
Kukurūzai – vertinga daržovė, nes juose yra angliavandenių, baltymų,
riebalų, vitaminų A ir C, taip pat kalio, fosforo, kalcio, geležies. Be to,
termiškai apdorojama ši daržovė daug geriau išsaugo vitaminus nei, pavyzdžiui,
pupelės ar žirniai.
Anksčiau maistui buvo naudojami ne tik kukurūzų grūdai. Iš žiedadulkių virdavo
sriubą, jomis įdarydavo paplotėlius, tamsiai raudoni grūdai buvo naudojami kaip
dažikliai, iš sultingų saldžių stiebų gamino sirupus, vyną.
Grūdus valgė keptus, virtus, iš grūstų grūdų kepė paplotėlius, virė košę. O
sumalti kukurūzų į miltus senovėje taip niekas ir nesusiprato. Pirmieji putlių
paplotėlių iš kukurūzų miltų paragavo europiečiai. Ir tai tik tuomet, kad ši
daržovė čia jau buvo tvirtai įsigalėjusi.
Jeigu kukurūzų grūdeliai tamsiai geltoni, o skaidulos sausos, vadinasi, jie
seni: tokie kukurūzai nebus skanūs, viduje bus minkšti, o grūdų žievelė liks
kieta. Jaunų kukurūzų burbuolės būna nelabai ryškios, o skaidulos šviežios ir
truputį drėgnos.
Neverta pirkti ir visiškai nuvalytų burbuolių (nors tokių mūsų parduotuvėse
daugiausia), nes jos greitai genda. Valyti kukurūzus reikia tik prieš verdant.
Be to, nuskintose burbuolėse prasideda natūralus cukraus virtimo į krakmolą
procesas, todėl kuo greičiau išvirsite kukurūzus, tuo jie bus skanesni.
Kukurūzų virimo laikas priklauso nuo rūšies ir burbuolės “amžiaus”. Jeigu
kukurūzai labai jauni, tuomet virti burbuoles reikia 15 minučių. Senus kukurūzus
teks virti apie 2 valandas. Ar burbuolės išvirusios, geriausia patikrinti
praduriant jas šakute.
Kukurūzai dedami į verdantį nesūdytą vandenį. Virdami sūriame vandenyje jie
sukietėja. Išvirtas burbuoles nusausinkite, patiekite truputį pašildytoje
lėkštėje. Prieš tai nepamirškite pasūdyti. Kukurūzų burbuoles skanu valgyti su
sviestu.
Liaudies medicinoje kukurūzai vartojami nevaisingumui, sumažėjusiai lytinei
potencijai, viduriavimui, dizenterijai, pabrinkimams gydyti, taip pat esant
skausmingoms menstruacijoms, bendram organizmo išsekimui, prasidėjus klimaksui.
Kukurūzai sušvelnina riebių ir keptų maisto produktų, alkoholio neigiamą poveikį
organizmui. Jie stabdo rūgimo ir puvimo procesus žarnyne.
Kukurūzų purkas žmonės nuo seno vartojo nutukimui gydyti ir kaip priemonę
šlapimo išsiskyrimui skatinti, nuo šlapimo pūslės uždegimo bei inkstų
akmenligės. Kadangi purkos skatina kraujo krešėjimą, jas vartoja ir kaip
kraujavimą stabdančią priemonę, pasigaminus nuovirą ar antpilą.
Nuovirui imama 10 g smulkintų purkų, kurias reikia užpilti 1,5 stiklinės
vandens, o antpilui 10 g smulkintų purkų užpilti stikline vandens. Tiek
atvėsinto antpilo, tiek nuoviro geriama po 1-3 šaukštus kas 3-4 valandas.