Šaltuoju metų laiku vis daugiau lankytojų sulaukia sporto klubai, baseinai ar sveikatingumo centrai. Tačiau Šiaulių visuomenės sveikatos centro ( ŠVSC ) specialistai primena, kad maudynės netvarkinguose baseinuose gali sukelti rimtas ligas.

– Visi miesto ir apskrities baseinai yra nuolatos tikrinami. Dažniausiai pasitaiko nusiskundimų, kad per retai valomas baseinų dugnas ir sienos. Būna atvejų kai vanduo per gausiai chloruojamas. Baseine neatliekami vandens parazitologiniai tyrimai, o šių tyrimų atsakymai neregistruojami specialiame žurnale. Patikrinimo metu paaiškėja, kad baseino darbuotojai dirba nepasitikrinę sveikatos, – situaciją komentavo ŠVSC visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Josana Motiejauskaitė.

Neretai baseinų lankytojai nežino, kad informacija apie vandens nukenksminimą, jo rodiklius turi būti pateikiama viešai, jog klientas galėtų žinoti kokiame vandenyje jis maudosi. Baseinų vanduo turi atitikti geriamojo vandens kokybės reikalavimus. Vanduo turi būti apruošiamas t.y. koaguliuojamas, filtruojamas, dezinfekuojamas. Visų baseinų dugnas turi būti valomas ne rečiau kaip 2 kartus per savaitę, o sienos ne rečiau kaip vieną kartą per dvi savaites. Taip pat persirengimo kambariai, dušinės, tualetai turi būti valomi su dezinfekuojančiais valikliais ne rečiau kaip 2 kartus per dieną. Valymui bei dezinfekcijai naudojamos cheminės medžiagos turi atitikti Lietuvos respublikos teisės aktų reikalavimus, bei būti naudojamos pagal paskirtį.

– Pasitaiko atvejų kad valymu bei dezinfekcija užsiimantys darbuotojai nepaskaito cheminės medžiagos naudojimosi instrukcijos ir naudoja medžiagas savo nuožiūra neatkreipiant dėmesio į jų paruošimą ar naudojimo tikslą. Baseino vanduo ir patalpos turi būti nuolat prižiūrimi, netgi tuo metu kai neteikiamos baseino paslaugos, o jame yra vanduo jis turi būti dezinfekuojamas. Lankytojams vertinga žinoti, kad mažųjų baseinų, kurie neturi recirkuliacinės sistemos (t.y. iš baseino išbėgęs vanduo atgal į jį negrįžta) vanduo nėra dezinfekuojamas. Tačiau po kiekvieno panaudojimo vanduo turi būti išleidžiamas, o pats baseinas dezinfekuojamas, išvalomas ir vėl prileidžiama vandens, – teigia Sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad baseinų lankytojai per neapruoštą baseino vandenį gali užsikrėsti įvairiomis nepageidaujamos ligomis. Susirgti galima infekciniais žarnyno sutrikimais, kuriuos sukelia vandenyje parazituojantys pirmuonys, taip pat kirmėlinėmis ligomis, kurias sukelia biohelmintai ( Biohelmintai tai kirmėlės perduodamos iš žmogaus žmogui, dažniausiai pasitaiko spalinukės ir nykštukinis kaspinuotis). Taip pat galima užsikrėsti hepatitu A (gelta), virusinės kilmės meningitu. Dažnai pasitaiko kojų ir nagų grybelių ligos. Dar labiau pavojingos patalpos nei baseinai yra persirengimo kambariai ir dušai, kuriuose galima užsikrėsti įvairiomis odos ligomis. Todėl naudojantis bendrais dušais būtina mūvėti šlepetes, siekiant išvengti tiesioginio kontakto su aplinkos daiktais kuriais naudojasi visi lankytojai.

Naudinga informacija baseinų lankytojams

Prie įėjimo į baseino patalpas turi būti iškabintos baseinų vidaus tvarkos taisyklės, kuriose pateikiama visa būtina informacija vartotojui. Baseino patalpos turi būti išdėstytos taip jog klientas pirmiausia patektu į drabužinę, iš jos į dušus, ir tik po to į baseino patalpas.

Vandens temperatūra baseinuose priklauso nuo to kokios paskirties yra baseinas, jei tai sporto baseinas jo vandens temperatūra turi būti 24 – 28ºC, plaukimo ir maudimosi baseine – 26 – 29ºC, vaikų baseinuose 29 – 32ºC, vėsinamuosiuose iki 12 ºC, sūkurinėse voniose 38 – 42ºC.

Baseino vanduo turi būti papildomas nuolat arba kartą per dieną ir visiškai pakeičiamas priklausomai nuo tokios paskirties baseinas tai yra, rečiausiai – kas 8 val. keičiamas sporto baseinų vanduo, dažniausiai kas 05, val. keičiamas vaikų braidymo ir iki 7 metų vaikų baseinų vanduo.

Grindų danga bei sienų danga baseino patalpoje turi būti tokia, kuri būtų atspari valymui ir dezinfekcijai, neslidi taip pat grindys gali būti šildomos.

Persirengimo kambariuose, pagal higienos normos reikalavimus turi būti plaukų džiovintuvai, dušų bei tualetų kiekis turi būti toks, kad klientai galėtų laisvai nusiprausti, dušinėse skiriamas 1 dušas 5 lankytojams.

Baseinuose vidaus temperatūra turėtų atitikti higienos normų reikalavimus, baseine neturėtų būti nei per šalta nei per daug tvanku, jame temperatūra turėtų būti 26 – 28ºC, santykinis oro drėgnumas – 40 – 60%.

Baseinų patalpose turi būti ištraukiamoji – tiekiamoji vėdinimo sistema, kad patalpoje nesikauptų garai ir neaugtų pelėsiai.

Baseinų vanduo ir patalpos turi būti nuolat prižiūrimi, netgi tuo metu kai neteikiamos baseino paslaugos, o jame yra vanduo jis turi būti dezinfekuojamas.
Mažieji baseinai, kurie neturi recirkuliacinės sistemos (t.y. iš baseino išbėgęs vanduo atgal į jį negrįžta) vanduo nėra dezinfekuojamas, tačiau po kiekvieno panaudojimo vanduo turi būti išleidžiamas, pats baseinas dezinfekuojamas, išvalomas ir vėl prileidžiama vandens.

Daugiau informacijos:

ŠVSC atstovė spaudai
Reda Ulinskaitė
841569376

ŠVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja
Josana Motiejauskaitė
841596386