Maistas, padedantis išlaikyti vidinę ramybę

Yra įvairių, tradicinio ir netradicinio gydymo būdų, įvairių terapijų, padedančių suvaldyti ar kontroliuoti nerimą. Tinkama mityba gali padėti būti žymiai geresnės nuotaikos. Kai kuriuose maisto produktuose yra svarbių vitaminų ir amino rūgščių, kurios veikia tiesiogiai sumažindamos stresą ir nerimą, padeda reguliuoti serotonino – hormono, lemiančio mūsų laimės ir gerovės pojūtį bei sugebėjimą atsipalaiduoti, kiekį žmogaus organizme. Kokie tai yra maisto produktai, padedantys nuraminti emocijas ir protą?

Tyrimai parodė, kad vitaminas C, randamas citrusiniuose vaisiuose, slopina kortizolio gamybą; kortizolis – tai antinksčiuose išsiskiriantis hormonas, kaip atsakas į stresą ir nerimą, atsakingas už signalų apie stresą perdavimą kitoms kūno dalims. Vitamino C vartojimas skatina tinkamą nervų sistemos darbą ir stiprina gerovės pojūtį. „Vitaminai ir mineralai, tokie kaip vitaminas C, yra prarandami streso ir nerimo atvejais ir sumažina cukraus kiekį kraujyje (hipoglikemija). Todėl reikia patenkinti šiuos organizmo poreikius.“ – sako dietologė Farah Rosana, Brazilijos nutukimo tyrimų asociacijos narė.

Pienas, kiaušiniai ir liesi jų produktai yra puikūs amino rūgšties – triptofano, kuris palengvina nerimo simptomus, šaltiniai. Kadangi triptofanas skatina serotonino, hormono neuromediatoriaus, kuris padeda atsipalaiduoti ir suteikia gerovės jausmą, gamybą organizme. Ekspertė rekomenduoja vartoti šios maisto grupės produktų nuo 2 iki 3 porcijų per dieną. Angliavandeniai, nuo grūdų, kaip paprasčiausios formos, iki saldžiausių vaisių, taip pat gali kovoti su nepageidaujamu nerimo reiškiniu. „Angliavandeniai padidina cukraus kiekį kraujyje, suteikdami energijos ir pakeldami gerovės ir nuotaikos lygį.“– aiškina mitybos specialistė Farah Rosana. Duona, ryžiai, avižos, pupos, makaronai, bulvės, medus, vynuogės, obuoliai priklauso šiai maisto grupei. Rekomenduojamos 6–9 porcijos per dieną.

Maisto ir mitybos tyrimų instituto Filipinuose tyrimai parodė, kad bananai padeda kovoti su depresija ir mažina nerimo simptomus. Dėl bananuose esančio didelio triptofano kiekio organizme skatinama serotonino gamyba.

Šokolade yra daug flavonoidų. Tai antioksidantų tipas, skatinantis serotonino gamybą, teigia mitybos ir kulinarijos specialistė. Rekomenduojama valgyti 30 g šokolado per dieną, pageidautina tamsaus šokolado, mažiau kaloringo ir su gausesniu flavonoidų kiekiu.

Špinatuose yra rūgšties, stipraus antidepresanto, natūralaus vitamino, kuris taip pat kovoja su nerimo padariniais ir gerina nuotaiką. Be to, pagal Kalifornijos universiteto tyrimą, smegenims funkcionuoti yra sunaudojama labai daug energijos, todėl organizme atsiranda cheminių atliekų. Tai vieta, kur tokie maisto produktai, kaip špinatai, padeda šalinti likutinių medžiagų perteklių.

Mėsa ir žuvis yra geriausias natūralus triptofano – amino rūgšties šaltinis, kuri kartu su vitaminu B3 ir magniu gamina serotoniną, svarbų hormoną reguliuojantį miego procesus, taip pat nuotaikų kaitą. Be to, mėsos ir žuvies produktuose yra kita amino rūgštis – taurinas. Ši medžiaga padidina natūraliai smegenyse gaminamos amino rūgšties GABA (gama amino butirinė rūgštis) prieinamumą, kuri padeda apsaugoti nervų sistemą nuo pervargimo. „ – Kasdien rekomenduojamos 1-2 porcijas su mėsiškais produktais, pirmenybę teikiant baltai ir liesai mėsai.“ – pataria dietologė.