Šiltasis metų periodas – atostogų metas Lietuvoje. Vis daugiau lietuvių renkasi atostogas šiltuosiuose egzotiškuose kraštuose. Geras oras, įdomus maistas, daugybė pramogų ir geri įspūdžiai – taip galima pavadinti atostogas svetur. O dar ir pigias paslaugas siūlantys dailininkai, piešiantys įmantrius piešinius arba laikinas tatuiruotes ant kūno turguose, turistų pamėgtose vietose, o ypač paplūdimiuose, masina tiek suaugusiuosius, tiek vaikus. Tačiau būtent ši paslauga gali tapti sugadintų atostogų ar dar blogiau – ilgai negyjančių randų, alerginio dermatito ir net alergijos priežastimi.

Heninė lavsonija, liaudyje žinoma kaip chna, – tai augalas, kurio lapus išdžiovinus, sutrynus ir išmaišius vandenyje išgaunami dažai, dažniausiai naudojami plaukų dažuose ir piešiniuose ant kūno. Moterys iš daugiau kaip 60 šalių naudoja chna mažiausiai 5 tūkst. metų. Chna buvo naudojama dažyti odai, plaukams, nagams, odai, šilkui ir vilnai.

Pavojus slypi ne pačioje natūralioje žolėje, o tame, kad, siekiant intensyvesnių atspalvių, chna sumaišoma su sintetiniais dažais, metalų druskomis ir kitų augalų dažais. Siekiant intensyvios juodos spalvos, tiek dažant plaukus, tiek piešiant tatuiruotes su chna dažais sumaišoma cheminė medžiaga p-fenilendiaminas, sutrumpintai žymimas PPD. PPD pasaulyje naudojamas labai plačiai: plaukų dažuose, fotografijoje, drabužių dažymui ir pan. PPD naudojamas todėl, kad yra labai pigus. Ši medžiaga, skirtingai nei natūrali chna, gali sukelti sunkias alergines reakcijas ir ilgai išliekančius randus. Su PPD sumaišyta chna vadinama „juodaja chna“. Iš tikrųjų, juodojoje chna esantį PPD ant odos naudoti draudžiama, bet daugybė tatuiruočių meistrų nepaiso šio draudimo. Iš rytų šalių chna tatuiruotės skverbiasi ir į Europą, jų gausu festivalių metu, turguose, taip pat turistų pamėgtose vietose. Kadangi intensyviausia alerginė reakcija paprastai prasideda praėjus 3-12 dienų po tatuiruotės piešimo, turistai dažnai nebegrįžta ir nebesiskundžia dėl alerginių reakcijų. Tai leidžia tatuiruočių meistrams paplūdimiuose toliau dirbti savo juodą darbą.

Juodojoje chna esantis PPD yra stiprus alergenas, kuris sukelia alergines reakcijas, pasireiškiančias intensyviu niežėjimu, edema, randų susidarymu, ilgalaikiu cheminiu jautrumu. Kai kuriems žmonėms pasireiškia sunkesnė alerginė viso kūno reakcija – ant odos atsiranda šašų ir iškrenta plaukai. Sunkesnių reakcijų atveju prireikia asmens sveikatos priežiūros specialistų pagalbos ar net hospitalizacijos. Ši medžiaga ne tik pati pavojinga, bet lemia ir daugelį kryžminių reakcijų – tai yra įjautrina organizmą ir kitoms medžiagoms.

Tačiau apsisaugoti ir atskirti kokią chna naudoja ,,dailininkas” yra įmonoma. Natūrali chna būna rausvų, rusvų spalvų, bet niekada nebus visiškai juoda. Natūralias chna tatuiruotes galima laikyti net per naktį, tuo tarpu tatuiruotes, savo sudėtyje turinčias PPD – tik apie vieną valandą. Jei piešiniui naudojama natūralios chna pasta, nuplovus ją, piešinys ant kūno liks oranžinis, vėliau paruduos, o nuplovus “juodosios chna” pastą, piešinys pasiliks juodas.

Todėl Vilniaus visuomenės sveikatos centro vyr. specialistė Ieva Kisielienė pataria atsargiai naudotis užsienyje tiesiog gatvėje siulomomis tatuiruočių ,,meistrų” paslaugomis, ypač saugoti vaikus, nerizikuoti savo ir artimųjų sveikata.