.

Kokių rūšių būna virškinimo fermentų?

Galima teigti, kad virškinimo fermentų sąvoka yra gana plati. Virškinimo fermentų būna pačių įvairiausių. Jų galima išgauti iš gyvūnų organų, iš augalų dalių ir net iš grybų. Kai kurie fermentai padeda virškinti išskirtinai tam tikras maistines medžiagas, pavyzdžiui, tik riebalus, baltymus ar angliavandenius, o kai kurie gali veikti gana plačiu spektru. Pavyzdžiui, tiems, kurie valgo labai daug augalinio maisto (vegetarams, veganams, žaliavalgiams) gali prireikti papildomų augalinę ląstelieną skaldančių fermentų. Tiems, kurie netoleruoja laktozės, gali būti naudinga šį pieno cukrų į smulkesnes molekules paverčiantys fermentai.

Kokie požymiai rodo, kad organizmui galimai trūksta virškinimo fermentų?

Šie simptomai gali rodyti, kad organizmas virškinimo fermentų pagamina arba išskiria nepakankamai:

  • Po valgio atsirandantis sunkumo jausmas ir dujų kaupimasis;
  • Nevirškinimo pojūtis ir ankstyvas sotumo jausmas;
  • Didelė dalis maisto išmatose būna tiesiog nesuvirškintas;
  • Šleikštulys, pykinimas;
  • Vidurių užkietėjimas arba viduriavimas;
  • Lėtinis nuovargis, silpnumas, svorio kritimas ir kitos fizinės bei emocinės sveikatos problemos.

Patys populiariausi ir dažniausiai vartojami fermentai yra gyvulinės kilmės

Gyvulinės kilmės virškinimo fermentai paprastai išgaunami iš kiaulių kasos – virškinimo liaukos, kuri atlieka tokią pačią funkciją kaip ir žmogaus organizme. Iš kiaulių kasos išgauti fermentai yra atsparūs skrandžio rūgščiai, aukštesnei temperatūrai ir veikia ten, kur jie ir turėtų veikti. Pavyzdžiui, persivalgius gali būti naudingi tam tikri vaistiniai preparatai, kuriuose yra pagrindinių virškinimo fermentų – amilazės, lipazės ir proteazės.

Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Mezym dozės priklauso nuo virškinimo sutrikimų laipsnio, optimali dozė nustatoma individualiai. Jeigu kitaip nenurodyta, valgant išgeriamos 2-4 plėvele dengtos tabletės. Plėvele dengtos tabletės nuryjamos nekramtant ir užsigeriant dideliu skysčio kiekiu. Ilgalaikio  gydymo atveju vartojimo trukmę nustato gydytojas. Vartojimo trukmę vaikams taip pat nustato gydytojas. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Vis labiau populiarėja iš grybų arba iš augalų išgauti virškinimo fermentai

Mokslininkai teigia, kad iš grybų išgauti virškinimo fermentai yra gana gerai toleruojami ir saugūs vartoti. Jų veikimo spektras gana platus – jie ne tik padeda lengviau suvirškinti daugelį produktų, bet ir mažina rėmens pasireiškimo riziką. Negana to, iš grybų išgauti virškinimo fermentai skaldo ne tik pagrindines maistinių medžiagų grupes, bet gali padėti virškinti ir tokias medžiagas kaip pieno cukrus ar tirpios arba netirpios maistinės skaidulos. Kaip ir minėta prieš tai, tai gali būti ypatingai naudinga tiems asmenims, kurie valgo daugiau pieno arba augalinių maisto produktų.

Augaliniai virškinimo fermentai pravers ir tiems, kurių mityba ir jos režimas yra gana padriki. Šiuolaikiniai virškinimo fermentų turintys preparatai dažnai papildomi įvairiais augaliniais ekstraktais ar net vitaminais ir mineralais, kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Pasirinkimas iš tiesų gausus. Vis dėlto vertėtų atsiminti, kad virškinimo fermentai tikrosios problemų priežasties dažniausiai neišspręs. Paprastai jie tinkami tik laikinam vartojimui.

Palaikyti sveiką gyvenimo būdą yra daug lengviau ir pigiau, nei naikinti nesveiko gyvenimo būdo sukeltas ligas ir kitas pasekmes. Tai turėtų būti pagrindinė kiekvieno savo sveikata besirūpinančio žmogaus taisyklė.

Pasveik.lt info , paruošta Rūtelės Foktienės