hepatitas/4350″>Hepatitas C naujų aukų dairosi tarp jaunų, darbingiausio amžiaus žmonių. Negydoma ši liga išsivysto į kepenų cirozę, galiausiai – kepenų vėžį. Todėl visuomenė apie šią ligą ir užsikrėtimo būdus turi žinoti kuo daugiau, – įsitikinęs Klaipėdos universitetinės ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėjas Žilvinas Šukys.

Ar tiesa, kad šia liga serga vien vartojantieji narkotikus ir dažnai keičiantieji seksualinius partnerius?
Didžiausią rizikos grupę susirgti hepatitu C sudaro vartojantieji intraveninius narkotikus, taip pat – turintieji daug lytinių partnerių. Tačiau rizikos grupėje yra ir asmenys, sergantieji lėtinėmis ligomis, gydomi dirbtiniu inkstu arba hemodialize, sergantieji hemofilija, visi, kurie iki 1992 metų buvo kraujo donorai. Nors nuo 1992 metų kraujo preparatų kontrolė yra labai griežta ir šis rizikos užkrėsti hepatitu C faktorius iš pagrindinio tapo nereikšmingu, šiokia tokia tikimybė užsikrėsti išlieka, nes virusas turi inkubacinį periodą. Riziką užsikrėsti hepatito C ir B virusu turi ir 4-5 proc. medikų (ypač chirurgai), atliekantys procedūras, kurių metu gali įsidurti.
 
Ar liga pagydoma?
Hepatitas C gali būti pagydomas. Yra oficialiai patvirtinti 6 virusų tipai, Lietuvoje paplitę trys. Gydymo sėkmė priklauso nuo virusų tipo, jų kiekio, nuo žmogaus lyties, amžiaus, rasės, nuo svorio ir kitų faktorių.
1-ojo tipo virusu užsikrėtęs žmogus turi tikimybę išgyti 45 proc., iš 10 užsikrėtusiųjų 2-ojo ir 3-ojo tipo virusais pasveiksta 5-7.
Uždegimas sąlygoja kepenų randėjimą, arba fibrozę. Kuo spartesnis randėjimas, tuo gydymo rezultatai prastesni. Visai surandėjusios kepenys vadinamos kepenų ciroze. Sergant kepenų cirozės pradine stadija gydymo sėkmė tik 25 proc.
 
Kaip vystosi liga? Kokia jos baigtis, jei ji negydoma arba pradedama gydyti vėlesnėmis stadijomis?
hepatitas/4350″>Hepatitas paprastai prasideda ūminiu hepatitu, jei neišgydoma – pereina į lėtinę formą, po to – kepenų cirozę, kurios fone išsivysto kepenų vėžys. Taigi hepatitas yra pagrindinis kepenų vėžį sukeliantis faktorius. Nuo užsikrėtimo iki kepenų fibrozės praeina vidutiniškai 20-30 metų. Tačiau ligos eigą gali pabloginti nutukimas. O jei žmogus – mėgėjas išgerti alkoholio, kepenų fibrozė gali prasidėti net jau po 5-7 metų. Žmogus tampa neįgalus, nedirba, laukia transplantacijos ir visuomenei jis tampa našta.
 
Kuo ypatingas tradicinis gydymas vaistais? Ar visiems jis veiksmingas?
Hepatito C gydymas yra brangus ir sudėtingas, nes skiriami dviejų rūšių vaistai turi nemažai pašalinių poveikių ir žmonės sunkokai tai toleruoja. Gydymas trunka 24-48 savaites. Gera žinia ta, kad nuo šių metų pabaigos pasaulyje atsiras nauji geri vaistai, kurie gydymo efektyvumą pagerins 20-25 proc. Jie jau perėję visą ištyrimo ir registravimo procesą ir Lietuvoje, tikėtina, pasirodys per keletą metų.
 
Kodėl žmonės raginami tirtis kraują dėl hepatito C, nors jokių ligos simptomų nejaučia?
Pirminiai virusinės hepatito C infekcijos simptomai – nespecifiniai: greitesnis nuovargis ir silpnumas. Juos jaučiame visi, nes daug dirbame, pervargstame, patiriame daug stresų. Todėl itin svarbu žinoti ir rizikos faktorius, ir laiku pasitikrinti kraują. 70 proc. hepatito C atvejų nėra diagnozuoti. Iš tų 30 proc., kuriems diagnozuota, gydosi tik 20 proc., o baigia gydymą tik 12 proc. Tai rodo, kad hepatitas C nėra kontroliuojamas – užsikrėtę žmonės vaikšto tarp mūsų ir gali virusą perduoti seksualiniu būdu arba per kraują. Taigi laikas eina žmonių nenaudai.
 
Ar sėkmingai ligos eigai svarbu stipri imuninė sistema? Ar žmonės ieško alternatyvių pagalbos būdų?
Tai, kad pasveiksta tik 20 proc. susirgusiųjų ūminiu hepatitu C, priklauso ir nuo imuninės sistemos, ir nuo virusų. Esant tam tikram genetiškai determinuotam imuninės sistemos defektui, ji nesugeba sunaikinti virusų, nes šie vis pabėga nuo imuninės sistemos puolimo, mutuoja. Vyksta savotiškos gaudynės. Prieš 10 metų mėginta siūlyti vaistą, skatinantį imunines reakcijas, bet vilčių jis nepateisino.
Kai nepadeda tradiciniai gydymo būdai, žmonės ieško alternatyvų – gydosi žoliniais preparatais, maisto papildais. Bet medicina taiko moksliškai patvirtintą gydymą ir yra 45 proc. tikimybė, kad 1 tipo virusu užsikrėtęs žmogus pasveiks. O dėl alternatyvios medicinos – nėra moksliškai įrodytų duomenų. Nors būna tokių, kurie, patyrę nesėkmę nuo tradicinio gydymo, po kurio laiko pasisako pagiję nuo alternatyvaus. Liga sukelia nerimą ir įtampą, tad alternatyvių būdų paieškos vyksta.

Statistika
Lietuvoje hepatitas C pradėtas diagnozuoti nuo 1993 metų. Lietuva priskiriama prie tų šalių, kuriose hepatitu C serga arba yra persirgę apie 2 proc. gyventojų. Tai jaunų, 20-40 metų, žmonių liga. Apie 70 proc. susirgusiųjų pasireiškia begeltė ligos forma. Prognozuojama, kad per ateinančius 10 metų sergančiųjų kepenų ciroze padaugės 3-4 kartus, apie 15 proc. padaugės ir kepenų vėžio atvejų.

iMed