Naudinga saldžioji paprika

Saldžiąją papriką tik iš dalies taip galima vadinti, nes cukraus joje yra
tik vos 5 proc. (pomidoruose – 6 proc., morkose – 7 proc.). Todėl nepaisant
pavadinimo, paprika yra puikus dietinis produktas.

Laikantis dietos paprika yra puikus produktas, galintis pakeisti daugelį kitų.
Vienoje paprikoje yra vitamino C paros dozė. Karotino jose yra beveik tiek pat
kiek morkose. Taip pat ši daržovė turi dar vieną svarbią savybę: vitaminai jose
išsilaiko net ją verdant ar konservuojant.

Paprika daugelio tautų liaudies medicinoje nuo seno vartojama kaip natūrali
priemonė, stiprinanti arterijas, kapiliarus bei venas.
Šviežia raudonoji (arba žalioji) paprika dedama į salotas bei mišraines, iš
paprikos galima gaminti ir atskirus patiekalus (pavyzdžiui, įdaryta paprika).

Kuo dažniau šių daržovių turi valgyti žmonės, sergantys ateroskleroze,
hipotenzija, tromboflebitu, anemija, lėtiniu plaučių uždegimu arba bronchitu, o
taip pat spinduline liga, leukoze (kraujo vėžiu), infekcinėmis ligomis (ūmiomis
viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, laringitu, bronchitu, reumatoidiniu
artritu), ypač esant kraujagyslių pakenkimų, cukriniu diabetu, odos bei akių
ligomis, medžiagų apykaitos sutrikimų sukeltomis ligomis (pavyzdžiui, podagra).

Papriką rekomenduojama ypač dažnai valgyti žmonėms, gyvenantiems ar dirbantiems
didelio radiacinio fono aplinkoje, o taip pat sergantiems onkologinėmis ligomis.