+0
-1
-1

Pasauliui panikuojant dėl artėjančios kiaulių gripo pandemijos, pasigirsta kalbų ir apie tai, jog ši grėsmė išpūsta, kad panika keliama dirbtinai, siekiant, kad farmacijos kompanijos gautų pelno, kad būtų išpirkti sukaupti antivirusiniai vaistai. Ar reali kiaulių gripo pandemijos grėsmė, kokiomis priemonėmis galėtume nuo šios ligos saugotis?

"Iki Lietuvos pandemija greit neateis, manau, gal tik kitais metais, jei bus imtasi priemonių, kad liga taip greit neplistų. Bet Marijos žemė neliks sala bendrame kontekste", – nenudžiugino Klaipėdos universitetinės ligoninės 2-ojo (suaugusiųjų) infekcinių ligų skyriaus vedėjas Stanislovas Stropus.

"Su epideminio viruso gripu susiduriame kasmet – gripu kasmet perserga 20 proc. pasaulio vaikų, 5 proc. suaugusiųjų. Imuninė sistema visąlaik susiduria su juo, kiekvienais metais virusas šiek tiek pakitęs, bet imuninė sistema jį atpažįsta, todėl didelių epidemijų nekyla. O čia atsirado visai naujas, imuninei sistemai nepažįstamas viruso tipas, susiformavęs žmonių ir kiaulių virusų sąveikoje, t. y. peržengtas rūšinis barjeras. Todėl kyla pandemija", – paaiškino infekcinių ligų specialistas.

Nuo praeityje isteriją kėlusio paukščių gripo viruso šis, naujasis, ir skiriasi tuo, kad perduodamas žmogaus žmogui – o paukščių gripu galima užsikrėsti tik sąveikaujant su paukščiais.

Apsauga – dalinė

Naujasis virusas, sakė S. Stropus, ganėtinai piktas, nors būna ir lengvesnių ligos formų. Mirtingumas, kaip skelbia Pasaulinė sveikatos organizacija, siekia per 6 proc. Didžiausią pavojų šis gripas, žinia, kelia tiems, kurių nusilpusi imuninė sistema, kurie serga lėtinėmis ligomis.

Kol bus sukurta vakcina nuo naujosios gripo atmainos (o tai gali užtrukti ne trumpiau nei 3-6 mėnesius), susirgus naujojo tipo gripu gali padėti antivirusiniai vaistai.

"Tai inhaliuojamasis zanamivirum ir geriamasis oseltamivirum (prekinių pavadinimų gali būti įvairių), jie veikia A ir B tipų virusus. Tačiau, norint, kad padėtų, reikia juos pradėti vartoti nedelsiant, pirmą ligos dieną. Vėliau vartojimas neefektyvus. Šie vaistai užblokuoja virusų įsiskverbimą į ląstelę ir arba apsaugo nuo ligos, arba susilpnina ligą. Tačiau šie vaistai brangūs, dienai kainuoja apie 100 litų, o gerti reikia penkias dienas", – pasakojo S. Stropus.

Tačiau jis nepataria panikuoti ir pulti pirkti šiuos brangius vaistus – nes šiuo metu realios grėsmės Lietuvai nėra. Šie medikamentai turėtų būti parduodami tik su gydytojo receptu.

Tačiau būtina nerizikuoti ir susilaikyti ne tik nuo kelionių į užsienį, bet ir nuo buvimo dideliuose kolektyvuose.

Vaistų rasti sunku

"Vakarų ekspreso" žurnalistė prieš šventes paskambino į 10 uostamiesčio vaistinių ir paklausė, ar galėtų nusipirkti antivirusinių vaistų nuo kiaulių gripo. Deja, nė vienoje iš šių vaistinių šių medikamentų nebuvo.

Kai kurias vaistinininkes klausimas net nustebindavo ir prieš atsakydamos jos pasikonsultuodavo su vedėjomis.

"Vaistų nėra. Nėra ir gripo", – paskambinus vienu iš telefonų pasigirdo aname laido gale. Teko sakyti, jog vaistai reikalingi pasiimti į kelionę.

O jau nebe į ragelį, tariantis su vedėja, ką atsakyti, išgirdome: "Pradės žmonės išprotėti."

Kai kurios vaistininkės net nesistengdavo patarti, ką gi pirkėjui daryti, jei jis nori šių vaistų atsargomis apsirūpinti.

"Žiūrėsim, kaip čia bus", "Nežinau, kada turėsime", – sulaukėme ir tokių atsakymų.

Vienoje iš didžiausių vaistinių atsiliepęs balsas pranešė, kad vaistai jau išpirkti, tačiau esą užsakyti ir po keleto dienų vėl jų bus galima įsigyti.

Vaistinių tinklo "Camelia" atstovė paaiškino, jog antivirusinių vaistų pirkimas iš didmenininkų išties padidėjęs.

"Kiekviena vaistinė tikrai jų neturi. Bet pagal poreikį visi gali rasti. Jei ne tą dieną – tai kitą: bus užsakyta ir atvežta", – sakė atstovė.

Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos

Užsikrėtus naujo tipo gripo virusu A(H1N1) pasireiškia į įprastinio sezoninio gripo simptomus panašūs simptomai:

  • karščiavimas;
  • kvėpavimo takų ligų simptomai, pavyzdžiui, kosulys ar sloga;
  • skaudanti gerklė.

Gali pasitaikyti ir kitokių simptomų:

  • bendras negalavimas, raumenų skausmai;
  • galvos skausmas;
  • šaltkrėtis;
  • nuovargis;
  • vėmimas ar viduriavimas (gripui paprastai nebūdingi, tačiau pasireiškę kai kuriems naujuoju gripu susirgusiems žmonėms).

Naujo tipo gripo virusu A(H1N1) užsikrečiama tokiu pat būdu kaip ir įprastiniu sezoniniu gripu. Virusą žmonės vieni kitiems perduoda lašeliniu būdu – užsikrėtusiam žmogui kosint ar čiaudint. Užsikrėsti galima ir netiesiogiai, sveikiems žmonėms liečiant paviršius, ant kurių yra nusėdusių viruso nešiotojų seilių ir nosies išskyrų lašelių, o vėliau savo kūną – nosį ir burną.

Norint apsisaugoti nuo infekcijos reikia:

  • Vengti kontakto su sergančiais žmonėmis, o susirgus laikytis atokiau nuo kitų žmonių, neiti į darbą ar mokyklą.
  • Vengti masinio susibūrimo vietų.
  • Kosint ar čiaudant pridengti burną nosinaite. Panaudotą nosinaitę išmesti.
  • Dažnai plauti rankas muilu ir vandeniu, ypač kosėjant ir čiaudant. Stengtis neliesti savo akių, nosies ar burnos – mikrobai plinta žmogui palietus užkrėstą paviršių, o vėliau akis, nosį ar burną.
  • Valyti dažnai liečiamus paviršius (pavyzdžiui, durų rankenas), naudoti įprastus valiklius.
  • Lankant ligonius, sergančius kvėpavimo takų infekcija, asmens sveikatos priežiūros įstaigose dėvėti medicinines kaukes.

Daugiau informacijos suteiks

  • Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, tel. (8 5) 277 9051,
  • Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba, tel. (8 5) 277 8036,
  • Sveikatos apsaugos ministerijos nemokama tel. linija 8 800 66 004
  • Poilsio dienomis ir ne darbo valandomis informaciją teikia SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centras, tel. (8 5) 261 9888.
Genovaitė PRIVEDIENĖ

Vakarų ekspresas