Norėčiau sužinoti, ar anginą būtina operuoti?
Kamilė

Tonzilitas – tai ne tik lokalus tonzilių pakenkimas, bet viso organizmo liga. Ją būtina gydyti. Jei buvo taikomas neefektyvus gydymas, galima tikėtis komplikacijų. Liga gali sukelti miokarditą, ūmų inkstų ar plaučių uždegimą, ginekologines ligas.

Negydoma angina gali pažeisti širdį, inkstus ar sąnarius, o pūlių gali patekti į gilesnius audinius. Jei tonzilitas nuolat kartojasi ar pasireiškia lėtinės komplikacijos, reikia ligonį operuoti ir pašalinti infekcijos židinį. Ligoniai itin bijo operacijos, tačiau, specialistų nuomone, tai – geriausias būdas išvengti komplikacijų ir išsaugoti sveiką širdį, inkstus ar kitus organus. Operuojant pašalinamos pažeistos gomurinės tonzilės, nes jos nebeatlieka apsauginės funkcijos ir net neigiamai veikia organizmą. Šią operaciją reikėtų atlikti rudenį. Žinoma, galima daryti bet kuriuo metų laiku, tačiau rudenį žmogaus organizmas būna stipresnis. Operacijos nereikėtų bijoti, nes žmogus būna nedarbingas tik keletą dienų.

Prasidėjus anginai reikia kreiptis į šeimos gydytoją. Pūlinga angina gydoma antibiotikais. Specialistai rekomenduoja ant kaklo dėti šildomą kompresą, vartoti vitaminą C ir laikytis lovos režimo. Dažnai gydymo kursas yra 10 dienų. Jei liga sunkesnė, antibiotikų gali būti leidžiama į veną ir tik pagerėjus būklei skiriama geriamųjų vaistų.

Lietuvos sveikata