Šiaurės Karolinos Valstybinio Universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė mašiną, kuri gali palaikyti iš kūno išimtos širdies plakimą. Nors tai ir primena filmus apie Frankenšteiną, medicininių tyrimų naudojant naują išradimą potencialas yra išties didelis.

Įrenginį galima panaudoti testuojant naujus gydymo metodus, implantus ir kitokią įrangą. Jei tokie bandymai atliekami su gyvais gyvūnais, eksperimentams reikalinga papildoma priežiūra, kontrolė, ir, aišku, gerokai didesni finansai. Pirminė mašinos paskirtis buvo mitralinio širdies vožtuvo tyrimai, tačiau vėliau pritaikymas natūraliai išplito ir į kitas kardioterapijos sritis. Dabar sistema dirba su kiaulių širdimis, gautomis tiesiai iš skerdyklos. "Mokslininkai kiaulių širdis gauna iš kiaulienos ruošimo įmonės ir su jomis gali išbandyti savo sukurtus prototipus arba naujas chirurgines procedūras", sako širdies plakimo palaikymo mašiną kūrusioje komandoje dirbęs mechanikos inžinerijos doktorantas Andrew Richards’as.

Kompiuterio valdoma mašina į tiriamą organą pumpuoja fiziologinį tirpalą; atitinkamai keičiant tirpalo slėgį, širdies pulsacijos atitinka jos veikimą gyvame organizme. Vidinį širdies veikimą mokslininkai gali filmuoti specialia videokamera – taip jie nustato, kokios chirurginės priemonės ir metodai geriausiai tinka širdies vožtuvams gydyti. Kai tyrinėtojai nustato tinkamiausią medicininę gydymo strategiją, ji išbandoma su gyvais gyvūnais. "Poreikis testuoti medicininius principus naudojant gyvus gyvūnus vis vien išliks", sako projektui vadovavęs Šiaurės Karolinos Universiteto mechanikos ir aeronautikos profesorius Greg’as Buckner’is. "Tačiau ši sistema sukuria tarpinę pakopą, kuri anksčiau neegzistavo ir leidžia mokslininkams pagrįsti savo idėjas, patobulinti metodus, prieš pritaikant juos operuojant gyvūs gyvūnus", paaiškina specialistas.

Sistemos panaudojimas taip pat gali leisti sutaupyti lėšų. Įsigijus tokią įrangą ir ją pradėjus eksploatuoti, eksperimentams reikalingos finansinės sąnaudos sumažėja net dvejomis eilėmis, lyginant su gyvų gyvūnų naudojimu. "Eksperimentą atlikti šia mašina kainuoja apytiksliai 25 dolerius, tuo tarpu panašus eksperimentas su gyvūnu kainuoja apytiksliai 2500 dolerių", paaiškina mokslininkas.
 

iMed