+2
-0
+2

Žvynelinė – odos liga, kurios visiškai išgydyti neįmanoma. Tačiau simptomai gali būti valdomi vaistų ir aplinkos. Apie žvynelinę papasakojo gydytojas dermatovenerologas Vaclovas Vaitkevičius.
  Žvynelinė, arba psoriazė, yra lėtinė odos liga. V. Vaitkevičius sako, kad nėra gydytojo, kuris galėtų visiškai išgydyti žvynelinę. Tai lėtinė pasikartojanti liga, išgydoma tik laikinai. Simptomai kuriam laikui gali praeiti, o vėliau vėl pasireikšti.Kas suserga žvyneline? Gydytojo teigimu, dažniausiai liga yra genetiškai paveldima. Kartais net iš tolimų kartų, todėl žmogus ne visada žino, jog polinkis į ligą – jo genuose. Ligą išprovokuoti gali ir įvairios psichinės bei fizinės traumos.Taip pat įtakos turi lėtiniai infekcijos židiniai: lėtinis bronchitas, pasikartojanti angina.

Pažeidžia ne tik odą

Žmogui susirgus žvyneline, jo epidermio sluoksnis atsinaujina 25 kartus greičiau nei įprastai. Oda ima šerpetoti, niežtėti, pasidengia pleiskanomis, kurios lupasi, byra. Sergant žvyneline dažniausiai pažeidžiama oda alkūnių, kelių srityje. Tačiau yra ir sunkesnių žvynelinės atvejų, kai pleiskanos padengia visą kūną (eritroderminė žvynelinės forma). Kita sunki ligos forma – pustilinė. Jos atveju plaštakų, pėdų srityje atsiranda pūlingi bėrimai. Šio tipo žvynelinė yra sunkiai išgydoma ir labai nemaloni. „Kai žmogaus pirštai nusėti pūslėmis, jis net dirbti normaliai negali”, – sako V. Vaitkevičius. Dar yra raukšlių psoriazė, kai bėrimai atsiranda pažastyse, kirkšnių srityje. Žvynelinė gali pažeisti ir nagus. Anot gydytojo, šią formą neretai sunku atskirti nuo nagų grybelio.Dar vienas ligos sukeliamas nepatogumas: kai pažeidžiama plaukuota odos sritis. Tada trenkant galvą sunku pašalinti odos pleiskanas.Žvynelinės padaroma žala nėra vien estetinė. Gydytojo pasakojimu, liga gali pažeisti sąnarius (psoriazinis artritas), ligoniui tokiu atveju net grėstų invalidumas.Liga gali pasireikšti bet kokiame amžiuje. Rizika ja susirgti gresia ir juodaodžiams, ir baltaodžiams. Vienodai serga ir moterys, ir vyrai.

Gydymas – ir panašus, ir skirtingas

Gydytojas sako, kad žvynelinės gydymas kiekvienam skiriamas panašus ir kartu skirtingas, atsižvelgiant į ligos tipą ir žvynelinės židinio vietą. Vietiniam gydymui yra skiriami steroidiniai vaistai. Jie vartojami darant kelių dienų pertraukas, kad organizmas netaptų atsparus. Taip pat skiriami vitamino D analogai bei visą organizmą veikiantys vaistai. Odos ragėjimą mažina salicilo rūgštis. Žvynelinė gydoma ir šviesos terapija. Tinka natūrali ir dirbtinė saulė. Tačiau soliariumais V. Vaitkevičius pataria nepiktnaudžiauti. Dėl apsilankymų juose dažnumo reikia tartis su gydytoju.Žvynelinės gydymui jau pradėti taikyti ir nauji biologiškai pagaminti vaistai efalizumabas ir infliksimabas. Nors, gydytojo teigimu, efektas gydant šiais vaistais gan neblogas, jie labai brangūs ir Lietuvoje taikomi retai.

Aplinkos įtaka

Žvynelinė gali paūmėti ar išnykti dėl aplinkos veiksnių. Ligoniams tinka kurortinis klimatas. Gydytojas pasakoja, jog pacientai po atostogų pajūryje grįžta sveiki ir „švarūs” nuo žvynelinės pleiskanų. „Tačiau taip, kad apsigyvenus kurortiniame mieste visiškai pasveikstama, nebūna. Po kiek laiko liga vėl pasikartoja”, – sako V. Vaitkevičius.Kai kurie pacientai išvažiuoja ir į tolimesnius kurortus, pavyzdžiui, Turkiją, kur veisiamos žvynelinę gydančios žuvys. Grįžę pasakoja, kad žuvelės „nuvalgė” ligos pažeistas vietas. Anot mediko, tai daugiau psichologinis įsitikinimas.Žvynelinės paūmėjimui reikšmės turi ir mityba. Sergantiesiems reikėtų vengti alkoholio, netinka riebus, saldus maistas, cukrus.

Psichologinis diskomfortas

Anot V. Vaitkevičiaus, žvynelinė daro žalą ne tik asmens sveikatai, bet ir kelia didelį psichologinį diskomfortą. Ligoniai jaučiasi nepatogiai, kai jiems reikia nusirengti paplūdimyje. Jie drovisi dėl neestetiškai atrodančios odos. Patiriama ir aplinkinių diskriminacija. Ne visi žino ir supranta, kad liga nėra užkrečiama, todėl vengia bendrauti su žvyneline sergančiu žmogumi.

iMed