Kiek galima valgyti kruopų?

Dietologės teigimu, sveikų produktų atskirai nėra. Jei visą dieną valgysime tik obuolius, negalima bus teigti, kad mūsų mityba yra gera, tinkama ar sveika. Maistas pirmiausiai turi būti įvairus. „Kaip pilnavertiškai maitintis pigiausiai? Reikia prisiminti, kad mūsų mitybos pagrindą sudaro augalinis maistas: kruopos, makaronai, duona. Kruopos – tikrai nebrangus produktas. Nuostata, kad nuo kruopų tunkama, yra mitas. Svoris paprastai didėja nuo maisto kiekio – jei suvalgome tiek maisto, kiek nesudeginame kalorijų, tuomet ir auga papildomi kilogramai. Kalorijų perteklių galime gauti iš bet kokio maisto – tiek košės, tiek mėsos. Beje, iš angliavandenių energija išnaudojama greičiau, o iš riebalų greičiau keliauja į atsargas“, – teigė Medicinos diagnostikos centro gydytoja.Beje, nuo persivalgymo apsaugo reguliarus valgymo režimas. „Pagrindiniai valgymai turėtų būti trys – pusryčiai, pietūs, vakarienė. Tarp jų po kartą galima užkąsti vaisių, jogurto, riešutų. Taip bus palaikoma pastovi gliukozės koncentracija kraujyje, todėl nejausime didelio alkio. Taip pat verta nepamiršti, kad šiltas maistas yra sotesnis, todėl, ypač vakare, nereikėtų maitintis sumuštiniais ar užkandžiais“, – patarė dietologė.Anot A. Jauniškytės, kruopas galima valgyti kasdien ir netgi tris kartus per dieną. Tai nereiškia, kad turėtų būti tik kruopiniai patiekalai, tačiau garnyrui jas tikrai galima naudoti. Kiekviena košės rūšis turi savo vertingų savybių. Miežinės kruopos turtingos skaidulomis, grikiai turi daug baltymų, avižos mažina cholesterolio įsisavinimą. Tačiau specialistė žmonėms patartų net nesigilinti į gerąjį kruopų poveikį, o valgyti jų įvairių.

Tradicinės daržovės turi visko, ko mums reikia

Daržovių mums taip pat reikia daug, tačiau verta prisiminti, kad labai vertingos mūsų pigiosios daržovės – kopūstai, morkos, burokėliai. „Siūlyčiau nepamiršti ir tokio gero produkto, kaip pupelės ar žirniai. Dėl įvairių priežasčių žmonės jų vengia – vieniems pučia pilvą, kitiems nepatinka, kad reikia ilgai gaminti, tačiau ankštinės daržovės yra labai naudingos, nes turi daug skaidulų“, – sakė dietologė.Anot jos, brangių daržovių pirkti visiškai nebūtina – jas visiškai atstoja pigesnės. Pavyzdžiui, kalafiorus visiškai atitinka kopūstai. Ypač naudingi rauginti kopūstai – juos rauginant bakterijos prigamina daug B grupės vitaminų, todėl jie tampa netgi vertingesni. Taip pat puikus produktas – bulvės. Jos įeina į tą pačią grupę su grūdais. Vėlgi yra mitas, kad tai sunkus ir tukinantis maistas. Bulvės yra maždaug tokios pat vertės, kaip ryžiai. Labiausiai tukina riebalai – jei bulvės keptos, jos, žinoma, turės daugiau kalorijų. Tas pats tinka ir makaronams. Šį produktą taip pat galima valgyti kasdien, tačiau kasdien pilti riebių padažų nepatartina.Tuo tarpu blynai tik skandį užkemša, tačiau didelės vertės sveikatai neturi. Todėl šiuo valgiu piktnaudžiauti nereikėtų. Brangesni, ypač ne sezono metu, švieži pomidorai, agurkai ir kitos daržovės. A. Jauniškytė pataria pasistengti rasti pinigų pomidorams, tuo tarpu agurkas nėra labai vertinga daržovė. Galima apsieiti ir be salotų lapų – už juos vertingesni špinatai, tačiau pastarieji dar brangesni. Kasdien reikėtų valgyti ir svogūnų ar česnakų. Tiesa, daržovės nėra labai sotus valgis, todėl vienu metu reikėtų valgyti įvairesnį maistą: pavyzdžiui, pietums turėtų būti mėsa, kruopos ir daržovės Nuo mišraus maisto pasisotinama geriau. Jei žmogus aktyvus, vien košės jam tikrai neužteks.Gyvenant taupymo režimu galima atsisakyti ir sulčių. Anot dietologės, sveikiau valgyti vaisius – jų reikėtų bent dviejų per dieną, o gerti geriausia vandenį ir arbatą. Vasarą bei rudenį mūsų šalyje yra pakankamai įvairių uogų ir vaisių, o ką daryti kitais metų laikais? „Visus metus turime obuolių, kurie tikrai nėra brangūs. Visiškai nebūtina jaudintis, kad neįperkate egzotiškų vaisių – kivių, persikų ir net apelsinų. Juos mes valgome dėl vitamino C, tačiau jo yra daug ir tuose pačiuose obuoliuose“, – teigė A. Jauniškytė.

Mitai apie pieno produktus ir mėsą

„Pieno produktai taip pat turėtų būti kasdieniame mitybos racione, nors jie yra brangesni. Tačiau visiškai nesvarbu, kuriuos š jų pasirinksite – pieną, kefyrą, jogurtą, varškę ar sūrį. Vertingesni rauginti pieno produktai – kefyras ir jogurtas. Iš jų geriau pasisavinimas kalcis, jie turi „gerųjų“ bakterijų. Nors juose yra skirtingos bakterijos, tikrai nei vienas nėra prastesnis“, – sakė pašnekovė.Kiaušiniai šiandien gana brangūs, tačiau jų ir nereikia daug. Problemų dėl cholesterolio turintiems žmonėms užtenka 2 kiaušinių per savaitę, kitiems jų kiekio galima ir neriboti. „Bene daugiausiai problemų sunkmečiu gali kelti žuvis. Bent kartą per savaitę reikėtų valgyti jūrinės žuvies, kuri yra brangi. Tuo tarpu mėsos reikėtų vos 150 g per dieną. Pagal naujausias rekomendacijas 1-2 dienos per savaitę turėtų būti vegetarinės. Iš mėsų geriausia yra paukštiena, kaip liesiausia, o raudonos mėsos suaugusiam žmogui užtektų kelių kartų per mėnesį. Mat yra duomenų, kad raudona mėsa didina riziką susirgti storosios žarnos vėžiu, ypač jeigu ji rūkyta“, – aiškino dietologė. Dešrelėse, šlapiose dešrose, paštetuose mėsos nėra daug, todėl šie produktai pigesni. Anot A. Jauniškytės, retkarčiais juos galima valgyti. Tai išeitis, kai nėra laiko gaminti arba nuo šio proceso norisi pailsėti, tačiau šis maistas nėra toks vertingas, kaip gryna mėsa.Sumuštiniai, specialistės teigimu, nėra blogas maistas, tačiau svarbu pasirinkti teisingą duoną ir nedėti ant jos daug mėsos. Tamsi duona yra sotesnė, nes joje daugiau skaidulų, o taip pat B grupės vitaminų. Tuo tarpu batono vertėtų atsisakyti. „Geriausia duona su grūdais, bet jeigu žmogus tokios nemėgsta, tegu renkasi jam skanesnę. Šiuo metu duonos gaminių yra įvairiausių, šviesumo atspalvių – taip pat“, – teigė pašnekovė.Nors krizė – teoriškai puiki priežastis atsisakyti saldumynų, tai padaryti nėra paprasta. Tyrimais nustatyta, kad žmogus, nuo pirmadienio nusprendęs laikytis dietos, savaitgalį persivalgo. Taip pat žmogus, mąstydamas apie tai, kad reikės taupyti, gali prisipirkti daug nereikalingų produktų. „Labai svarbu į parduotuvę neiti alkanam, nes tuomet labai dažnai į krepšelį prideda daug menkaverčių produktų, pavyzdžiui, bandelių“, – patarė specialistė.Iš saldumynų vertingiausias yra juodasis šokoladas, nes jis turi daug antioksidantų ir apsaugo nuo širdies bei kraujagyslių ligų. Tačiau jis yra brangesnis, o pieniškas šokoladas daug kam netgi skanesnis, tačiau vertingų medžiagų turi mažiau.

Mityba sunkmečiu: ko galime atsisakyti?