+3
-2
+1

Viena dažniausiai pasitaikančių šių dienų skrandžio ligų — refliuksas. Jis dar vadinamas šiandieninės civilizacijos rykšte ir nėra tokia nepavojinga liga, kaip daugeliui atrodo. Negydomas refliuksas gali baigtis vėžiu. Apie šią dažną ir klastingą ligą pokalbis su Šiaulių apskrities ligoninės gastroenterologe Gitana ACUTE.
 

Dažna ir vis dažnėjanti liga
— Kas yra refliuksas? Ne kartą teko girdėti, kad šią dažną ligą gali nustatyti ne tik gastroenterologai, bet ir kitų specialybių gydytojai.
— Refliuksas labai paplitusi ir vis dažnėjanti liga. Tam įtakos turi mūsų gyvenimo tempas ir žymiai pagerėjusi šios ligos diagnostika, atpažinimas. Atpažinti šią ligą gali ir šeimos gydytojai, pulmonologai, loristai, kartais ir endokrinologai. Kai žmogus skundžiasi „kąsnio“ pojūčiu galugerklyje, lyg kažkas trukdo ryti, gydytojas jau gali įtarti refliuksą. Lietuvoje beveik kas trečias pacientas jaučia refliukso simptomus. Bendroje populiacijoje refliuksu serga apie 10 procentų suaugusių Lietuvos gyventojų. Rėmeniu, kuris kartojasi bent du kartus per savaitę, skundžiasi apie 30 procentų Lietuvos gyventojų.
Pasaulyje refliuksas vyrauja pažangios ekonomikos valstybėse, nes jose gyvenantys žmonės patiria daug streso. Vakarų šalyse apie 40 procentų gyventojų nuolat jaučia ėdant rėmenį. Europoje refliukso liga diagnozuota 50 milijonų gyventojų.
 
 
— Kokio amžiaus žmonės dažniausiai serga refliuksu?
— Pastebėjau tendenciją, kad refliuksu serga daugiau vyresnio darbinio amžiaus žmonės, bet ne seni žmonės. Kodėl būtent šio amžiaus žmonės? Galbūt dėl dažniau patiriamo streso, kai kurių vaistų, skiriamų pulmonologų ar kardiologų, naudojimo. Šie vaistai atpalaiduoja rauko, kuris atskiria stemplę nuo skrandžio, susitraukimą. Kartais tam įtakos turi ir nevisavertis mitybos režimas.
 
 
Simptomų daug
— Kokie yra refliukso simptomai?
— Vienas iš atipinių, tačiau gana dažnų simptomų — kosulys. Kai žmogus kosti, kosulio refleksas provokuoja refliuksą, o refliuksas atgaliniu ryšiu provokuoja kosulį — tai lyg voverės uždarame rate efektas. Pavyzdžiui, jeigu pacientas gydomas nuo plaučių uždegimo arba bronchito, visi kiti simptomai mažėja, o kosulys išlieka. Kosulio simptomas tada jau būna nebe minėtos ligos, o refliukso. Kartais ryškiau kosima pavalgius. Gali prikimti balsas, gumulo pojūtis galugerklyje, rijimo sutrikimas. Atipiniai refliukso simptomai gali būti ir dažnas krenkštėjimas, galinių dantų pažeidimai. Žinau pacientų, kurie vis taisosi galinius dantis, bet jie vis genda. Klasikinis refliukso simptomas — deginimas už krūtinkaulio, ar duobutėje.
 
 
— Kokie pakitimai organizme atsiranda susirgus refliuksu?
— Refliuksas arba gastroezofaginio refliukso liga yra liga, kai skrandžio, o kartais drauge ir dvylikapirštės žarnos turinys užmetamas, atpilamas į stemplę. Refliuksas lietuviškai reiškia užmetimą. Raukas arba vožtuvas, kuris atskiria stemplę nuo skrandžio, susilpnėja ir turinys iš skrandžio arba dvylikapirštės patenka į stemplę. Esant refliuksui pablogėja stemplės išsivalymas nuo atpilto turinio. Vadinasi, atpiltas turinys ilgiau turi kontaktą su stemplės gleivine. Atpiltas agresyvus turinys nudegina stemplę, nes tai yra mišinys su skrandžio rūgštimi, o kartais ir su tulžimi. Pabaiga gali būti ir vėžys
 
 
— Kaip gydomas refliuksas?
— Refliuksas gali būti ne tik rūgštinis, bet ir tulžinis, dujinis, arba mišrus. Todėl tikimybė, kad vien rūgštį mažinančius vaistus paskyrus, problema išsispręs, ne visada yra teisinga. Refliuksas sukelia komplikacijas: opas stemplėje, stemplės susiaurėjimus, gleivinės pakitimus. Vėliau gali atsirasti Bareto stemplė — tai jau ikivėžinis susirgimas. O galutinis ir pats baisiausias — stemplės adenokarcinoma — vėžys. Jeigu pacientas bent kartą per savaitę jaučia rėmenį, stemplės vėžio tikimybė padidėja net 8 kartus. Jeigu rėmuo ėda naktį, stemplės vėžio rizika padidėja 11 kartų. Kasdien pasikartojantis rėmuo ir atpylimai į stemplę, vėžio riziką padidina iki 20 kartų. Ši statistika tinka tik tiems, kurie visiškai nesigydo refliukso.
 
 
— Ar refliuksas visada ir baigiasi vėžiu?
— Jokiu būdu. Jeigu pacientas gydosi, klauso gydytojo, vėžio atsiradimo rizika labai maža. Sunkios refliukso formos yra žymiai retesnės, nei lengvosios formos. Tačiau faktas, kad į refliuksą negalima numoti ranka: „Ai, man tik refliuksas“.
 
 
— Ar sergant refliuksu reikia laikytis kokio nors specialaus gyvenimo režimo?
— Negalėčiau pasakyti, kad tik laikantis mitybos režimo refliuksas išnyksta visam laikui. Labai stiprią įtaką susirgti refliuksu turi stresas. Kartais pacientui niekaip nepavyksta visiškai pasveikti, kol neišsiaiškinama, kad ligos priežastis būtent stresas. Sergant refliuksu būtini pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Vakarienę valgyti likus 3 — 3,5 valandos iki miego. Gultis, sportuoti, dirbti pasilenkus tuoj po valgio negalima. Pripildžius skrandį maisto, skrandžio raukas, net ir būdamas sveikas, nuo stipraus maisto spaudimo neatlaikys ir išmuš kaip fontanas į stemplę rūgštus skrandžio turinys.
Reikia vengti labai aštraus, riebaus maisto. Citrusiniai vaisiai, ypač greipfrutas, — refliukso rykštė. Vengti gazuotų gėrimų, alkoholio. Nerekomenduoju aktyviai pradėti valgyti košių. Košės tai toks maistas, kuriuo nereikėtų labai dažnai valgyti. Segant refliuksu, košių vienareikšmiškai nerekomenduoju. Manau, kad reikšmės refliuksui turi ir maiste esantys įvairūs E, nors mokslinių įrodymų nėra.
 
iMed