Daugelyje šalių veikianti pavadinimu „Merck Sharp & Dohme” arba MSD, pateikė Europos vaistų agentūrai (EMEA) prašymą dėl leidimo prekiauti vorinostatu vėlyvosios stadijos refraktorinei odos T-ląstelių limfomai (angl. CTCL) Europos Sąjungoje (ES) gydyti.

JAV šie vaistai parduodami prekiniu pavadinimu „ZOLINZA®” (vorinostatas). Jei prašymas bus patenkintas, MSD galės prekiauti šiuo produktu visose 27 Europos Sąjungos valstybėse narėse, taip pat Islandijoje ir Norvegijoje. Be to, ketinama teikti arba jau pateikti panašūs prašymai kitose šalyse.

„Prašymo dėl leidimo prekiauti vorinostatu Europoje pateikimas parodo, kad esame pasiryžę siūlyti naujausius vaistus nuo vėžio visame pasaulyje”, – teigia Stephen Friend, už onkologiją atsakingas „Merck” tyrimų padalinio MRL vykdantysis viceprezidentas.

„Vorinostatas yra vienas iš kelių tiriamųjų gydymų, kuriems „MSD Oncology” padalinys šiuo metu skiria ypatingą dėmesį, nes šie gydymo būdai turi potencialą tapti vienu iš svarbiausių CTCL, taip pat kitų rūšių vėžinių auglių gydymo metodų.”

JAV maisto ir vaistų administracija leido prekiauti „ZOLINZA” gydant pacientus su CTCL, kurių liga progresuoja, sunkiai gydoma arba esama recidyvų ir kuriems buvo taikyti arba taikomi du sistemingi gydymo būdai, 2006 metų spalio mėnesį.

CTCL, ne Hodžkino limfomos tipas, tai T-ląstelių, baltųjų kraujo ląstelių rūšies, vėžio forma. Sergant CTCL ir esant piktybinių T ląstelių, pažeidžiama oda.

Vorinostatas, kurį EMEA priskyrė prie retųjų vaistų CTCL gydyti, priklauso naujai tikslinių priešvėžinių vaistų klasei, kuri vadinama histonų deacetilazių (angl. HDAC) inhibitoriais. Manoma, kad histonų deacetilinimas – tai būdas nuslopinti tam tikrų genų, kurie atsako už ląstelių ciklą, ląstelių dauginimąsi, programuotą ląstelių mirtį (apoptozę) ir diferenciaciją, mutacijas. Be CTCL, taip pat tiriamas vorinostato poveikis gydant įvairius hematologinius ir kietuosius auglius. Daugiau informacijos apie dalyvavimą šiuose klinikiniuose tyrimuose galima rasti tinklavietėje www.msdcancertrials.com.