Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai informuoja, kad atšilus orams prasidės erkių aktyvumo periodas. Erkės gali užkrėsti pavojingomis ligomis, iš kurių labiausiai paplitusios yra Laimo boreliozė ir erkinis encefalitas.

  Centro specialistai primena, kad vienintelė ir efektyvi priemonė, padedanti išvengti erkinio encefalito – skiepai. Pasiskiepijus, imunitetas paprastai įgyjamas po mėnesio, todėl šiuo metu yra pats tinkamiausias laikas skiepytis. Ypač rekomenduojama pasiskiepyti miško darbininkams, žmonėms, mėgstantiems poilsiauti miške, grybautojams, uogautojams, miškingose vietovėse gyvenantiems žmonėms.   2010 metais Panevėžio apskrityje sergamumas erkiniu encefalitu siekė 2,4 atvejo/10 000 gyventojų ir viršijo Lietuvos sergamumo rodiklį (1,83 atvejo/10 000 gyventojų). Daugiausiai užsikrėtusiųjų erkiniu encefalitu buvo registruota Kupiškio ir Panevėžio rajonuose (atitinkamai 4 ir 3 atvejai/10 000 gyventojų). Mažiausias sergamumas registruotas Pasvalio ir Rokiškio rajonuose (atitinkamai 1,3 ir 1,6 atvejo/10 000).
  Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti įsisiurbus užkrėstai erkei arba geriant nevirintą, infekuotą karvės ar ožkos pieną. Šios ligos atveju, į erkės įsisiurbimo vietą oda visiškai nereaguoja, tad žmogus apie ligą sužino tik po 1 – 4 savaičių, pajutęs panašius į gripą požymius: pakilusi temperatūra, galvos skausmas, silpnumas, šaltkrėtis, pykinimas, kartais viduriavimas. Pakilusi temperatūra laikosi apie 7 dienas, po to ji tampa normali arba šiek tiek aukštesnė, bendra būklė pagerėja, tačiau po 3 – 5 dienų vėl pradedama  karščiuoti, ligos požymiai kartojasi, prasideda stiprūs galvos skausmai, kartais sutrinka sąmonė. Atsiradus tokiems požymiams reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.
 Centro specialistai įspėja – ruošdamiesi į gamtą  tinkamai apsirenkite, renkitės taip, kad kuo daugiau kūno dengtų drabužiai. Grįžę iš miško, sodo ar pasivaikščiojimo gamtoje, drabužius, kuriais vilkėjote, pakabinkite negyvenamoje patalpoje arba saulėtoje vietoje. Apžiūrėkite kūną, ypač paausius, pakinklius, kirkšnis, pažastis, sprandą – į šias vietas erkės įsisiurbia dažniausiai. Gerai išsišukuokite plaukus, nusiprauskite po dušu. Pastebėję įsikibusią erkę – kuo greičiau ją ištraukite. Įsisiurbimo vietą nuplaukite muilu ir dezinfekuokite. iMed

Infekcinės ligos