Spalio 23 d. (antradienį) 12.30 val. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose (VUL SK) atidaryta tarptautinė fotografijų paroda „Moterys ir reumatoidinis artritas“. Šia paroda, kurioje eksponuojama ir lietuvės Eleonoros Milto nuotrauka, siekiama atkreipti visuomenės ir sveikatos politikų dėmesį į reumatinėmis sąnarių ligomis sergančių moterų problemas ir paskatinti kovai su reumatiniais susirgimais skirti prioritetinį dėmesį.

Daugiau nei 100 milijonų žmonių Europoje serga artritu, reumatizmu ar kitomis reumatinėmis ligomis. Artritas yra pagrindinė nuolatinio neįgalumo priežastis pasaulyje ir antroji – Lietuvoje. Remiantis Europoje atliktais skaičiavimais, Lietuvoje reumatinėmis sąnarių ligomis serga apie 250 tūkst. gyventojų, didžiausia jų dalis – darbingo amžiaus moterys.
Fotografijų paroda „Moterys ir reumatoidinis artritas“ atskleidžia 12 moterų iš įvairių Europos Sąjungos šalių asmenines istorijas ir išgyvenimus, kuriuos joms teko patirti susirgus reumatoidiniu artritu. Šios moterys dalinasi savo patirtimi, siekdamos atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į grėsmingą reumatinių ligų įtaką žmonių sveikatai ir paskatinti juos priimti sprendimus, padėsiančius efektyviau kovoti su reumatinėmis sąnarių ligomis.

Parodos dalyvė Fabienne Bouschbacher pasakoja: „Aš darau viską, kad galėčiau sau įrodyti, jog galiu gyventi normalų gyvenimą. Ir nors manau, kad ši liga buvo skirta man kaip išbandymas, kartais prisimenu nutikimą gatvėje, kuomet stovėjau kartu su savo dukra gatvėje ir jaučiausi tarsi sustingusi, negalėjau nei truputėlio pajudėti. Tokios situacijos man primena mano ligą, tačiau aš jai tikrai nepasiduosiu!“.

Parodoje eksponuojama Eleonoros Milto iš Lietuvos nuotrauka. Ši moteris dar prieš kelis metus nuolat kentė skausmą, sunkiai vaikščiojo, negalėjo susišukuoti ir apsirengti, tačiau laiku suteiktas gydymas sustabdė reumatoidinio artrito progresavimą. Moteris džiaugiasi, kad laiku suteiktas modernus gydymas biologine terapija suteikė jai galimybę paimti ant rankų anūkę. „Dabar džiaugiamės gyvenimu mes abi. Aš – galėdama ją apkabinti, ji – galėdama prie manęs prisiglausti“, – pasakoja Eleonora Milto.

Parodos atidarymo metu Europos artrito ir reumatinių sąnarių ligų pacientų organizacija (PARE) bei Lietuvos „Moterys ir reumatoidinis artritas – vienminčių draugija“ pristatė iniciatyvą „Reumatoidinio artrito pacientai ragina imtis veiksmų“. Iniciatyvos tikslas – paraginti nacionalinius sveikatos apsaugos darbuotojus ir Europos Komisijos, Europos Parlamento bei Tarybos atstovus suteikti reumatiniams susirgimams prioritetą Europos sveikatos apsaugos srityje skubiai parengiant nacionalinę artrito pagalbos programą ir taip užkertant kelią neįgalumo progresavimui. Nacionalinė artrito pagalbos programa padėtų anksčiau diagnozuoti reumatines ligas, taikyti joms kompleksinę medicinos ir socialinę pagalbas ir užtikrintų gydymo biologine terapija prieinamumą visiems pacientams.
Pasak Lietuvos atrito asociacijos prezidentės Onos Stefanijos Telyčėnienės, Lietuvos ir Europos Sąjungos pacientai yra pasiruošę aktyviai bendradarbiauti su Lietuvos Respublikos ir Europos Sąjungos atsakingomis institucijomis bei sprendimų priėmėjais, siekiant įgyvendinti nacionalines artrito pagalbos programą.

Paroda „Moterys ir reumatoidinis artritas“ VUL SK Auditorijų korpuso fojė (Santariškių g. 2, Vilnius) bus eksponuojama iki lapkričio 6 d.

Informacija apie reumatinių sąnarių ligas

Pasak VUL SK Reumatologijos centro direktoriaus prof. Algirdo Venalio, reumatinių sąnarių ligų mastas ir poveikis žmonių sveikatai tampa vis svarbesne ir aktualesne problema, turinčia didelį poveikį ne tik reumatinių ligų pacientams ir jų artimiesiems, bet ir visos visuomenės ir valstybės gerovei. Remiantis visoje Europoje atliktais skaičiavimais, Lietuvoje reumatinėmis sąnarių ligomis serga apie 250 tūkst. gyventojų. Didžiausioji sergančiųjų dalis – darbingo amžiaus moterys, kurios reumatinėmis sąnarių ligomis serga 2-3 kartus dažniau nei vyrai. Pastebima gąsdinanti tendencija, kad šiomis ligomis vis dažniau serga jauni iki 30 metų žmonės.
Sąnarių ligomis dažniausiai suserga darbingo amžiaus 40 – 60 metų žmonės. Po 10 metų nuo ligos pradžios net 65 proc. tampa neįgaliaisiais ir praranda darbo vietą. Dirbantysis pacientas vidutiniškai 30 d. per metus yra nedarbingas. Tai tris kartus viršija vidutinę metinę gyventojų nedarbingumo trukmę Lietuvoje.
„Uždegiminės sąnarių ligos dažnai tampa priežastimi kitų ligų, kuriomis suserga tas pats pacientas. Jiems anksčiau vystosi osteoporozė, jie dažniau nei kiti to paties amžiaus žmonės suserga išemine širdies liga, taip pat dažniau linkę sirgti infekcinėmis ligomis. Todėl kovai su reumatinėmis sąnarių ligomis turi būti skiriamas ypatingas dėmesys“, – teigia prof. A. Venalis.

Kontaktams:

Gitana Letukienė
VUL SK vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene
Tel.: 85 2365097; 8655 19339;
gitana.letukiene@santa.lt; www.santa.lt

Ona Stefanija Telyčėnienė
Lietuvos artrito asociacijos prezidentė
Mob. 8-675 28089
El. Paštas: artritas@mail.lt