+3
-1
+2

Akių ligų klinikoje dviems pacientams buvo atlikta naujo tipo glaukomos operacija – kanaloplastika, Šlemo kanalo išplėtimui naudotas specialus kateteris su šviesolaidžiu (skersmuo 0,2 mm) , o rezultatai jau operacijos metu vertinti 80 kHz dažnio ultragarsiniu biomikroskopu. Operaciją atliko Akių ligų klinikos vadovas, prof. Vytautas Jašinskas kartu su dviem medikais iš JAV, Kalifornijos – dr.Ingrid Kane ir James M. Chakales . Tai pirmoji tokio tipo operacija Baltijos šalyse ir Rytų Europoje, pasaulyje tokios operacijos atliekamos daugiau nei trys metai.

Glaukoma, kuri sukelia negrįžtamą aklumą, pasaulyje yra gydoma dviem būdais – konservatyviu ir chirurginiu. Iki šiol chirurgiškai Lietuvoje glaukomą gydydavome „tradiciniu“ būdu – atlikdami trabekulektomiją ir suformuodami naujus intraokulinio skysčio nutekėjimo takus. Trabekulektomija nėra akiai „draugiška“ procedūra , ją atlikus yra tikėtina tiek ankstyvų (pvz. gyslainės atšoka), tiek vėlyvųjų komplikacijų (pvz. endoftalmitas, greičiau sudrumstėja lęšiukas (katarakta)) rizika . Ši naujai atlikta operacija yra visiškai kitokia – t.y. nekiaurinė procedūra, jos metu ne formuojami nauji, bet atstatomi esami, t.y. naturalūs skysčio nutekėjimo kanalai. Savo pobūdžiu procedūra yra labai panaši į kraujagyslių praeinamumo atstatymo procedūras. Kada kraujagyslė susitraukia, ją išplečia įvesdami balioną, o kad kraujagyslė vėl nesusitrauktų, įveda stentą. Panašiai padarėme ir akyje – kad išplėstume kanalą, įvedėme specialų kateterį, suleidome viskoelastinės medžiagos ir išplėtėme Šlemo kanalą. Kad kanalas nebesusitrauktų, į kanalą įvedamas siūlas ir suveržiamas.“ – apie operaciją pasakojo prof. V. Jašinskas.

Pasak gydytojos Ingrid Kane, geriausia glaukomą gydyti tada, kai ji nėra vėlyvoje stadijoje. Nors pasaulyje vyrauja nuomonė, kad iš pradžių reikia taikyti konservatyvų gydymą vaistais, tačiau nereikėtų laukti ilgai, kai tik atsiranda organiniai pakitimai akyje – iš karto reikėtų operuoti. Dideli organiniai pakitimai, sukelti glaukomos, yra neatstatomi. I. Kane sako, kad šis, naujas glaukomos chirurgijos būdas tinka ne visiems pacientams – tinka sergantiems pirmine atviro kampo glaukoma, kurių liga nėra labai išsivysčiusi, taip pat tinka pigmentinei glaukomai, pseudoeksfoliaciniam sindromui gydyti. Gydytoja. I. Kane taip pat teigia, kad atliktų studijų duomenimis, atlikus naujo tipo operaciją, stebima daug mažiau komplikacijų. Pagrindinė komplikacija, kuri net nelaikoma komplikacija yra hifema – kraujo atsiradimas priekinėje akies kameroje. Gi akispūdis sumažinamas ženkliau nei po tradicinės trabekulektomijos.

Atliekant naująją operaciją naudojama unikali technologija – specialus labai plonas kateteris, kuriame yra šviesos šaltinis ir viskoelastinei medžiagai kanalas, kurią suleidus išplečiamas Šlemo kanalas. Operacijos efektyvumui įvertinti naudojamas ultragarsinis biomikroskopas – vienintelis ultragarsinis aparatas pasaulyje, kurį galima naudoti operacijos metu.
Pasak. Prof. V. Jašinsko, kada šios procedūros taps kasdienybe Lietuvoje- lieka neaišku. „Techniškai esame pasiruošę atlikti tokias operacijas, tačiau reikalingi brangūs kateteriai ir ultragarsinė diagnostinė aparatūra “ – sakė. medikas.
 

Eglė Žemaitienė
SAM