Naujas tyrimas parodė, kad rizika, jog dėl vadinamojo kiaulių gripo išsivystys komplikacijos, kūdikio besilaukiančioms moterims yra keturis kartus didesnė.JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) mokslininkai aiškina, kad ir kiaulių, ir paprastas gripas padidina nėščiųjų mirties riziką.

Tyrimo metu mokslininkai analizavo 34 kiaulių gripu JAV susirgusių nėščiųjų duomenis. Maždaug trečdalis jų dėl sunkios ligos eigos buvo gydomos ligoninėse. Tarp kitų ligonių šis rodiklis buvo gerokai mažesnis – maždaug 8 proc.Per pirmuosius du mėnesius nuo epidemijos pradžios JAV nuo kiaulių gripo mirė šešios nėščiosios. Visoms joms prieš mirtį dėl kvėpavimo problemų prireikė deguonies kaukių, joms išsivystė plaučių uždegimas.

Mokslininkai mano, kad padidėjusi rizika nėštumo metu susijusi su fiziniais ir hormoniniais pakitimais, kurie turi įtakos širdies ir plaučių sistemos darbui bei imunitetui.Dėl to ekspertai rekomenduoja nėščiąsias skiepyti nuo gripo.Lietuvoje praėjusį ketvirtadienį patvirtinus dar septynis naujojo gripo A(H1N1) atvejus, užsikrėtusiųjų šiuo virusu skaičius mūsų šalyje šoktelėjo iki 22.

iMed