Sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko vadovaujama delegacija liepos 11 – 13 dienomis viešėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose, Merilendo valstijoje, kur susipažino su JAV Nacionalinių sveikatos institutų, Sveikatos departamento veikla bei informavo apie Lietuvoje vykdomus biomedicinos mokslo tyrimus. Vizito tikslas – pristatyti Lietuvos mokslininkų naujausius pasiekimus biomedicinos tyrimų srityje, ieškant galimybių bendradarbiauti su atitinkamomis JAV institucijomis bei plėtoti jau užsimezgusius ryšius.

Vizito metu sveikatos apsaugos ministras R. Turčinskas ir delegacijos nariai susitiko su JAV Nacionalinių sveikatos institutų direktoriumi dr. Ellias Zerhouni, JAV sveikatos departamento vadovais, Nacionalinio biomedicininių vaizdų ir bioinžinierijos instituto, Nacionalinio širdies, plaučių ir kraujo instituto, Nacionalinio vėžio instituto ir Nacionalinės medicinos bibliotekos ir kitų institucijų vadovais. Jie aptarė bendradarbiavimo galimybes tokiose srityse kaip: keitimasis medicinine informacija, informacinių technologijų diegimas, fundamentiniai ir klinikiniai širdies, kraujagyslių bei onkologiniai ir kt. tyrimai.

Delegacijos nariai pasakoja, kad JAV su dideliu susidomėjimu buvo išklausyta informacija apie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vykdomą nacionalinės elektroninės sveikatos sistemos projektą, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų kartu su Europos Sąjungos struktūriniais fondais vykdomus Rytų Lietuvos kardiologijos bei kitų gydymo įstaigų projektus . Pasak specialistų, šiose srityse Lietuva nenusileidžia JAV nacionaliniu mastu vykdomiems projektams.

„Šio vizito pirmieji rezultatai jau akivaizdūs. JAV sveikatos institutų direktorius E. Zerhouni pažadėjo tarpininkauti ir padėti keičiantis informacija, organizuojant biomedicinos mokslą Lietuvoje. E. Zerhouni pabrėžė ypatingą SAM ir universitetų glaudaus bendradarbiavimo būtinybę. Į šį projektą būtina įtraukti medicinos ir biotechnologijų institucijas, tarptautines korporacijas bei nacionalines įmones. Informacinių technologijų plėtojimas sudaro sąlygas informacijai kaupti: Lietuvos specialistai jau dabar kviečiami į Nacionalinę medicinos biblioteką, Širdies, plaučių ir kraujo institutą tobulintis informacijos kaupimo, apdorojimo ir mainų srityse. Tai reiškia, kad specialistai turės galimybę dirbti su naujausia medicinine informacija“, – pasakoja Evaldas Navickas , Sveikatos apsaugos ministro patarėjas.

Ir JAV, ir Lietuva ieškojo bendrų problemų sprendimo būdų

Pasak E. Navicko, susitikime su JAV sveikatos departamento sekretoriaus patarėju John Agwunobi buvo aptariami Lietuvai dabar aktualūs klausimai: pristatyta Lietuvos sveikatos sistema, aptartas pasirengimas gripo pandemijai, papildomas sveikatos draudimas bei kt.

Pasak delegacijos atstovų, ir Lietuvos, ir JAV specialistams buvo naudinga pasidalinti patirtimi bei informacija apie papildomą sveikatos draudimą. Lietuvoje jį dar tik ketinama įvesti ir analizuojami galimi modeliai. Tuo tarpu, JAV papildomas sveikatos draudimas jau veikia, tačiau iki šiol visoje JAV nėra vieningos sistemos, mat valstijos turi savo atskirus papildomo sveikatos draudimo modelius.

Vizito metu aptarti ir Lietuvoje vykdomi biomedicinos mokslo tyrimai. Šalies endokrinologijos, kardiologijos, patofiziologijos institutuose atliekami fundamentiniai, klinikiniai ir visuomenės sveikatos tyrimai, pvz., analizuojami tarpląsteliniai ryšiai, ląstelių fiziologija, aterosklerozės rizikos veiksniai, gyventojų požiūris į sveikatą, psichikos sveikatos rizikos veiksniai ir pan. Dalį šių vykdomų projektų Lietuvos sveikatos srities specialistų delegacija pristatė šešių JAV institutų vadovams.

Sveikatos apsaugos ministerija, delegacijos dalyviai dėkoja Lietuvos Respublikos ambasadai Vašingtone už pagalbą rengiant vizitą.

Papildoma informacija

JAV nacionaliniai sveikatos institutai, pradėję savo veiklą 1887 m., dabar yra vieni didžiausių pasaulio medicininių tyrimų centrų daugiausia dėmesio skiriantys visuomenės sveikatai. Šis institutų tinklas, susidedantis iš 27 medicinos mokslo įstaigų, remia ir atlieka širdies, kraujagyslių, onkologinių ir kitų ligų, žmogaus augimo, psichinių ligų ir kt. tyrimus, analizuoja, kokį poveikį žmogui daro teršalai ir pan. Kartu Nacionaliniai sveikatos institutai valdo dideles medicininių duomenų ir tyrimų bazes, rengia medicinos bibliotekininkų ir sveikatos informacijos specialistų kursus. Nacionaliniai sveikatos institutai kasmet tyrimams skiria daugiau nei 28 mlrd. JAV dolerių. Apie 80 proc. viso biudžeto paskirstoma daugiau nei 212 tūkst. mokslininkų daugiau nei 3000 universitetų, medicinos mokyklų ir tyrimų institutų visame pasaulyje.

Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko potvarkiu delegaciją sudarė Rimvydas Turčinskas, Sveikatos apsaugos ministras; Rimantas Benetis, Kauno medicinos universiteto Kardiologijos instituto direktorius; Robertas Bunevičius, Kauno medicinos universiteto Psichofiziologijos ir reabilitacijos instituto direktorius, Gediminas Černiauskas, Ministro Pirmininko patarėjas, Laimonas Griškevičius, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro direktorius, Romualdas Kizlaitis, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorius, Saulius Klimašauskas, Biotechnologijų instituto DNR modifikacijos tyrimų laboratorijos vadovas, Aleksandras Laucevičius, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų generalinis direktorius, Evaldas Navickas , sveikatos apsaugos ministro patarėjas.

Daugiau informacijos teirautis: Renata Grikšelytė, Ryšių su visuomene skyriaus vedėja, Sveikatos apsaugos ministerija, tel. (5) 266 14 13, mob. 869853398, e. paštas: renata.grikselyte@sam.lt