+5
-2
+3

Šaltuoju metų laiku sloga neretai vargina tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Dažniausiai ji praeina savaime, bet kartais tenka griebtis vaistų. Jei ūmi sloga kamuoja ilgiau kaip dešimt dienų ir jaučiamas skausmas kaktoje, nosies šaknyje, akiduobėse, galima įtarti, kad prasidėjo sinusitas. Negydomas jis gali komplikuotis ir sukelti pūlingą meningitą ar regos nervo uždegimą.

Užsikemša kanalas
Sinusai – tai tarsi oro pripildytos pagalvės, iš vidaus padengtos gleivėta plėvele. Jų yra kauluose aplink nosį, akis ir skruostų srityje. Gleivių perteklių sinusai nusausina pro kanalą, vedantį į nosies ertmę. Dėl įvairių priežasčių (sergant sloga arba kilus alergijai) siauras kanalėlis gali užsikimšti, ir tuomet išsivysto sinuso ar net kelių sinusų uždegimas. Kai uždegimas apima kaktinį sinusą, skauda kaktą virš antakio. Skausmas prasideda praėjus 2–3 valandoms po pabudimo, vakarop išnyksta. Skausminga spaudžiant kaktą virš antakio ir akiduobės viršutinę sienelę žemiau antakio, prie nosies šaknies. Palenkus galvą, skausmas plinta į akį ir stipriau skauda kaktą. Patinsta kaktos oda virš antakio. Gali ištinti viršutinis, o vėliau – ir apatinis vokas.
Esant žandinio sinuso uždegimui, skauda skruostą, skausmas plinta ir į kaktą. Spaudžiant būna skausmingas skruostas, veidas, kaktos neskauda. Patinsta skruosto, veido oda. Gali ištinti apatinis vokas. Akytkaulio sinuso uždegimo metu skausmas jaučiamas nosies šaknyje ir vidinėse akiduobės sienelėse. Esant pleištakaulio sinuso uždegimui, skausmas juntamas giliai akiduobėje ir pakaušyje. Gali patinti abu vokai prie nosies šaknies.

Skausmo gali ir nebūti

Jeigu nuo peršalimo praėjus dešimčiai dienų nosis vis dar užgulta, gali būti, kad sergama sinusitu. Kasmet vienas iš dvylikos žmonių kenčia nuo sinusito, iš jų dviem procentams ši liga kartojasi nuolat. Lėtinis sinusitas dažnai yra netinkamo gydymo, pirmą kartą susirgus šia liga, rezultatas, todėl, norint jo išvengti, reikia laikytis gydytojo nurodymų. Sinusitas skiriasi nuo peršalimo, bet visuomet būna bent vienas iš šių simptomų: bloga savijauta, nuolat užsikimšusi tekanti nosis, nuolatinis galvos skausmas, veido skausmas, ypač padidėjantis pasilenkus, skonio ir kvapo nejautimas, užgultos ausys.
Tačiau skausmas ne visuomet yra pagrindinis sinusito požymis. Jeigu ligonis nejaučia skausmo, o sloga užsitęsė ir net atsirado pūlingas, nemalonaus kvapo, gausus sekretas iš nosies, taip pat galima įtarti prasidėjus sinusitą. Kai infekcija iš ančių patenka į smegenis, tiek ūminiai, tiek lėtiniai sinusitai gali komplikuotis. Jei patinsta akių vokai, kaktos sritis, žmogus jaučia pykinimą, gali vemti, atsiranda stiprūs pakaušio skausmai, galbūt prasidėjo komplikacijos. Tada gali išsivystyti pūlingas meningitas, smegenų ar smegenėlių pūlinys, voratinklinio smegenų dangalo uždegimas. O infekcijai iš ančių patekus į akiduobę, gali prasidėti regos nervo uždegimas ar akiduobės pūlinys, tada gresia apakimas. Sinusitą nustato specialistas, gali būti atliekama sinusų rentgenograma. Kai kada pasitelkiama kompiuterinė tomografija.

Infekcijos priežastys

Manoma, kad pagrindinė lėtinio sinusito priežastis – nusilpęs imunitetas. Anksčiau buvusiai infekcijai pažeidus gleivėtas membranas, dengiančias sinusų vidų, kita infekcija nesunkiai prasiskverbia, o dėl nosies alergijos, aplinkos užterštumo kai kurie žmonės yra labiau pažeidžiami. Kai kuriuos nuolat kamuoja sinusų infekcijos dėl to, kad nosies kanalas šiek tiek netaisyklingas. Azoto oksido trūkumas taip pat gali būti infekcijos priežastis. Nedidelis azoto oksido kiekis pagaminamas sinusuose, bet jei nosis užsikimšusi, jo pagaminama kur kas mažiau. Jei žmogus valgo maisto produktus, kuriems yra alergiškas (pvz., baltyminius), gleivių pasigamina daugiau, nes tokiu būdu kūnas tarsi apsisaugo nuo alergeno. Taigi, jei žmogus alergiškas, jo imuninė sistema funkcionuoja prasčiau, tad jis mažiau atsparus sinusų infekcijoms. Medicininis mitybos tinkamumo testas gali parodyti šį jautrumą. Laikantis dietos be baltymų, slopinama gleivių pertekliaus gamyba, mažėja cukraus kiekis organizme ir infekcija traukiasi. Tačiau reikia būti atidiems – jei nusprendžiama ilgiau vengti baltyminio maisto, jo nereikia valgyti 3 ar 4 savaites. Visą tą laiką stebima, ar dieta padeda. Tačiau neužmirštama savo organizmo aprūpinti pakankamu proteino ir kalcio kiekiu. Tiems, kurie nusprendė laikytis dietos, reikia vengti pieno produktų, ypač pieno, nes jis padidina gleivių gamybą, taigi – ir slėgį sinusuose. Be to, negalima vartoti alkoholio – pasigamina daugiau ir tirštesnių gleivių. Vengiama aštrių prieskonių, nes jie blogina žarnyno peristaltiką, o tai turi įtakos nosies užgulimui.

Skiria gydytojas

Daugelis sinusitu serga dėl nosies polipų. Tai – augliai nosies vidiniame paviršiuje. Dėl jų nosis gali būti užgulusi, o įnosės – gaminti daugiau gleivių. Polipai gali būti gydomi purškiant arba lašinant steroidų, gali būti operuojami. Visos medikamentinės priemonės sinusitui gydyti skiriamos gydytojo ir vartojamos laikantis jo nurodymų. Dezinfekuojamuosiuose purškikliuose ir tabletėse yra medžiagos, kuri siaurina kraujo indus ir mažina gleivių, dengiančių nosies vidinį paviršių, kiekį. Kad gydymo veiksmingumas nesumažėtų ir neprasidėtų priešingas poveikis, purškiklio negalima vartoti daugiau kaip savaitę, nes gydant ilgiau tie patys vaistai gali pažeisti gleivinę. Esant rimtai sinusų infekcijai, didžioji dauguma gydytojų paskiria antibiotikų, jie veikia efektyviai, ir ligoniai greitai pasveiksta. Jei vienos rūšies antibiotikas neveikia, specialistas išrašo kitokių vaistų. Tvirtai pasiryžusiesiems išsigydyti ligą 10–14 dienų antibiotikų kursas infekcijos profilaktikai nebus labai ilgas. Jei ši liga tampa lėtine, pagalbos reikia kreiptis į chirurgą. Prieš darant operaciją, ligoniui bus nustatytas uždegimo išplitimas. Operacija padės sinusams vėl normaliai funkcionuoti.

Naminės priemonės

Jeigu sergate sinusitu, šie patarimai turėtų pagelbėti greičiau pasveikti. Kvėpuokite garais. Įkvėpkite žaliosios arbatos garų pro nosį keletą kartų per dieną, tai stimuliuos skysčio cirkuliaciją sinusuose. Palenkite kelioms minutėms galvą virš dubens su karšta arbata, apgaubkit galvą rankšluosčiu, giliai kvėpuokite. 
Eteriniai aliejai. Veiksmingas būdas užgulusiai nosiai gydyti – kvėpuoti karšto vandens, sumaišyto su dezinfekuojamaisiais eteriniais aliejais, garais, užsidengus rankšluosčiu. Geriausi eukaliptų, mentolio, arbatmedžių ir pipirmėčių aliejai. Specialistai rekomenduoja sinusų infekcijai gydyti tokį derinį: 1 lašelis eukaliptų aliejaus, 2 lašeliai kedrų aliejaus ir 1 – citrinų aliejaus. Sunkiam uždegimui gydyti: 1 lašelis pipirmėčių aliejaus, 1 lašelis eukaliptų aliejaus ir 2 – rozmarinų aliejaus.
Naudokite kompresus. Dėkite šiltus, drėgnus kompresus aplink nosį, skruostus ir akis, taip sumažinsite veido skausmus.
Nosies masažas. Sinusai – tarsi mažos pagalvės, todėl juos spausdami galite padėti nusausinti gleives, kurios ir yra užgulimo priežastis.
Druskingo vandens dušas. Norėdami išvalyti nosį, galite vartoti druskingą vandenį. Paimkite pilną drungno virinto vandens puoduką ir ištirpinkite jame žiupsnelį druskos ir tokį pat kiekį sodos. Įtraukite tirpalo tuo pat metu į abi šnerves – atsargiai, kad jo nepatektų į plaučius – ir išsišnypškite nosį. Pakartokite šią procedūrą tris kartus.
 

iMed