Mažos mergaitės. Ar jos irgi serga ginekologinėmis ligomis?
Ginekologinėmis ligomis serga ir moterys, ir paauglės, ir net mažos mergaitės. Prepubertetinio amžiaus, tai yra mergaitės iki aštuonių devynių metų amžiaus gali sirgti makšties ir vulvos uždegimais, lytinių lūpų sąaugomis, gali būti patyrusios fizinių traumų ar seksualinę prievartą, kartais atsiranda kiaušidžių cistų, priešlaikinio brendimo reiškinių. Ypač dažni vulvos uždegimai ir lytinių lūpų sąaugos. Klysta tos mamos, kurios mano, kad mažoms jų dukroms ginekologo niekada neprireiks. Tiesa, nuovoki šeimos gydytoja išorinius mergaitės lytinius organus gali apžiūrėti ir pati, tačiau profesionalią pagalbą reikalui esant gali suteikti tik ginekologas.

Paauglių ginekologinės problemos
Brendimo laikotarpiu mergaitės dažniausiai serga pirmine amenorėja, mėnesinių ciklo sutrikimais, kiaušidžių cistomis, skundžiasi pagausėjusiomis išskyromis, krūtų skausmais, skausmingomis mėnesinėmis, neretai pastoja. Brendimo laikotarpis yra ir seksualinio brendimo pradžia, todėl būtent tuomet atsiranda būtinybė apsilankyti pas ginekologą, pasitarti dėl kontracepcijos ir mėnesinių ciklo.

Kur rasti gerą ginekologą?
Nėra būtinybės vykti už jūrų marių, kad surastumėte gerą mergaičių ginekologą. Visi akušerio ginekologo licenciją turintys gydytojai Lietuvoje, bet kuriame mieste, kaip ir kitose šalyse, turi žinių, kaip diagnozuoti ir gydyti pagrindines mergaičių bei paauglių ligas. Kita vertus, tai labai specifinė sritis, todėl mergaites gydantys ginekologai turi būti praėję specialius kursus ir dažniausiai specializuojasi šioje srityje.

Kaip paruošti mergaitę ginekologo konsultacijai
Vizitas pas ginekologą nėra paprastas vizitas. Ypač didelis vaidmuo čia tenka šeimos gydytojui, kad jis tinkamai išaiškintų jo būtinybę ir svarbą. Bet jei vizito svarbos nesupras pati mama, bus labai blogai. Mergaitė išsigąs, pajus mamos nerimą, ir apžiūra taps neįmanoma. Todėl būtent iš mamos dar prieš apsilankymą pas ginekologą mergaitė turi sužinoti, kaip viskas vyks. Mama turėtų paaiškinti, kodėl reikia apžiūros, kaip reikės nusirengti, kaip atrodo ginekologinė kėdė. Beje, visame pasaulyje ji atrodo panašiai, toje pačioje apžiūrimos ir moterys, ir mergaitės. Gydytoja gali mažą mergaitę apžiūrėti nebūtinai ant ginekologinės kėdės. Kartais apžiūrime ant kušetės arba ant mamos kelių. Negalima mergaitės skubinti, nurenginėti prievarta, gėdinti. Ar mama bus kabinete, kai bus apžiūrima paauglė, turi susitarti abi pusės. Labai nejauku, kai mama su paaugle dukra kabinete derasi, niekaip nesusitaria, užgaulioja viena kitą. Šias problemas derėtų išspręsti namuose.

Kokiais atvejais būtina ginekologo apžiūra mergaitėms
Mergaitę iki aštuonerių metų būtina atvesti pas ginekologą, jei ji skundžiasi apatinės pilvo dalies skausmais, stebimos makšties išskyros, vulvos paraudimas, apnašas, iššutimas, kraujas, išorinių genitalijų pažeidimo požymiai, mergaitė dažnai šlapinasi ar nelaiko šlapimo, pradeda augtikrūtys ar gaktos plaukai. Ginekologo konsultacija paauglei būtina tais atvejais, kai pagausėja išskyrų, neatsiranda antrinių lytinių požymių (plaukų gaktoje, pažastyse ir krūtų) keturioliktais amžiaus metais ir mėnesinių penkioliktais šešioliktais amžiaus metais, taip pat jei mėnesinės skausmingos, nereguliarios ar visai išnyksta. Na, žinoma, ir esant nėštumo įtarimui, seksualinei prievartai, netaisyklingiems išoriniams lytiniams organams.

Baimių ir priešiškumo įveikimas
Nereikia eiti pas ginekologą, kai mergaitė ar mama yra priešiškai nusiteikusios. Reikia tikėti, kad viskas, kas būtina, kabinete ir bus atlikta. Kartais pačios mamos nusiteikusios priešiškai, tas persiduoda ir mergaitei. Neretai paauglių pacienčių mamos man sako: “Mes tikėjomės, kad nežiūrėsite ant kėdės, o padarysite tik echoskopiją, jeigu ne, mes einame namo”. Pabrėžiu, gydytojui spręsti, kokia turi būti ginekologinės apžiūros apimtis, ir reikėtų gydytojo sprendimu pasitikėti.

Kaip gydomos mergaitės
Jokių plėšymų ginekologijos kabinetuose neatlieka. Nei vyresnėms pacientėms, nei mažoms mergaitėms. Esant lytinių lūpų sąaugoms, labai dažnai mergaičių patologijai, jos lengvai atidalijamos panaudojus instrumentus arba hormonų tepalą. Abu gydymo būdai lygiaverčiai. Mergaitės gali būti gydomos sėdimomis vonelėmis, tepalais, specialiomis žvakutėmis, o paauglės – ir hormonų tabletėmis.

Lietuvos sveikata