+1
-1
0

Siekiant 60 m. ir vyresniems pacientams kompleksiškai teikti visapusiškas gydymo ir reabilitacijos paslaugas, parengti Geriatrijos profilio paslaugų teikimo specialieji reikalavimai ir bazinė kaina. Tai suteiks galimybę ligoninėse steigti geriatrijos skyrius arba lovas kituose skyriuose, kur galės būti kompleksiškai gydomi įvairūs senyvo amžiaus žmonių susirgimai, teikiamos slaugos ir reabilitacijos paslaugos.

  Geriatrinis ligonis, pagal Pasaulio sveikatos organizacijos apibrėžimą, tai asmuo, kuris greta normalių senėjimo procesų, serga keliomis ligomis, mažinančiomis jo biologines funkcijas. Šiems pacientams reikalingas kompleksinis įvertinimas ir atstatomasis gydymas, padedantis pagerinti pacientų gyvenimo kokybę.
    Iki šiol Lietuvoje nebuvo patvirtinti geriatrijos profilio paslaugų teikimo specialieji reikalavimai, todėl 60 m. ir vyresniems pacientams galėjo būti teikiamos atskirai slaugos arba terapinio gydymo paslaugos. Tai sudarydavo nemažai nepatogumų patiems pacientams ir jų artimiesiems.
    „Nesklandumai atsirasdavo visų pirma todėl, kad ligoninės nenorėdavo gydyti vyresnio ir senyvo amžiaus pacientų, nes tokie asmenys paprastai sirgdavo ne viena liga, jiems būdavo reikalinga ir slauga. Tačiau teritorinės ligonių kasos apmokėdavo tik už tos ligos gydymą, dėl kurios pacientas patekdavo į ligoninę, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė. – Patvirtinus geriatrijos profilį ligoninėse galės atsirasti šias paslaugas teikiantys skyriai arba lovos kituose skyriuose, gydymo įstaigoms už šio profilio paslaugas bus mokama ženkliai daugiau. Todėl gydymo įstaigos ne tik turės galimybę, bet ir bus suinteresuotos daugiau dėmesio skirti kompleksiniam senyvo amžiaus žmonių gydymui. Juo labiau, kad šio profilio specialistai jau ne vienerius metus ruošiami Lietuvoje ir iki šiol negalėdavo visapusiškai panaudoti savo žinių“.    
  Įsakymu siekiama, kad geriatrijos paslaugos pagal poreikį būtų teikiamos pacientams – 60 metų ir vyresniems asmenims, kai senėjimo proceso sukeltus pakitimus lydi keletas ligų (ūmių ar paūmėjusių lėtinių), kurios mažina paciento funkcinį savarankiškumą. Šis įsakymas suteiks galimybę gauti geriatrijos paslaugas pacientams, kuriems reikalingas išsamus geriatrinis tyrimas panaudojant mitybos, lygsvaros, griuvimų rizikos bei kitas standartines anketas, ir gydymą medikamentais, atsižvelgiant į senyvą amžių.
  Įsakymas „Dėl Geriatrijos profilio paslaugų teikimo specialiųjų reikalavimų ir bazinės kainos patvirtinimo“ parengtas įgyvendinant Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintas Nacionalinės gyventojų senėjimo pasekmių įveikimo strategijos įgyvendinimo 2005–2013 metų priemones.   SAM informacija