Moliūgas

Moliūgas

Moliūgas
ne tik linksma daržovė, naudojama helovyno nakčiai paįvairinti, bet tai sveika
ir daug vitaminų turinti daržovė. Daržovėje nemažai vitamino C, B1, B2, E,
mineralinių druskų, seleno aliejų ir folio rūgšties. Jis padeda palaikyti
normalų cholesterolio kiekį kraujyje, nes mažina perteklių. Todėl verta
susimąstyti ar skaptuoti moliūgą ir grožėtis juo per karnavalą, ar pasisavinti
visą teikiamą naudą organizmui, valgant šią daržovę.

Moliūgas sveika!

Kadangi ši daržovė skatina šlapimo išsiskyrimą, ją patariama
valgyti sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Moliūgas greit virškinamas
maistas, todėl ir kraujas jame esančius vitaminus pasisavina greitai.

Jei
skundžiatės užkietėjusiais viduriais ir norite sunormalizuoti tuštinimąsi,
valgykite moliūgų minkštimą. Virkite moliūgų košytes ir valgykite kelis kartus
per dieną. Taip pat moliūgas padeda pasisavinti sunkiai virškinamą maistą,
todėl gamindami derinkite kitus produktus su šia daržove.

Nusilpus
imuninei sistemai, moliūgas gali jį sustiprinti. Daržovėje esantis beta
karotinas stiprina organizmą, ir nebijokite daržovės padauginti, ji
nekaloringa. 100 g moliūge yra apie 15-30 kcal.

Norint
sumažinti tikimybę sirgti prostatos ligoms, patariama kiekvieną dieną suvalgyti
1/3 stiklinės moliūgų seklų. Tai tikrai veiksminga, anot medikų pastebėjimų,
Balkanų šalyse, vyrams dažnai valgiusiems moliūgų sėklų, rečiau pasitaikė
prostatos hiperplazija.

Jei
skundžiatės prastu miegu, depresinėmis nuotaikomis ar suirzimu, padėkite sau
gerdami šviežias moliūgų sultis.

Ši
daržovė veiksminga gydant skrandžio ir žarnyno ligas. Sergant inkstų ir kepenų
ligomis patariama gerti šviežias moliūgų sultis, po pusę stiklinės per dieną.
Skundžiantis šlapimo pūslės skausmu, ar net sergant uždegimu veiksminga
priemonė – moliūgų „pienas“. Išlukštenkite 50 g moliūgų sėklų, sutrinkite jas
su 80 g vandens ir įmaišykite 20 g cukraus. Gerkite gautą „pienelį“ prieš valgį.

Moliūgas
vartojamas ir išoriniams gydymams, jei apsiplikinote karštu vandeniu,
nusideginote, dėkite šviežios daržovės kompresus ant pažeistų vietų. Geriausiai
tiks ne pjaustytas moliūgas, bet tarkuotas.

Geležies
šaltinis – moliūgas. Jei geriate geležies preparatus, padėkite juos į
tolimiausią stalčiaus kampelį, nes valgant moliūgą 4 kartus per dieną, nuo 20
iki 150 g atstatysite geležies kiekį kraujyje be jokio vargo ir papildomų
išlaidų.

Jei
turite problemų su dantų ėduonimi, moliūgas veiksminga priemonė gydytis
profilaktiškai. Kadangi daržovėje gausu fluoro, o fluoras palaiko sveiką dantų
eduonį, rekomenduojama paros norma 1mg, šią dozė galima gauti suvalgius per
dieną apie 500 g moliūgo.

Moliūge
gausu mineralinių medžiagų: vario, geležies ir cinko, kuris skatina fermentų
išsiskyrimą, kurie kovoja su vėžinėmis ląstelėmis. Todėl jei sergate
onkologinėmis ligomis, būtinai į savo maisto racioną įtraukite moliūgą.

Atsiradusioms
žarnyne kirmėlėms naikinti padės moliūgų sėklų tyrelė. Sutrinkite 200 g
lukštentų moliūgų sėklų, sumaišykite su trupučiu pieno, įdėkite šaukštelį
medaus, kad gautųsi  tiršta masė. Košelę
valgykite ant tuščio skrandžio, praėjus kelioms valandoms išgerkite 2 valgomuosius
šaukštus ricinos aliejaus.

Dar
vienas būdas kirmėlėms varyti – moliūgų sėklų nuoviras. 500 g nelukštentų,
susmulkintų  moliūgų sėklų užpilkite 1
litru vandens. Laikykite apie 2 valandas karšto vandens vonelėje. Gautą nuovirą
perkoškite ir išgerkite valandos laikotarpyje. Po kelių valandų išgerkite kelis
valgomuosius šaukštus ricinos aliejaus. Šie du 
metodai padės pašalinti iš organizmo kirmėles.

Moliūgas skanu!

Jei
nedrįstate valgyti moliūgo vieno, galima išsisukti iš situacijos ir gaminti iš
moliūgo įvairius patiekalus, kurie ne tik sveiki, bet ir skanūs.

Trinta
moliūgų sriuba. Jums reikės 500 g moliūgo, 2 vidutinio dydžio morkų, 1 svogūno,
2 skiltelių česnakų, trupučio sviesto, lydyto sūrio ir kelių kubelių sultinio.

Užvirinkite
vandenį ir sumeskite sultinio kubelius, tada meskite griežinėliais pjaustytas
morkas. Virkite kol morkos suminkštės, tada berkite kubeliais supjaustytą
moliūgą ir virti kol moliūgas suminkštės. Keptuvėje išlydykite sviestą ir jame
apkepinkite svogūną kartu su pjaustytu česnaku. Kai daržovės išvirs, supilkite
kepintus svogūnus ir česnakus į bendrą puodą. Jei matote, kad vandens per daug
ir sriuba nebus tiršta, nupilkite dalį vandens. Visą masę pertrinkite ir
apibarstykite smulkiai tarkuotu lydytu sūriu ir mėgaukitės sveika ir maistinga
moliūgų sriuba.

Sveikas
moliūgų medus. Jums reikės 1 kilogramo moliūgo, 250 gramų cukraus, trupučio
cinamono ir suteikti geram kvapui – gvazdikėlių.

Nulupkite
moliūgo odelę ir stambiai sutarkuokite minkštimą. Viską sumaišykite su cukrumi,
galite įberti žiupsnelį vanilinio cukraus. Palaikykite pora valandų, kol
išsiskirs moliūgo sultys. Uždėkite ant viryklės ir virkite ant didelės ugnies,
nuolat maišydami. Išsiskyrusias sultis nusunkite į kitą indą. Į nusunktas
sultis dėkite gvazdikėlius ir suberkite cinamoną, viską virkite tol kol masė
pradės tirštėti.

Gautą
moliūgų medį galima valgyti vietoj uogienės, su blynų patiekalais ar mėgautis
prie arbatos.