+2
-0
+2

Mane užrašė magnetinio rezonanso tyrimui, nes nepraeina skausmas širdies plote, įtaria širdies infarktą. Kaimynė sako, kad jai gresiantį infarktą diagnozavo kompiuteriniu tomografu. Prašyčiau ir aš šio tyrimo, bet girdėjau, kad gaunama labai didelė apšvita. O kaip atliekamas magnetinis rezonansas? Kuo dar galima ištirti širdį?
Marija, 62 metai
Atsako specialistė

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytoja radiologė
doc. Nomeda Valevičienė:

– Mūsų, radiologų, pacientai dažnai klausia, koks tyrimas yra geriau, kokį tyrimą jam geriau pasirinkti: ar daryti rentgeno nuotrauką, ar kompiuterinę tomografiją ar magnetinį rezonansą. Kiekvienas tyrimas turi indikacijas, tai yra skirtas tam tikrai ligai diagnozuoti. Žinoma, vienu tyrimo metodu ligą galima geriau diagnozuoti nei kitu.

Kompiuteriniu tomografu tiriamos vainikinės arterijos, tai tikslus tyrimas įvertinti širdies anatomiją, taip pat atlikti angiografinius tyrimus, pavyzdžiui, stambiųjų kraujagyslių, įtariant aortos tromboemboliją ir t.t.
Specialia programa nustatomas kalcio kiekis širdies vainikinėse arterijose, įvertinami širdies vainikinių arterijų ateroskleroziniai pakitimai, širdies infarkto rizika.

Tyrimas greitas – naujos kartos kompiuteriniais tomografais gali būti atliekamas per 4-10 sekundžių, visas širdies kompiuterinės tomografijos tyrimas su paciento paguldymu, paruošimu gali užtrukti apie 10-15 minučių. Kadangi šio tyrimo metu yra naudojami rentgeno spinduliai, pacientas apšvitinamas. Tačiau radiacinės dozės vieno tyrimo metu neviršija nustatytų normų.

Pastarąjį dešimtmetį klinikinėje praktikoje vis plačiau naudojamas kitas tyrimo metodas – širdies magnetinio rezonanso tomografija. Šis metodas labai svarbus nustatant širdies ir kraujagyslių ligas ir patvirtinant klinikinę diagnozę. Tačiau tyrimas yra ilgas ir brangus, todėl labai svarbu, kad gydytojai klinicistai tiksliai žinotų indikacijas, ar pacientui būtent jis būtinas, ar pakanka širdies ultragarsinio tyrimo. Pagrindinės indikacijos yra šios: kompleksinis įgimtų širdies ydų ištyrimas, specifinių kardiomiopatijų vertinimas, taip pat tyrimas labai reikšmingas nustatant miokardo gyvybingumą, randinius pakitimus miokarde. Pacientams, kuriems negalima atlikti echokardiografinio tyrimo dėl techninių kliūčių, nes vaizdų kokybė yra ribota, magnetinio rezonanso tomografiją galima pasiūlyti kaip alternatyvą.

Žmogus patalpinamas į stiprų nuolatos veikiančio magnetinio rezonanso aparatą. Magnetinis laukas, kuris veikia žmogaus vandenilio protonus, leidžia pamatyti visus kūno audinius: minkštuosius audinius, taip pat ir plakančią širdį.

Tyrimo metu galime gauti skirtingas širdies sekas, ištirti kraujagysles, tai yra tyrimo metu atlikti ir kraujagyslių angiografiją.

Pats didžiausias magnetinio tyrimo trūkumas, yra ilgas laikas – apie 45-60 minučių. Reikia ne tik ramiai gulėti, bet ir gydytojui nurodžius įkvėpti, iškvėpti ir sulaikyti kvėpavimą. Žmogui svarbu žinoti, kad jis pats yra tyrimo dalyvis. Jei žmogus judės, be abejo, tyrimo kokybė bus bloga, bus apsunkintas tyrimo vertinimas. Radiologui labai svarbu tyrimo kokybė, kad galima būtų nustatyti tikslią diagnozę. Magnetinio rezonanso privalumas yra tas, kad nėra apšvitos, o tai didelis privalumas, ypač, jei pacientą reikia stebėti nuolat.

Lietuvos sveikata