Šiandien naujienų agentūros ELTA konferencijų salėje vykusioje spaudos konferencijoje pristatytas p. Almos Adamkienės ir Gruzijos prezidento žmonos p. Sandros Elizabeth Roelofs bendras labdaros projektas. Jis skirtas paremti tuberkulioze sergančius Lietuvos ir Gruzijos vaikus. Spaudos konferencijoje dalyvavo Alma Adamkienė, Sigutė Kačinskienė, A. Adamkienės labdaros fondo direktorė, Sveikatos apsaugos ministerijos viceministras Gediminas Černiauskas, Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Laimonas Talat-Kelpša. Akcija skirta kovo 24-tąją minimai Pasaulinei tuberkuliozės dienai.

Pristatydama projektą, p. Alma Adamkienė pabrėžė, kad „tuberkuliozė yra problema, ir niekas nežino, kada ši liga gali pasirodyti. Bendrom jėgom mums pavyks sustabdyti jos plitimą ir susilyginti su Skandinavijos šalimis“.

Sveikatos apsaugos ministerijos viceministras Gediminas Černiauskas padėkojo abiejų šalių pirmosioms ponioms už jų kilnų siekį paremti vaikus, kenčiančius nuo vis dar grėsmingos ligos – tuberkuliozės (TB). „Tai socialinė, išgydoma liga, bet pažeidžia pačius silpniausius mūsų visuomenės narius“, – pastebėjo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas. Viceministras pateikė informaciją apie sergamumą TB Lietuvoje, mirtingumą nuo šios ligos, trumpai apžvelgė TB paplitimą Europoje bei Lietuvos padėtį šiuo aspektu.

Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Laimonas Talat-Kelpša atkreipė susirinkusiųjų dėmesį į tai, kad Gruzijoje pernai išleista beveik 900 mln. Lt įvairiai paramai. Pirmoji ponia Sandra Elisabeth Roelofs yra tuberkuliozės prevencijos programos ambasadorė Rytų Europai. „Lietuva yra prisiėmusi įsipareigojimų sumažinti vaikų mirtingumą iki 2015 m., įveikti AIDS ir kt. Šis bendras projektas, – tai tęsimas tų darbų, kuriuos esame pradėję“, – pastebėjo sekretorius.

Pabaigoje Sigutė Kačinskienė pakvietė visus dalyvauti labdaros koncertuose kovo 28 ir 29 d. Vilniuje bei Kaune ir asmeniškai prisidėti prie kovos su tuberkulioze. Už bilietus surinktos lėšos bus skirtos Lietuvos ir Gruzijos vaikams, sergantiems šia liga.

Kovo 28 d. 19 val. labdaros koncertas vyks Vilniaus nacionalinėje filharmonijoje, Kaune – kovo 29 dieną, 18 val. Vytauto Didžiojo universiteto salėje. Bilietus į koncertus platina Vilniaus ir Kauno filharmonijų kasos. Koncertų programoje – garsusis Tbilisio vyrų folkloro ansamblis „Basiani”, žymūs Lietuvos atlikėjai. Tik šių koncertų klausytojai turės galimybę išvysti ir išgirsti specialią Gruzijos prezidento žmonos parengtą muzikinę programą su garsiąja Gruzijos liaudies daina „Suliko”.

Visa informacija – http://www.sam.lt/lt/main/news/renginiai?id=117894

Daugiau informacijos:
A.Adamkienės labdaros ir paramos fondas, Sigutė Kačinskienė,
tel. (8 5) 260 8440, sigute@adamkiene-fondas.lt