Latviją supurčiusio gydytojų papirkinėjimo skandalo aidai pasiekė ir Lietuvą – dėl galimai neetiškos rinkodaros prie sienos bandoma priremti Slovėnijos įmonei atstovaujančią „KRKA Lietuva“. Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos (IFPA) narės dėl jos kreipėsi į Vaistų rinkodaros etikos kodekso pažeidimų nagrinėjimo komisiją.

Tikslas – kuo didesnis vaistų pardavimas. Priemonės tam pasiekti – bet kokios: nuo gydytojams ir vaistininkams dovanojamų kortelių maisto produktams įsigyti iki pažintinių kelionių į užsienį.

Neetiškais veiksmais KRKA dažniausiai pavyksta išsisukti, tačiau Latvijoje vis dėlto kilo skandalas, nes į žiniasklaidą pateko gydytojų papirkinėjimą liudijantys dokumentai.

Iškart po to Slovėnijos farmacijos įmonės KRKA atstovybė Latvijoje atsidūrė rinkos prievaizdų ir teisėsaugos taikiklyje.

Įvykiai kaimyninėje valstybėje sukėlė atgarsį ir Lietuvoje.

Įtardamos, kad KRKA atstovybė Lietuvoje elgiasi panašiai kaip ir Latvijoje, Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos (IFPA) narės kreipėsi į Vaistų rinkodaros etikos kodekso pažeidimų nagrinėjimo komisiją.

Jai buvo įteiktas ir trijų pastarųjų mėnesių „KRKA Lietuva“ medikams skirtų renginių iškalbingas sąrašas, taip pat surinkta informacijos, susijusios ne tik su galimu gydytojų, bet ir vaistininkų papirkinėjimu.

KRKA papirkinėjo dovanomis

Triukšmas Latvijoje kilo po to, kai informaciją paviešino iš darbo atleistas KRKA atstovybės darbuotojas.

Savo vaistams populiarinti Slovėnijos farmacijos įmonės atstovybė Latvijoje tik per tris mėnesius išleido daugiau kaip 16 tūkstančių latų (apie 78 tūkst. litų).

Gydytojams buvo atsilyginama už receptus, išrašomus trylikai KRKA vaistų. Tai preparatai, skirti šizofrenijai, širdies ir kraujagyslių, taip pat virškinimo organų ligoms gydyti. Dvylika iš jų yra kompensuojamieji.

Apdovanotųjų sąrašuose buvo nurodytos gydytojų pavardės ir jų specialybė. Ypač dažnai buvo pamaloninami psichiatrai. Jų srities vaistai yra vieni brangiausių, be to, ligoniai priversti juos nuolatos vartoti.

Gydytojams už paskirtus vaistus dažniausiai buvo suteikiamos 100 latų (maždaug 500 litų) vertės prekybos centrų dovanų kortelės. Už KRKA vaistų receptus buvo atsilyginama ir pažintinėmis kelionėmis, žūklės reikmenimis.

Latvijos įstatymai tai traktuoja kaip komercinį papirkinėjimą, už kurį yra numatytos bausmės.

Pardavimas sumažėjo

Tyrimus dėl vaistų reklamos pažeidimo ir gydytojų papirkinėjimo šiuo metu atlieka ir Latvijos sveikatos apsaugos inspekcija, ir Latvijos korupcijos prevencijos ir kovos su ja biuras. 

Kilus skandalui KRKA gaminamų preparatų pardavimas kaimyninėje šalyje kiek sumažėjo.

Tuo tarpu „KRKA Lietuva“ mūsų šalyje yra tarp rinkos lyderių. Pagal atstovaujamų preparatų pardavimą Lietuvoje ji yra ketvirta.

Neatmestina, kad pasiekti gerų rezultatų šiai įmonei padėjo ir patrauklūs renginiai, skirti gydytojams.

Antai kovo 17-ąją per KRKA surengtą konferenciją Kauno rotušėje medikams koncertavo Vaida Genytė, o kiek anksčiau – kita žinoma dainininkė Rūta Ščiogolovaitė.

IFPA duomenimis, Slovakijos farmacininkų dėka kovo 21–28 dienomis grupė Lietuvos medikų dalyvavo Izraelyje vykusioje konferencijoje, balandžio 12–17 dienomis – Ispanijoje.

Paskutinį balandžio savaitgalį gydytojai praleido Palangoje, viešbutyje „Gabija“. Jie buvo pamaloninti vaišėmis, jogos pamokėlėmis ir Viliaus ir Violetos Tarasovų koncertu.

Gegužės 5-ąją medikai buvo sukviesti į konferenciją Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, kuri taip pat baigėsi koncertu.

Liudvikas Lukošaitis, bendrovės „KRKA Lietuva“ direktorius:

„KRKA vaistų pardavimui Lietuvoje įvykiai Latvijoje jokios įtakos neturėjo. „KRKA Lietuva“ yra rinkodaros įmonė, todėl stengiamės daryti originaliausius, efektyviausius veiksmus, nes už tai gauname algą.

Renginius gydytojams „KRKA Lietuva“ organizuoja remdamasi Rinkodaros kodekso reikalavimais. Kodeksas nedraudžia per renginius klausytis muzikos.

O mūsų renginiuose vaišingumas niekada neužgožia pagrindinio renginio turinio: gydytojams pateikiamos medicininio pobūdžio informacijos ir diskusijų.

Esame tuo suinteresuoti: kuo daugiau medikų žinos apie gydymo naujoves, tuo daugiau skirs KRKA gaminamų vaistų.

Slovakijos įmonė į Lietuvą tiekia modernius vaistus, kurių kaina priimtina ligoniams.“

Prievaizdai dažniausiai būna bejėgiai

Farmacijos įmonių veiklą dėl galimai neetiškos rinkodaros tiria Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT).

Per pastaruosius porą metų buvo nagrinėta „KRKA Lietuva“, „Actavis Baltics“ ir „Ranbaxy Laboratories Limited“ atstovybių veikla.

Visoms šioms bendrovėms buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir išsiųsti nagrinėti teismui.

VVKT vaistų saugumo ir informacijos skyriaus vedėjos V. Žilėnaitės-Puodžiuvienės teigimu, teismas administracinės baudos nė vienai įmonei dėl gydytojų papirkinėjimo nėra skyręs.

Kiek yra buvę tokių bylų, visose pritrūkdavo įrodymų.

Pavyzdžiui, „Actavis Baltics“ liko nenubausta dėl suėjusio senaties termino: nuo dienos, kai gydytojai psichiatrai su šeimos nariais dalyvavo farmacijos bendrovės renginyje Islandijoje, iki tada, kai teismas pradėjo nagrinėti iš VVKT gautą medžiagą, praėjo daugiau nei pusmetis.

„Ranbaxy“ kaltės teismas nepripažino pritrūkus įrodymų, kad įmonė papirkinėjo vaistininkus.

Prieš metus nuobauda teismo sprendimu buvo skirta tik „KRKA Lietuva“ vadovui L. Lukošaičiui, bet ne tiesiogiai už gydytojų papirkinėjimą, o už tai, kad bendrovė nepateikė VVKT duomenų apie medikams skirtus renginius.

Pagal Lietuvos Rytas