Apskrities gydymo įstaigos priverstos dar labiau taupyti: energetinės paslaugos brango, brangs medikamentai, paslaugų įkainiai nedidėja, o infliacija stumia jas į skolas. Ligoninių vadovai svarsto, ar neteks gydyti tamsoje ir šaltuose kabinetuose? 

Taupys viską

Šiaulių apskrities gydymo įstaigų vadovai „Šiaulių kraštui“ tvirtino, kad taupyti niekada ir nebuvo nustoję, nes jau keliasdešimt metų situacija medicinoje yra sudėtinga. Jei išlaidos irpajamos nebus tinkamai skaičiuojamos — įstaigos užsprings skolose. Šiaulių apskrities ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius patikino, kad tiek, kiek jis vadovauja ligoninei, atsipalaiduoti neteko. „Liūdniausia, kad esame verčiami taupyti žmonių sveikatos sąskaita. Paslaugų įkainiai nesikeičia jau dešimt metų, o mūsų sąnaudas jie dengia tik apie 50— 60 procentų, buvo padidinti įkainiai tik mokos fondui, o toks padidinimas neišsprendžia asmens sveikatos priežiūros problemų“, — sakė ligoninės vadovas. Dabar iš ligoninės uždirbtų pinigų apie 70 procentų tenka atidėti algų mokos fondui. Direktoriaus teigimu, jei pradedama dirbti naujomis technologijomis, reikia papildomų medžiagų — brangsta paslaugos. Pabrangsiantys medikamentai pridės 15 procentų išlaidų, brango energetinės paslaugos, brangs mityba ir kitos paslaugos, turės ir paslaugos brangti, — aiškino padėtį direktorius. Ligoninėje numatyta taupymo programa: apriboti pirkimai, taupys slaugos priemones, sumažino finansavimą ryšiams bei transportui, taupo elektros energiją bei vandenį, reguliuoja šildymą. P. Simavičius sako, kad Teritorinė ligonių kasa už ligoninės suteiktas papildomas paslaugas per beveik 10 metų nesumokėjo apie 80 milijonų litų, kurių užtektų daugeliui problemų išspręsti. Generalinis direktorius sakė, kad atlyginimų darbuotojams mažinti negali dėl trišalio juridiškai patvirtinto susitarimo. O algolapiuose atsiradęs įrašas, kad ligoninė skolinga darbuotojui priedą, yra tik dėl to, kad Valstybinė ligonių kasa nebeperveda pinigų avansu, o už teiktas paslaugas sumoka tik praėjus mėnesiui. Direktorius tikino, kad medikų nėra per daug, todėl apie jų atleidinėjimą negali būti ir kalbos.

Natalija KONDROTIENĖ "Šiaulių kraštas"

Premijas pažadėjo

Šiaulių greitosios pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė sakė, kad jiems taip pat lėšos už paslaugas parvedamos tik jau už atliktas praėjusio mėnesio paslaugas. Vyriausioji gydytoja sako, kad iš sutaupytų lėšų sumokami energetiniai bei komunaliniai mokesčiai pastotėse. „Porą tūkstančių litų per mėnesį sutaupome atpigus degalams. Sumažinome išlaidas ryšio paslaugoms. Nežinau, ar bus galimybė bent minimaliai nudžiuginti darbuotojus premijomis, metų gale tai spręs stebėtojų taryba“, — paaiškino E. Kukaitienė. Naujosios Akmenės vyriausiasis gydytojas Aleksandras Šalavėjus kalbėjo, kad ligoninėms bus itin suku taupyti dėl pabrangusių energetinių paslaugų. „Ne krosnimis kūrename, kad galėtume daugiau ar mažiau malkų įmesti. Prabangos prekių neperkame jau seniai. Vaistais gydyti reikės, nepaisant jų brangimo, manau, bus nemažai įsiskolinusių farmacinėms įstaigoms“, — sakė vyriausiasis gydytojas, patikinęs, kad su farmacininkais įstaiga yra pasirašiusi sutartis iki birželio mėnesio. Už praėjusį mėnesį Naujosios Akmenės ligoninė turėjo sumokėti apie 50 tūkstančių litų už šildymą, kai ankščiau tuo pačiu metu mokėjo apie 30 tūkstančių. Įstaigos vadovas sakė, kad darbuotojų atlyginimų mažinti negali, o prieš žiemos šventes bus išmokėtos premijos, pabrėžė — nedidelės, bet visiems vienoda suma — nuo vyriausiojo gydytojo iki pagalbinio darbininko.

Atlyginimai vėluoja

Kuršėnų ligoninėje atlyginimai šį mėnesį vėlavo dvi dienas. Ligoninės direktorius Arvydas Krilius patikino, kad darbuotojų šventinėms premijoms pinigų nebus skirta. „Jei iš šalies biudžeto sveikatos apsaugai bus skirta ne 600 milijonų, o dvigubai daugiau, turėtume išsiversti. Tragedijos nematau. Mokos fondo atlyginimams užtenka, algos nemažės. Manau, kad iki Kalėdų gruodžio mėnesio atlyginimo išmokėti nespėsime“, — svarstė direktorius. Pakruojo rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Valentinas Misiūnas sakė „Šiaulių kraštui“, kad buvo perspėti Teritorinės ligonių kasos, kad lėšos už paslaugas gali vėluoti. Bijoma, kad nesumažėtų finansavimas, nes tai būtų skausminga ir įstaigos veiklai, ir darbuotojams. Sakė, kad šildymui šiais metais reikia rasti 30 procentų daugiau lėšų. „Užsuki šilumos kraniuką ir gydytojai pradeda piktintis, kad ligonį nurengti nebeįmanoma. Nakčiai užsuki — per dieną sunkiai prišyla. Gerai, kad degalai atpigo — nusipirkome daugiau, sutaupėme. Elektra irgi reikalinga, tamsoje gydytojai nedirbs. Negaliu sakyti, kad jau baisi tragedija, bet jei įkainiai nedidės — pražus daugelis“, — sakė V. Misiūnas