Naudingi patarimai, kaip sportuoti per karščius

Pagaliau galime pasidžiaugti šiltomis ir saulėtomis dienomis. Tačiau prisiminus vėsų pavasarį ir sportavimą tokiame ore, drėgnos ir karštos dienos, kada temperatūra siekia 28 oC, gali būti sunkiai pakeliamos. Bėgti, važinėti dviračiu, išsiruošti į žygį ar netgi eiti pasivaikščioti vis sunkiau, kai lauke karšta. Taigi pateikiame keletą patarimų, kurie vasarą padės sėkmingai atlikti visas treniruotes.

Nesilaikykite griežto plano, kada sportuoti. Turite įprasti stebėti orus ir tikrinti, kuriuo metu temperatūra tą dieną bus žemiausia. Kai kuriomis dienomis tai gali būti ankstyvas rytas, kitomis – vėlyvas vakaras, taigi turėtumėte nebijoti keisti savo numatytų dienos planų taip, kad išeitumėte pasportuoti būtent vėsiausiu paros metu. Jei nuspręsite sportuoti rytą, vienas pranašumų yra tas, kad tokiu metu dauguma Jūsų kaimynų pievelių greičiausiai bus laistomos, taigi galėsite prabėgti pro jų laistymo purkštukus ir taip atsivėsinti.

  • Investuokite į drėgmę išgarinančius drabužius. Lengvos medžiagos, orui laidūs ir drėgmę išgarinantys drabužiai – tiesiog būtini. Tokie drabužiai taip pat pašalina drėgmę nuo kūno ir jį vėsina. Norėdami apsaugoti galvą ir veidą nuo vasariškos kaitros, dėvėkite kepurę.
  • Palįskite po šaltu dušu. Patarimas nusimaudyti prieš pradedant sportuoti gali pasirodyti keistas, tačiau šaltas vanduo Jus atvėsins. Dar drėgnus plaukus suriškite į kuodą, kad sportuojant lauke nuo plaukų ant veido ir kaklo kapsintis vanduo Jus atgaivintų. Jei Jūsų plaukai trumpi, su savimi turėkite vandens buteliuką ir, kai norėsite šiek tiek atsivėsinti, ant galvos užsipilkite vandens.
  • Treniruotes rinkitės priklausomai nuo oro temperatūros. Labai šiltomis ir drėgnomis dienomis rinkitės širdies raumens treniruotes, kurios Jus šiek tiek atvėsins, pavyzdžiui, važinėjimą dviračiu pučiant vėjui ar plaukiojimą šaltame vandenyje.
  • Treniruokitės ten, kur vėsu. Pasivaikščiokite po tankų mišką ar vėjuota paplūdimio pakrante – tokiose vietose temperatūra gali būti 10 ar daugiau laipsnių mažesnė nei saulės apšviestose Jūsų rajono gatvėse.
  • Sportuokite lietuje. Kai bėgiojate ar važinėjate dviračiu, smulkus lietus – tikra atgaiva kūnui. Tačiau jei pradeda griausti ar žaibuoti, kuo greičiau skubėkite namo. Juk nenorite, kad kiltų audra, kol esate lauke.
  • Sutrumpinkite treniruotę ar ją atlikite per kelis kartus. Vasara – tikrai ne pats geriausias metas persistengti, todėl jei tuo metu neturite jėgų sportuoti ilgiau nei 10 minučių, treniruokitės tik tiek, kiek galite, arba atlikite įvairius pratimus du kartus per dieną.
  • Sulėtinkite savo tempą. Jei nusprendėte, kad Jūsų treniruotė truks 30 minučių, sumažinkite atliekamų pratimų intensyvumą ar juos darykite intervalais, kad išvengtumėte perkaitimo. Nepamirškite – daryti pertraukėles nėra blogai.
  • Sportuokite viduje. Vasara – puikus metas pasinaudoti mėnesine naryste kondicionuojamame sporto klube. Negalite sau to leisti? Tuomet deginkite kalorijas atlikdami pratimus pagal įvairias sporto programas, kurias rasite DVD formatu. Taip pat – šokinėkite su šokdyne, bėgiokite laiptais aukštyn ir žemyn ar namuose atlikite jėgos pratimus. Jei vis dėlto norite pajudėti lauke, su mama ar močiute greitu žingsniu nueikite iki prekybos centro.
  • Gerkite vandenį visada – ne tik prieš treniruotę ar po jos. Jei organizmo neaprūpinsite pakankamu kiekiu vandens, dėl sportavimo per karštį Jums gali pasireikšti tokie simptomai: galvos svaigimas, skrandžio spazmai ir galvos skausmas. Kai bėgiojate, kas 15–20 minučių išgerkite 120–240 ml vandens.

Jei visgi neprisiverčiate sportuoti,rinkitės aktyvų poilsį. Vasara puikus metas išbandyti dviračių ir baidarių maršrutus,  kaitavimą, riedučius.