Iš ligos istorijų. Vartoju geriamus kontraceptikus jau keletą metų. Pastaruoju metu mano gydytoja patarė nedaryti pertraukų tarp tablečių pakuočių. Tą, beje, aš jau žinau iš seniau, taip darydavau ir savarankiškai, kai reikėdavo nukelti mėnesines vėlesniam laikui. Tačiau dabar baiminuosi, kad ilgalaikis kontraceptikų vartojimas nepakenktų, ir aš galėčiau pastoti kada panorėjusi. Šiaip jaučiuosi labai gerai.

U.
Turiu šiokią tokią problemą. Man patinka mylėtis per mėnesines, o mano vyras net purtosi, kai apie tai užsimenu. Jis man aiškina, kad nehigieniška, kad galima užsikrėsti įvairiomis infekcijomis. Tačiau, kai mylimės per mėnesines, labai greitai pasiekiu orgazmą ir jis būna stiprus. Be to, mėnesinės būna mažiau skausmingos. Vyras man sako, kad mėnesines galima užslopinti, varo eiti pas savo ginekologę. Kaip tai daroma?
K.
Mano mėnesinės pastaraisiais metais pasidarė labai ilgos – kraujuoju iki 8-9 dienų, o po to dar 3-4 dienas tepa rudomis išskyromis. Savaime suprantama, kad mylėjimuisi belieka tik kelios dienos per mėnesį. O jeigu ir per tas dienas dar noro nekyla, tai laukti kito karto tenka labai ilgai. Mano gydytoja parekomendavo geriamų kontraceptikų, bet mano organizmas jų nepriėmė. Gal yra kokia nors alternatyva?
Ž.
 

 

Draudimai, susiję su mėnesinėmis
Nuo seniausių laikų įvairiose tautose egzistuoja daugybė to moters laikotarpio, kai ji kraujuoja, tabu. Archaiškesnės tautelės net ir dabar moteriai, prasidėjus mėnesinėms, draudžia gaminti valgį, prižiūrėti vaikus, tvarkytis namuose, siūti, verpti ar dirbti kitokius, net ir ne namų ūkio, darbus. Mėnesinių metu moterys tokiose tautelėse beveik izoliuojamos. Lietuvoje iki šiol tikima, kad esant mėnesinėms nepatartina sėti daržų, nes sėklos nesudygsią ar derlius busiąs prastas, negaminti cepelinų, nes verdant jie suirsią, ir svarbiausia, tuo laikotarpiu jokiu būdu neprisileisti vyro.

Kada reikia mėnesines reguliuoti
Stengiamasi vengti labai intensyviai reguliuoti paauglių merginų nereguliarias mėnesines. Juk jos dar bręsta, ciklas formuojasi. Jaunų ir vyresnių moterų nereguliarios mėnesinės reguliuojamos medikamentais, dažniausiai hormoninėmis kontraceptinėmis tabletėmis. Taikoma ir nehormoninės ciklo reguliavimo priemonės.

Kodėl moterys nenori mėnesinių
 
Keliose šalyse atliktų tyrimų duomenys rodo, kad šiuolaikinės moterys nelabai ir nori mėnesinių. Užsiėmusios, siekiančios karjeros, norinčios atrodyti nepriekaištingai ir seksualiai prieinamos, jos norėtų turėti mėnesines kas 3 mėnesiai ar net rečiau.   
Turėti mėnesines, jų neturėti ar nukelti kitam laikui šiuo metu laikoma asmenine moters problema. Apskritai pastebėta, kad gydytojai pildo pacientės pageidavimus, o neretai ir užgaidas jaustis ar atrodyti vienaip ar kitaip. Pageidavimas neturėti mėnesinių vieną ar kelis ciklus yra pakankamai dažnas.
Moters gyvenime yra situacijų, kai šis pageidavimas turi objektyvias priežastis. Pavyzdžiui, atostogų metas, santuoka, povestuvinė kelionė, ilgalaikė išvyka į žygį ar šalį, kur yra sudėtinga palaikyti menstruacinę higieną. Daug rečiau pacientės pageidauja sustabdyti mėnesines dėl to, kad jų nekenčia apskritai. Neturėti ilgesnį laiką mėnesinių pageidauja ir kai kurių profesijų atstovės, pavyzdžiui, sportininkės, šokėjos, kariškės, balerinos, jojikės.

Mėnesinių nukėlimas
Mėnesinių nukėlimas vienam, dviems, trims ir net daugiau mėnesių pasiekiamas skiriant hormoninių kontraceptikų ilgais ciklais. Hormoniniai kontraceptikai – tai sudėtinės kontraceptinės tabletės, hormoninis pleistras ir hormoninis žiedas.
Ilgo ciklo esmė – tai vartojant hormoninius kontraceptikus tiesiog nedaryti priklausančios pertraukos tarp ciklų tiek mėnesių, kiek reikia. Tačiau iš karto perspėju, kad savarankiškai kaitalioti mėnesinių datą yra pavojinga. Juk niekas konkrečiai negali pasakyti, kaip organizmas elgsis, gaudamas hormonus be pertraukos keletą mėnesių.
Nors yra atlikti tyrimai, kurie paneigė abejones dėl trombozės bei kepenų pakenkimo pavojaus, vis dėlto jus gydantis gydytojas ir jūs pati turėtumėte gerai apsvarstyti naudą, kurios tikitės, ir žalą, kuri gali atsitikti.

Ilgų ciklų žala ir nauda
Vienintelė tikrai reali problema, vartojant hormoninius kontraceptikus įprastu režimu, tai yra darant 7 dienų pertrauką, yra nuo estrogenų ir progestinų, kurie yra kontraceptikų sudėtyje, priklausantys šalutiniai reiškiniai. Dažniausiai tai odos bėrimai, galvos skausmai, dėl skysčių kaupimosi pasireiškiantys pabrinkimai, krūtų tempimas, svorio didėjimas. Nereikia pamiršti, kad vartojant hormoninius kontraceptikus ilgais ciklais, šie poveikiai bus stipresni. Taip pat pažymėtina, kad ilgo vartojimo ciklo metu mėnesinės išnyksta, tačiau kai kurioms moterims jas pakeičia protrūkinis tepliojimas ar net kraujavimas. O tai yra pakankamai netikėta ir nemalonu, todėl kažin ar patiks.
Šiaip kontraceptikų patikimumas vartojant ilgais ciklais lieka toks pat, bet vartojimo komfortas yra skirtingas.

Ar galime su sveikata daryti ką panorėjusios
Kaip jau minėjau, natūralių, gamtos sukurtų fiziologinių procesų sudarkymas nieko gero neatneša. Mėnesinės – būtent toks procesas. Todėl jo kaitaliojimas be rimto reikalo dažnai atneša bėdų.
Niekada nepritariau ir nepritarsiu savarankiškam mėnesinių reguliavimui, stabdymui, ankstinimui ar nukėlimui. Tokie eksperimentai su sveikata nieko gero neduoda. Geriausia, kai viską aptarsite su savo ginekologu ir laikysitės jo rekomendacijų.

Žinotina vyrams    
Jeigu Jūsų merginos ar žmonos mėnesinės nereguliarios, patarkite jai keliauti pas ginekologą. Uždelsus, galite turėti problemų su vaisingumu.
Jeigu negalite be sekso išlaukti tiek, kiek trunka mėnesinės (paprastai viso labo tik 2-6 dienas), ieškokite išeities. Pavyzdžiui, galima į makštį įsidėti tamponą ir vienas kitam glamonėti tik išorinius lytinius organus. Arba galima dirginti varpa tarp didžiųjų lytinių lūpų, arba tarp krūtų, šlaunų. Juk pasitenkinimą ir orgazmą galima pasiekti ne tik įvedant varpą į moters makštį. Tiesa, tenka būti kur kas išradingesniems ir pamėginti pasitelkti savo fantaziją. 

Lietuvos sveikata